Czy? Jak? Czym? Co? - różne problemy i porady komputerowe

MaxStirner

Well-Known Member
2 800
4 734
Jeżeli laptop nowy możliwe że problem z kernłelem, był to (rozłączanie netu) znany bug na 14.04 i kartach wifi zintegrowanych chyba intela z platformy bodaj od IvyBridge. Spróbuj może to pomoże, jak nie pomyslimy nad czymś innym.

Edit: Popróbuj rozwiązań pokazanych poniżej - być moze to kwestia zblacklistowania niektórych, konfliktowych modułów w kernelu - odpowiedź pierwsza lub druga od góry.
https://askubuntu.com/questions/55868/installing-broadcom-wireless-drivers

Ostatnia edycja:

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
nie wiem czy to dobry temat na to ale kilka lat temu dysk mi spadł (2 razy) i po drugim razie przestał komputer go rozpoznawać. właśnie przed chwilą go podłączyłem pierwszy raz od kilku lat i słyszałem kilka blaszanych dźwięków cichych. światełko na dysku się świeci i słychać że działa ale komputer pokazuje to
Bez tytułu.png

otwiera się też automatycznie instalacja sterownika ale to okno samo się zamyka i nic...
jak odzyskać dane? czy jedyna opcja to oddać to do serwisu i zapłacić ponad 1000zł?

kompowiec

freetard
2 584
2 650
>UBUNTU
No i wszystko jasne. Chłopie, ja mam chyba nawet indentyczny model karty i do debiana już pisałem sobie do niego takiego skrypta (o ironio, to jest chyba jedyny model karty która nie działa w debianie podczas instalacji tylko po)

Kod:
#!/bin/bash/
if [[ $EUID -ne]]; then #check root
aptitude install b43-fwcutter firmware-b43-installer
b43-fwcutter -w /lib/firmware linux/wl_apsta.o
modprobe b43
reboot
na oryginalnym debianie działa aż miło. Jeśli to robisz przy włączonym internecie przez enthernet, to wywal czwartą linijkę. Jak offline to musisz dociągnąć źródełka broadcom-wl i skrypt postawić obok.

@rawpra

moja kopiujwklejka z innego forum
Raczej jest to błąd systemu, wątpię czy miałoby to wpływ na twoje pliki (skoro pisze że nie potrafi dysku podłączyć to trudno żeby system coś mógł schrzanić więcej... choć to windows, w nim wszystko jest możliwe). Można to sprawdzić, próbując uruchomić jakiegoś linuksa, zamontować swoje partycje i zrobić backup:

1. ściągnij i wypal jakiegoś linucha z dopiskiem LiveCD
2. Uruchom roota http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2254136
3. zamontuj dysk swój http://linuxiarze.pl/montowanie/
4. I skopiuj domyślnym menadżerem plików to, co Ci potrzebne (powinna być szukajka, jak chcesz szukać spośród rozszerzeń wpisujesz np. *.doc)

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
@kompowiec podłączyłem ten zewnętrzny dysk do innego laptopa, o dziwo ten laptop odczytał dysk. no to chcę przekopiować z jednego dysku zewnętrznego na drugi, kopiuj, wklej, i czekam od kilkunastu minut i jest 0% przekopiowane aż komputer wszedł w stan uśpienia...

EDIT: spróbowałem przekopiować z dysku zewnętrznego na dysk wewnętrzny i tylko kilka plików się przekopiowało, przy reszcie
foto_no_exif.jpg
spróbuję zrobić jak tutaj mówi gość

Ostatnia edycja:

kompowiec

freetard
2 584
2 650
podłączyłem ten zewnętrzny dysk do innego laptopa, o dziwo ten laptop odczytał dysk.
wiesz że każda nieudana próba powoduje pogorszenie się stanu dysku? Póki jeszcze działa to przekopiuj pliki jak najszybciej (jeśli Ci na tym zależy, a nie jestem pewien skoro podłączyłeś go po paru latach) spadnięcie dysku to uszkodzenie mechaniczne i długo to on raczej nie pociągnie...

https://alternativeto.net/software/recuva/?platform=linux tu masz appsy na linucha które mogą odzyskiwać dane. Słyszałem jeszcze że można też użyc SystemRescureCD czy clonezilla ale nie testowałem.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
niech se smarta sprawdzi
ja mam pytanie troche dla retrokompowców ;)

pytałem na szaucie ale nikt nie zareagował to zanim zniknie skopiuje tutaj

mam do dyspozycji głównie sprzęty z epoki socketa 7 chce coś co bootuje z usb
08:31 - GAZDA:
wie ktoś możne po czym poznać płytke z socketem 7 która była dla amd k6-2 i 3 bo podobno te procesory nei działają na starszych, orientuje sie ktoś?
08:33 - GAZDA:
abo też czy bios lapka z prockiem amd k6 który ma pewnie też socket 7 bo innych chyba nie było, umi bootować z usb?
08:34 - GAZDA:
czy jeszcze nie umiały wtedy? kurwa nie przychodzi mi nic do głowy coby wpisać w gogla aby mi jakieś sensowne informacje wypluł
sprzęty są już troche wiekowe więc jakichś dokładnych specyfikacji na szybko nie znalazłem, znaczy w sensie zestawienie płytek z socketem 7 i wyznaczeniem które maja bios co umożliwia boot z usb...
edit: szukanie info o super socket 7 też niezbyt wiele dało, a na płytce jak nie jest napisane że to super 7 to nie widać różnicy...

