Szynka
Złota szynka wolnego rynku.
- 1 209
- 2 055
Wątek z fake cytatami jest chyba w Hyde Parku?
Było. Dwie strony wcześniej.zajrzeli do kufrów, zajrzeli do waliz, lecz nie zajrzeli do dupy, tam miałem socjalizm- Miłosz
Pamiętam jak na pierwszym roku studiów w Darthmouth chodziłem na spotkania Międzynarodowego Stowarzyszenia Studentów(...)W takich właśnie okolicznościach pierwszy raz w życiu spotkałem intrygujące spotkanie, jakim jest mulitkultuaralista(...) Najmocniej zapadł mi pewien biały, który nosił koński ogon i marynarke a’la Nehru. Na widok faceta z Indii oczy mu się zaświeciły.
-Czyli jesteś z Indii! -powiedział- Wspaniały kraj!
-Byłeś tam kiedyś? - dociekałem.
-Nie, ale zawsze chciałem pojechać.
-Dlaczego? - spytałem wiedziony czystą ciekawością.
-Nie wiem. To takie...wyzwalające!
(...)
-Co wydaje ci się w Indiach takie wyzwalające? - chciałem wiedzieć - Może system kastowy? Wiano? Aranżowane małżeństwa?
Chciałem go zmobilizować do przemyślenia swego stanowiska, ale on w tym momencie stracił zainteresowanie.
Konserwatyści powinni być optymistyczni niezależnie od doraźnej sytuacji. Ośmielę się stwierdzić, że gdyby do wymienionych przeze mnie zwycięstw nie doszło, konserwatyści zachowaliby pogodę ducha. Poza tym sądzę, że liberałowie nadal byliby wściekli i oburzenie(...)
Ale czy taki podział ról nie jest paradoksalny, skoro liberałowie mają optymistyczny, a konserwatyści pesymistyczny pogląd na naturę ludzką. Właśnie dlatego, że liberałowie wierzą w dobroć i plastyczność ludzkiej natury, są wiecznie oburzeni, bo okazuje się, że natura ludzka stawia opór liberalnym reformom. Właśnie dlatego, że konserwatyści wyznają pogląd o niedoskonałości ludzkiej natury, nie oczekują od ludzi i polityki nadmiernie wiele. Dzięki temu, kiedy sprawy mają się nie najgorzej, konserwatyści są zadowoleni. Ludzie, którzy spodziewają się potopu, muszą być zachwyceni, kiedy spadają na nich tylko okazjonalne burze z piorunami.