Redrum
Active Member
- 703
- 182
Podobnie te 97% to jest temat poboczny - bo czy będzie to 100% czy 70% to od tego fakty się nie zmienią.
Tak i nie. Konsensus naukowy pokazuje sile danej teorii/pewnosci srodowiska naukowego w jakiejś kwestii - dla samego środowiska to za wiele nie znaczy, dla debaty jest to bardzo istotne - choć dowody które stoją za tym konsensusem mają nieskończenie większą wartość.
Einstein nie wiązał prawdziwości teorii względności z odsetkiem wierzących.
Ogólnie naukowcy nie wiążą prawdziwości teorii z popularnością w środowisku - ustalenie konsensusu jest istotne jw. wspomniałem dla ludu/polityków bo naukowcom to niepotrzebne. (np. na dyskusje takie jak ta na tym forum)
odsetek 97% zaistniał w obiegu w oparciu o analizę naukowych prac klimatologicznych dokonaną przez Johna Cooka?
Tak, według tego co wiem i próbowałem odkopać to było pierwsze źródło sławetnej liczby 97%.
niektóre z prac zaliczone zostały do 97% chociaż nie było w nich wprost stwierdzenia o AGW?
Tak, należały wtedy do prac które były "neutralne" wobec słuszności teorii AGW.
część naukowców zaliczonych do 97% uznała to za nadużycie?
Tak, pojedynczy naukowcy zgłosili swoje uwagi z tego co czytałem.
No i wreszcie, czy rzetelne są sondaże przeprowadzone wśród klimatologów przez Dennisa Braya i Hansa von Storcha z których wynika, że w skali od 1 do 7, gdzie 7 to całkowite przekonanie o AGW, opcję 7 zaznaczyło zaledwie 42,96% ankietowanych?
In 2003, Bray and von Storch conducted a survey of the perspectives of climate scientists on global climate change.[34] The survey received 530 responses from 27 different countries. The 2003 survey has been strongly criticized on the grounds that it was performed on the web with no means to verify that the respondents were climate scientists or to prevent multiple submissions (XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD). The survey required entry of a username and password, but the username and password were circulated to a climate change denial mailing list and elsewhere on the internet.[citation needed] Bray and von Storch defended their results and accused climate change deniers of interpreting the results with bias. Bray's submission to Science on December 22, 2004 was rejected.