Brutalna prawda o wolnym rynku

S

shogu2

Guest
Hm, a co to jest np. przemysł żywieniowy? W weekend rybki wędziłem a dziś upiekę chleb, czy już jestem przemysłem żywieniowym, który uciska lud pracujący miast i wsi? Jeśli tak to proszę całować sygnecik, no, dalej, dalej :)
Spoko tylko że natura nie dała by rady wyżywić tyle milliardów ludzi w taki naturalny sposób.
6 korporacji praktycznie posiada około 80% rynku.

Lewactwo ma w sobie coś z manii prześladowczej, wszędzie na biednego komuszka czają się ci krwiożerczy kapitaliści by go otruć, wcisnąć mu kiepską żarówkę i w ogóle …
Rozumiem że sól drogowa to nie jest zasługą "krwiożerczego kapitalisty" ? , mączka rybna ? zboża GMO co się rożsiewają i zanieszyczają naturalną florę ????

Widziałeś ukryte kamery z knajp gdzie robią jedzenie ???

Nie to nie może być to musi być wina ... PANSTWA !!!!!
Kapitaliści sa nie winni a rynek wszystko by naprawił prawda ??

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Chcesz walczyć z systemem musissz zbudować drugi równonegły który sprawi że ten niechaciany stanie się przestarzały i nie potrzebny.

Nie pomagasz nam w tym budowaniu ani nawet krzewieniu alternatywy.

Ten post jest jak najbardziej na poważnie.

Serio, też tak uważam. To twój imo najlepszy post w tym wątku.

S

shogu2

Guest
Nie pomagasz nam w tym budowaniu ani nawet krzewieniu alternatywy.
Ja podziękuje za waszą alternatywę , z chęcią bym zobaczył wyniki takiego eksperymentu.
Jako realista przynać mogę że jeśli by działalo to przyznał bym się żę byłem glupi, w co oczywiście wątpie aby tak się stało.

Czekam na wyniki takiego eksperymentu. Pośmiać bym się chciał.

Serio, też tak uważam. To twój imo najlepszy post w tym wątku.

Bo wy najchetniej byscie zafundowali swoj eksperyment na terytorium Polski. co mi sie nie podoba , wiec probuje wam wybić glupote z głow.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
o wy najchetniej byscie zafundowali swoj eksperyment na terytorium Polski

No sorry twoi ludzie (etatyści, komuniści, socjaldemokraci, plany Balcerowicza etc) od 20 lat fundują nam eksperymenty. Też mi się to nie podoba. Więc nie obrażaj się, jeśli próbuję ci wybić z głowy kolejny eksperyment.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
To np rząd USA kontroluje Goldman Sachs a nie odwrotnie prawda ??
Niech korporacje zaczną używać prywatnego wojska do ściągania podatków i likwidacji konkurencji, wtedy zacznę głosić hasła antykorporacyjne. Wiesz dokładnie kto co przelobbował? Ja wiem za to dokładnie kto za czym głosował i kto co podpisywał.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 264
Spoko tylko że natura nie dała by rady wyżywić tyle milliardów ludzi w taki naturalny sposób.

A ilu by dała radę wyżywić? Dysponujesz jakimiś obliczeniami? Populacja dostosowuje się do warunków, jak żarcia będzie mniej to się będzie mniej dzieci rodzić. Widać to doskonale w EUropie gdzie homo europaeicusy złośliwie nie chcą się rozmnażać, zupełnie jak zwierzęta w zoo.

6 korporacji praktycznie posiada około 80% rynku.
Rozumiem że sól drogowa to nie jest zasługą "krwiożerczego kapitalisty" ? , mączka rybna ? zboża GMO co się rożsiewają i zanieszyczają naturalną florę ????
To nie moja wina i nie mój problem, widać ludzie lubią wcinać paróweczki z MOMu skoro je kupują. Ja nie lubię, nie kupuję i też jestem szczęśliwy. Tak długo jak długo nie ma przymusu korzystania z czyiś usług i towarów to równie dobrze zamiast parówek z MOMu w sklepach mogą sprzedawać nawet psie gówno zawinięte w celofan jako gotowy zestaw do grillowania i jest okej skoro komuś to smakuje.

