Główny temat o kosmosie

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
A ja wyrosłem z koncepcji gdzie państwo nie jest kompetentne do wypieku chleba ale jest kompetentne do ustalania prawa, wysyłania ludzi w kosmos i kontrolowania armii.

Dlaczego w "kraju" anarcho-kapitalistycznym nie byłoby takich projektów?
- Jak są rentowne to jak najbardziej się pojawią więc NASA jest zbędne;
- Jak nie są rentowne to NASA tym bardziej jest do zaorania za marnowanie dóbr, które można wykorzystać lepiej;

Już nie wspominając, że państwo zwyczajnie kradnie i lata mi jak szlachetnie chce wydać moje pieniądze.

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Nie jest jasne, czym by w tym wypadku była rentowność
- Czy np opracowanie projektu zmiany trajektorii asteroidy, która może sie pojawić za tydzień lub nigdy, ale jeśli sie pojawi to ten projekt ocali mnie ale też ulicznego żebraka który mi za to nie zwróci jest rentowne czy nie? Dodam, że nie da sie przewidzieć z góry czy opracowanie takiego mechanizmu w ogóle jest możliwe. Wymaga to mnóstwa teoretyzowania i potencjalnie nierentownych testów.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Jako antynatalista uważam, że to jest nierentowne i takie projekty powinny zostać zawieszone. Wszyscy powinni zginąć dla swojego dobra. Ratowanie wszystkich z podatków jest podwójnie niemoralne, niesprawiedliwe i oburzające.

D

Deleted member 427

Guest
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Żyjemy we wnętrzu czarnej dziury.

Autorem tej koncepcji jest Polak, Nikodem Popławski, pracownik Uniwersytetu Indiana.

Handluj z tym.

adex26

Active Member
112
106
I właśnie z tego powodu społeczeństwo nas nie szanuje i większość ludzi nie zagłosowałoby na Partię libertariańską. Kilku fanatyków anarchokapitalizmu, chce całkowicie znieść wszystkie instytucje państwowe. Niestety zawiodę was, państwo też jest nam trochę potrzebne, aby stanowić prawo, wojsko, policję i sądy. Gdyby miała w Polsce istnieć jakaś poważna instytucja zajmująca się kosmosem i inżynierią pozwalającą go "zwiedzać" to byłaby zaliczana do wojska, wcale nie trzeba tworzyć nowego ministerstwa, ani zwiększać biurokracji, po prostu tworzymy nową jednostkę wojskową, i zamiast żołnierzy zatrudniamy do niej fizyków, astronomów, i innych inżynierów. A rakiety i inne przyrządy pozwalające na wyniesienie człowieka w kosmos, będą produkowały prywatne firmy. Także drodzy akapiści, czasami trzeba spiąć poślady, i zdradzić swoje ideały, bo nie jest to głupie, natomiast trwanie w swojej hipisowskiej utopii jest niesamowicie idiotyczne.

adex26

Active Member
112
106
@GAZDA skoro Ty masz jakąś koncepcje lotów w kosmos w systemie anarchistycznym, skoro wiesz jak będzie wyglądało wojsko (już mieliśmy prywatne wojska za czasów I RP, a szlachta i tak nie chciała ich za bardzo udostępniać, więc Stefan Batory musiał złapać ich za mordę), sądownictwo? Naprawdę wierzysz w to, że ludzie je posiadający będą tak dobrzy i jak tylko pojawi się zagrożenie to ruszą w obronie kraju? Kto nas będzie bronił według Ciebie McDonald, KFC, pospolite ruszenie? Oczywiście jak ktoś chce powinien móc założyć swoją jednostkę, ale nie można na takiej polegać. Ja jako klasyczny liberał, uważam że państwo powinno być ograniczone, i zdecydowanie mniej uprzywilejowane niż teraz, ale powinno być silne, a odpowiednia konstytucja powinna bronić nas przed tyranią władzy (niestety nasza jest bardzo dziurawa i można ją niemalże dowolnie interpretować).