Ostatnia edycja:

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410

kompowiec

freetard
2 584
2 650
o kurde tego nie wiedziałem. może lepiej oddam go do serwisu komputerowego?
Jak umiesz to ogarnąć tak, żeby teraz użyć tego dysku tylko jeden raz, w celu odzyskania danych - to nie ma po co wydawać hajsu. Przygotuj sobie zawczasu schemat działania np. ogarnij jakiś odzyskiwacz danych - w tym sektorze jednak polecałbym użyć jakiegoś oprogramowania zamkniętego (o dziwo, heh) bo te open source nie radzą sobie z uszkodzeniami sprzętowymi raczej (ale nie wiem co by to mogło być - ostatni raz i w zasadzie jako pierwszy raz w życiu używałem wiele, wiele lat temu recuva bo skasowałem coś z kosza i wszystko odzyskałem - typowo softwarowy issue to i odzyskać się udało niemal w 100% ale do uszkodzeń sprzętu się nie nadaje) a potem gdy będziesz miał dopięte wszystko na ostatni guzik, ruszyć do dzieła.

Jednakże, jeśli nigdy się z takimi rzeczami nie bawiłeś to może jednak go lepiej oddaj bo takie zabawy są dość ryzykowne dla Twoich danych.

nie potrzebowałem materiałów z tego dysku, dopiero teraz ich potrzebuje
Ja pierdole, na twoim miejscu co ważniejsze materiały to bym na płytki przegrał bo bym wiedział że po latach mógłbym tego nie odczytać (ogólnie dyski wytrzymują ok. pięć lat, SSD podobno jeszcze mniej jak są niepodłączone). No cóż, nie ja będę płakał :)

Sprawdza stan dysku https://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._(informatyka)
SystemRescureCD to podobno potrafi właśnie.

Ostatnia edycja:

kompowiec

freetard
2 584
2 650
W jaki sposób można ściągać filmy/obrazki z instagrama? Znalazłem jeden bardzo fajny tag który mnie jara (nie podam publicznie na forum bo to rzadkie zboczenie) ale niestety, po za stronami które pozwalają jedynie na ściąganie pojedynczo filmików nic nie znalazłem...

Masowo próbowałem Jdownloader ale działa tylko na profile. DownThemAll też nie chwyta.

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Jak umiesz to ogarnąć tak, żeby teraz użyć tego dysku tylko jeden raz, w celu odzyskania danych - to nie ma po co wydawać hajsu. Przygotuj sobie zawczasu schemat działania np. ogarnij jakiś odzyskiwacz danych - w tym sektorze jednak polecałbym użyć jakiegoś oprogramowania zamkniętego (o dziwo, heh) bo te open source nie radzą sobie z uszkodzeniami sprzętowymi raczej (ale nie wiem co by to mogło być - ostatni raz i w zasadzie jako pierwszy raz w życiu używałem wiele, wiele lat temu recuva bo skasowałem coś z kosza i wszystko odzyskałem - typowo softwarowy issue to i odzyskać się udało niemal w 100% ale do uszkodzeń sprzętu się nie nadaje) a potem gdy będziesz miał dopięte wszystko na ostatni guzik, ruszyć do dzieła.

Jednakże, jeśli nigdy się z takimi rzeczami nie bawiłeś to może jednak go lepiej oddaj bo takie zabawy są dość ryzykowne dla Twoich danych.

Ja pierdole, na twoim miejscu co ważniejsze materiały to bym na płytki przegrał bo bym wiedział że po latach mógłbym tego nie odczytać (ogólnie dyski wytrzymują ok. pięć lat, SSD podobno jeszcze mniej jak są niepodłączone). No cóż, nie ja będę płakał :)

Sprawdza stan dysku https://pl.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T._(informatyka)
SystemRescureCD to podobno potrafi właśnie.

ehh kurwa :( serwisant powiedział że nie czyta dysku komputer i nie odzyskał danych

Madmar318

Well-Known Member
307
1 089
Pech.

Kompowiec skąd taka informacja, tj. że nie używany dysk się psuje? Rozmawiałem z informatykiem i stwierdził że nic takiego nie występuje. Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?

MaxStirner

Well-Known Member
2 800
4 734
Cholernie intryguje mnie jefna rzecz, i z czystej ciekawości szukam odpowiedzi wszędzie, ale nigdzie nie ma, przynajmniej na clearnecie. Potrafi ktoś wyjaśnić w jaki sposób, za pomocą jakiego konkretnie sprzętu i softu streamuje się na żywo kanały płatform cyfrowych?
Próba podłączenia dekodera "firmowego" wg mnie jest niemożliwa, chyba że o czymś nie wiem.
Jewdyne wyjście to dekoder zewnętrzny coś z Enigmą czy Kodi chyba, ale czy to nie jest tak, że karty są parowane z dekoderami czy modułami? Jak to zatem działa???

kompowiec

freetard
2 584
2 650
Pech.