adkorzen

Well-Known Member
190
354
Zdradzić swoje ideały, czyli uznać że kradzież jest moralna i może być korzystna dla okradanego?
Jeśli ludzie uznają, że cenią wiedzę o kosmosie, technologie które mogą zostać odkryte, możliwość kolonizacji czy cokolwiek innego co uznają za wartościowe to za to zapłacą.
Jeśli bardziej cenią kolejnego kebaba niż eksplorację kosmosu to zmuszając ich do płacenia na to jesteś kolejnym komuchem nieszanującym własności i wolności, który chce zmuszać innych do finansowania rzeczy, na których tobie zależy.

Hitch

3 220
4 877
Kto nas będzie bronił według Ciebie McDonald, KFC?

A kto nas będzie bronił według ciebie? Banda tępych, skorumpowanych, zdegenerowanych skurwysynów, którym się płaci niezależnie od jakości wykonywanych usług? Oczywiście jak każdy komuch ubzdurałeś sobie, że można ich kontrolować i pilnować by byli koszerni. Tylko kto to będzie robił i za ile? I kto będzie pilnował pilnujących? Kto będzie pilnował pilnujących pilnowanych? To studnia bez dna. Śnieżka wiecznie tocząca się i formująca w coraz większą kulę.

A ja to pierdolę. Wolę zaufać swojej strzelbie. Taniej i mam pewność, że nie będę działał wbrew swoim interesom.

adex26

Active Member
112
106
Zdradzić swoje ideały, czyli uznać że kradzież jest moralna i może być korzystna dla okradanego?
Jeśli ludzie uznają, że cenią wiedzę o kosmosie, technologie które mogą zostać odkryte, możliwość kolonizacji czy cokolwiek innego co uznają za wartościowe to za to zapłacą.
Jeśli bardziej cenią kolejnego kebaba niż eksplorację kosmosu to zmuszając ich do płacenia na to jesteś kolejnym komuchem nieszanującym własności i wolności, który chce zmuszać innych do finansowania rzeczy, na których tobie zależy.
Doucz się, ja nie jestem anarchistą, jestem klasycznym liberałem http://pl.wikipedia.org/wiki/Liberalizm_klasyczny http://www.forumliberalne.pl/libertarianizm/ "Libertarianizm opiera się na założeniach klasycznego liberalizmu, w sferze wolnego rynku i prawa własności." Więc do komucha naprawdę, bardzo mi daleko. Komuchów nienawidzę, wiem jak to jest prowadzić własną firmę, i wiem że tylko wolny rynek jest jedynym rozwiązaniem, a kapitalizm to najlepszy ustrój. Jednak, państwo jako takie musi istnieć, anarchiści to dla mnie w większości utopiści, i pseudohipisi. A nikt nie będzie finansował jakichś kosmicznych projektów, bo takie coś zyski może przynieść dopiero za kilkaset- tysięcy lat, więc takie NASA nie może być prywatne.
@Hitch kolejny idiotyzm anarchisty "wolę zaufać swojej strzelbie". Rambo, pistolecik vs. śmigłowiec wojskowy, i stado czołgów... Oczywiście broń powinna być bez zezwolenia bo im więcej broni tym lepiej dla bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego, ale historia pokazała że pospolite ruszenie to porażka, a tym bardziej dzisiaj, gdzie aby wygrać wojnę trzeba mieć atomówki, czołgi, bombowce itd.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
@GAZDA skoro Ty masz jakąś koncepcje lotów w kosmos w systemie anarchistycznym, skoro wiesz jak będzie wyglądało wojsko (już mieliśmy prywatne wojska za czasów I RP, a szlachta i tak nie chciała ich za bardzo udostępniać, więc Stefan Batory musiał złapać ich za mordę), sądownictwo? Naprawdę wierzysz w to, że ludzie je posiadający będą tak dobrzy i jak tylko pojawi się zagrożenie to ruszą w obronie kraju? Kto nas będzie bronił według Ciebie McDonald, KFC, pospolite ruszenie? Oczywiście jak ktoś chce powinien móc założyć swoją jednostkę, ale nie można na takiej polegać. Ja jako klasyczny liberał, uważam że państwo powinno być ograniczone, i zdecydowanie mniej uprzywilejowane niż teraz, ale powinno być silne, a odpowiednia konstytucja powinna bronić nas przed tyranią władzy (niestety nasza jest bardzo dziurawa i można ją niemalże dowolnie interpretować).

nie mam koncepcji i nie musze mieć bo mi nie jest potrzebna, jak masz taką potrzebe to se miej nikt ci nei broni ale sam finansuj swoje pańśtwowe loty, wojsko i państwo same w sobie...
jak pisałem kosmiczne problemy za kilka milionów lat mnie nie dotyczą a to państwowe wojsko niby przed czym ma mnie bronić?

adex26

Active Member
112
106
Postęp technologiczny i medyczny jest wart każdej ceny, niech większością zajmą się prywatne firmy (np. farmaceutyczne), bo każdy chce leczyć się jak najlepiej, i jak tylko wymyslą nowy lek to duża część społeczeństwa to kupi, ale loty w kosmos to niestety droższa inwestycja, i mająca swoje pozytywne skutki w dalekiej przyszłości, ale jest tego warta, bo niestety nasza planeta nie będzie istnieć wiecznie, a nasi potomkowie będą nas nienawidzić za to, że zamiast inwestować w loty kosmiczne, postanowiliśmy nic nie robić. Tylko ludzie mali patrzą na życie kilka lat w przyszłoć, ludzie wielcy i wizjonerzy patrzą kilkadziesiąt lat do przodu, a większość ludzi to ludzie mali, którzy postęp mają w dupie, więc podatki muszą istnieć, czy jest to moralne? Nie wiem nie obchodzi mnie to, jeśli podatki będą małe, a system podatkowy prosty, tka jak w krajach kapitalistycznych, to mam to gdzieś.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
A proszę bardzo, niech sobie państwo istnieje. Tylko 1 sprawa, ty sobie za nie płać a nie ja. Kto się mną zaopiekuje? To już mnie powinno odchodzić a nie ciebie. Wolę zaufać Mc Donaldowi niż państwu, bo jak ci mi dadzą zepsutego hamburgera to więcej do nich nie przyjdę i więcej moich pieniędzy nie zobaczą. A co zrobisz jak państwo nie spełni twoich oczekiwań? Przestaniesz płacić podatki? ;)
A nikt nie będzie finansował jakichś kosmicznych projektów, bo takie coś zyski może przynieść dopiero za kilkaset- tysięcy lat, więc takie NASA nie może być prywatne.
Już o tym pisałem. Próba obrony koncepcji NASA tylko ich orze. Sam pokazujesz, że nikt przy zdrowych zmysłach nie inwestowałby pieniędzy w coś czego czego efektów nie zobaczy przez kilkaset lat. I to ma być dowód za słusznością? Wolne żarty.
Rambo, pistolecik vs. śmigłowiec wojskowy, i stado czołgów...
Jakbyś nie finansował cudzych śmigłowców i czołgów to miałbyś coś fajniejszego niż tylko pistolecik. Zresztą, nie musisz ich kupować, tak jak nie musisz kupować rentgena aby zrobić prześwietlenie ;)
Postęp technologiczny i medyczny jest wart każdej ceny
Tak uważasz? To co ty robisz marnując czas przy komputerze? Już mi do kopalni robić na przyszłe pokolenia.