Kompowiec skąd taka informacja, tj. że nie używany dysk się psuje? Rozmawiałem z informatykiem i stwierdził że nic takiego nie występuje. Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?
Są różne teorie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_degradation
a to może głowica paść, a ot sam talerz może się zjebać i wiele takich... trudno to określić bo nie ma reguły. I czasem zdarza się że żaden program nie pokazuje błędów a jednak dysku nie można odpalić.
Ale generalnie zasada jest taka, że dyski są po prostu dużo mniej trwałe - myślę że mogą mieć nieco wspólnego z długo nieużywanym tuszem w drukarce (to przykład). Dyski zawsze były przeznaczone do ciągłego używania, zostawienie ich samopas kończy się dla nich źle.

A

Antoni Wiech

Guest
Mam drobny, ale upierdliwy problem. Otóż kiedy odpalam zasilacz pstryczkiem na kompie (bo wyłączam też zasilacz na noc, bo mnie wkurwia brzęczenie, nawet w stanie spoczynku) to włącza mi się komp i ok, może tak być. Odpala się też od razu monitor i spoko. Tyle, że jest jakoś tak ustawione, że po paru sekundach komp się wyłącza i gaśnie monitor. Dopiero trzeba go włączyć zwykłym przyciskiem z przodu kompa. I to też byłoby spoko, ale w tym momencie monitor nie wyłapuje komputera i wyskakuje napis, że nie jest podłączony do żadnego urządzenia. Muszę wtedy zrobić taki myk, że wyłączyć wtedy pstryczkiem zasilacz, odłączyć monitor, poczekać z 10 sekund i włączyć zasilacz. Komp wtedy rusza (i nie wyłącza się jak na początku) podłączam monitor i zaskakuje. Tyle, że to jest wkurwiające tak się bawić za każdym razem. Dodatkowo system, kiedy komp chodzi i brutalnie mu się przerwie zasilanie pstryczkiem od zasilacza dostaje po pewnym czasie (dajmy na to miesiąc po reinstalacji systemu) kota i potrafi przymulać, wypierdalają się sterowniki do karty itd.

Może ktoś mi poradzić jak zrobić, żeby przy włączeniu zasilacza komp zaskakiwał i nie wyłączał się po paru sekundach? Czytałem, że jest taka opcja w biosie, ale nie znalazłem nic takiego.

Lub jakoś zrobić, żeby monitor wykrywał kompa przy normalnym włączeniu?

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
Mam drobny, ale upierdliwy problem. Otóż kiedy odpalam zasilacz pstryczkiem na kompie (bo wyłączam też zasilacz na noc, bo mnie wkurwia brzęczenie, nawet w stanie spoczynku) to włącza mi się komp i ok, może tak być. Odpala się też od razu monitor i spoko. Tyle, że jest jakoś tak ustawione, że po paru sekundach komp się wyłącza i gaśnie monitor. Dopiero trzeba go włączyć zwykłym przyciskiem z przodu kompa. I to też byłoby spoko, ale w tym momencie monitor nie wyłapuje komputera i wyskakuje napis, że nie jest podłączony do żadnego urządzenia. Muszę wtedy zrobić taki myk, że wyłączyć wtedy pstryczkiem zasilacz, odłączyć monitor, poczekać z 10 sekund i włączyć zasilacz. Komp wtedy rusza (i nie wyłącza się jak na początku) podłączam monitor i zaskakuje. Tyle, że to jest wkurwiające tak się bawić za każdym razem. Dodatkowo system, kiedy komp chodzi i brutalnie mu się przerwie zasilanie pstryczkiem od zasilacza dostaje po pewnym czasie (dajmy na to miesiąc po reinstalacji systemu) kota i potrafi przymulać, wypierdalają się sterowniki do karty itd.

Może ktoś mi poradzić jak zrobić, żeby przy włączeniu zasilacza komp zaskakiwał i nie wyłączał się po paru sekundach? Czytałem, że jest taka opcja w biosie, ale nie znalazłem nic takiego.

Lub jakoś zrobić, żeby monitor wykrywał kompa przy normalnym włączeniu?
Pytanie do krzysia, bo tylko on może jeszcze pamiętać komputery budowane w technologii lampowej.

A

Antoni Wiech

Guest
Dzięki za komplement, ale wolę jak docenia się mnie lajkami. BTW to nie był żart tylko sugestia byś wywalił tego grata na złom i nabył drogą kupna jakiegoś PC-ta z XXIw.
O czym kurwa Ty pierdolisz? To jest i5 z Radeonem 7870 - chuja się znasz, a się wpierdalasz między wódkę i zakąskę.

Do góry Bottom