C

Cngelx

Guest
Państwo po raz kolejny zdało egzamin! Znowu udało się przekonać masy do istnienia nierealnych zagrożeń z którymi ludzie sami nie będą sobie w stanie poradzić, a więc muszą się podporządkować instytucji przymusu i terroru, która ich "bohatersko" obroni przed nieistniejącym zagrożeniem.

adex26

Active Member
112
106
Tak uważasz? To co ty robisz marnując czas przy komputerze? Już mi do kopalni robić na przyszłe pokolenia.
Korzystam z internetu, wynalazku stworzonego przez wojsko, nikt prywatnie nie chciałby w to inwestować, bo nie wiedziałby czy będzie to miało jakieś zalety w przyszłości ;)

adkorzen

Well-Known Member
190
354
Doucz się, ja nie jestem anarchistą, jestem klasycznym liberałem http://pl.wikipedia.org/wiki/Liberalizm_klasyczny http://www.forumliberalne.pl/libertarianizm/ "Libertarianizm opiera się na założeniach klasycznego liberalizmu, w sferze wolnego rynku i prawa własności." Więc do komucha naprawdę, bardzo mi daleko. Komuchów nienawidzę, wiem jak to jest prowadzić własną firmę, i wiem że tylko wolny rynek jest jedynym rozwiązaniem, a kapitalizm to najlepszy ustrój. Jednak, państwo jako takie musi istnieć, anarchiści to dla mnie w większości utopiści, i pseudohipisi.

Sam się doucz, byłem kiedyś klasycznym liberałem nawet jeszcze jako użytkownik tego forum, ale moje irracjonalne obawy i wiara w konieczność istnienia organizacji przestępczej znikły. Klasyczny liberał ogranicza państwo do wojska, stanowienia i egzekwowania prawa i pewnie niektórzy również do więziennictwa.
A nikt nie będzie finansował jakichś kosmicznych projektów, bo takie coś zyski może przynieść dopiero za kilkaset- tysięcy lat, więc takie NASA nie może być prywatne.
ale loty w kosmos to niestety droższa inwestycja, i mająca swoje pozytywne skutki w dalekiej przyszłości, ale jest tego warta, bo niestety nasza planeta nie będzie istnieć wiecznie, a nasi potomkowie będą nas nienawidzić za to, że zamiast inwestować w loty kosmiczne, postanowiliśmy nic nie robić.
To przekonaj innych ludzi, że jest to warte ich pieniędzy. Klasyczni liberałowie twierdzą, że wojsko i prawo jest warte z muszania ludzi do oddawania pieniędzy. Ty dodajesz do tego również eksplorację kosmosu a może i jeszcze kiedyś uznasz inne rzeczy za warte finansowania, bo głupi ludzie sami nie wiedzą co jest dla nich dobre. Socjaluchy uwazają, że usługi oferowane przez państwo opiekuńcze są warte zmuszania ludzi do ich płacenia.
Wszystkie te grupy myślą, że wiedzą lepiej od innych co jest dla nich dobre.
I tu przychodzi termin komuch. Tak samo jak libertariańskie słowo "agresja" oznacza co innego niż potocznie, tak samo określenie komuch jest tutaj stosowane do osób, które wymieniłem wyżej.

adkorzen

Well-Known Member
190
354
Czy uważasz, że słuszne jest mordowanie ludzi i przetrzymywanie ich w obozach koncetracyjnych prowadząc na nich badaniach, które mogą posunąć medycynę do przodu, dzięki czemu przyszłe pokolenia będą nam wdzięczne, że wiele chorób nie będzie już wtedy żadnym problemem?

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Nie jest w ogóle powiedziane, że każda państwowa, czy w jakikolwiek sposób przez ogół opłacana agenda musiałaby działać na szkode jednostki. Są sytuacje kiedy państwo działa lepiej niż prywatny biznes. Gdyby realne zagrożenie sie zdarzyło to wszyscy, włącznie z prywaciarzami popędzą do NASA żeby oni coś z tym zrobili. Ja osobiście nie mam z tym problemu bo wiem że swiat nie jest czarno-biały a każda rzecz ma pozytywy i negatywy. Sraczkę mogą mieć jedynie ci którzy mają słaby kontakt z rzeczywistością i uznają, że istnieje jedna zasada regulująca wszystko. Tak nie jest i dla mnie to po prostu żaden problem.

Do góry Bottom