Korporacje zrodziły się z „boskiej interwencji” w postacie rozrastającej się biurokracji; zamordyzm jest systemem preferującym duże podmioty nie będące osobami fizycznymi, w którym dla drobnej inicjatywy wysokiej jakości miejsca jest niewiele lub wcale. Chciałbym zacząć sprzedawać swoją kiełbasę ale nie stać mnie na przystosowanie się do przepisów sanitarnych. Robię też niezłe soki z czarnego bzu, których też nie mogę sprzedać – na same koszty biurokracji musiałbym robić kilka lat. Drobni przedsiębiorcy są stopniowo eliminowani z rynku spożywczego (i nie tylko).

Widziałeś ukryte kamery z knajp gdzie robią jedzenie ??? Nie to nie może być to musi być wina ... PANSTWA !!!!!
Kapitaliści sa nie winni a rynek wszystko by naprawił prawda ??

Coś tam widziałem i żałuję, że za PRLu nie wstawiano takich do sprawiedliwie społecznych lokali państwowych :) Państwo ogranicza gastronomię przygłupimi przepisami sanitarnymi. Gdyby nie one to na ulicach pojawiłyby się obwoźne stoiska z żarciem i mógłbyś sobie patrzeć jak je robią, a tak musisz polegać na ukrytych kamerach. Debile zdarzają się w każdym systemie, chociaż w systemach totalitarnych jak socjalizm, zamordyzm itp. jest ich zdecydowanie więcej bo sprzyjają one kształtowaniu się postaw negatywnych. Zamiast marudzić, zacznij dostrzegać swoją szansę. Skoro ludzie boją się chłeptać szejków bo tam może być sperma to załóż knajpę, gdzie żarcie będą serwować roboty, może będziesz bogaty :)

Ja nie mówię, że wolny rynek by sprawił, że nudzący się studenci nie dorzucaliby białka do hamburgerów. Chodzi o to, że skoro i tak będą to robić to po chuj mi państwo z jego podatkami i biurokracją? Na wolnym rynku będzie więcej lokali więc będziesz mieć większy wybór i większe prawdopodobieństwo, że znajdziesz lokal bez zaplecza i zwyczajnie będzie widzieć czy ktoś ci nie pluje do talerza.

Kurcze, Shogu, nie odpowiedziałeś na moje pytanie jak to jest możliwe, że producent młotków nie idzie z torbami i nadal je robi z metalu zamiast z papieru. Jestem rozczarowany :(

Ja podziękuje za waszą alternatywę , z chęcią bym zobaczył wyniki takiego eksperymentu.
Jako realista przynać mogę że jeśli by działalo to przyznał bym się żę byłem glupi, w co oczywiście wątpie aby tak się stało.

Czekam na wyniki takiego eksperymentu. Pośmiać bym się chciał.
Podróże kształcą, towarzyszu. Jedźcie sobie gdzieś gdzie panuje większa wolność, do Azji, Ameryki Pd., Afryki czy tam jeszcze gdzie. Na ulicach stoją kramiki z żarciem, można się za pół darmo smacznie nawpierdalać do woli. Widzicie jak żarcie się robi, a od wyboru czasem głowa boli niczym od lektury dzieł Włodzimierza Ilicza, nie wiadomo na co się zdecydować. Jak ludziom powiedzieć, że u nas za taką sprzedaż policja goni, wlepia grzywny i konfiskuje kramiki to zrozumieć nie potrafią o co chodzi i się pytają czy u nas wojna trwa. I w sumie mają rację, trwa.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Bo wy najchetniej byscie zafundowali swoj eksperyment na terytorium Polski. co mi sie nie podoba , wiec probuje wam wybić glupote z głow.

Wypraszam sobie. Ja nie.Wystarczyłaby mi jakaś drobna część terytorium Polski (albo gdzieś w okolicach). Serio. Taka wielkości Luksemburga. Co, oczywiście, w niczym nie zmienia faktu, że "in the long run" wszyscy by zyskali na wprowadzeniu akapu. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że sieć wzajemnego pasożytnictwa jest zbyt rozległa i dokonanie ogólnokrajowego cięcia byłoby katastrofalne w skutkach. Wolałbym się odseparować i czekać spokojnie na powolne bankrutowanie i osuwanie się Europy w nędzę. Wszyscy co bardziej produktywni szybko zauważyliby różnicę w możliwościach i zaczęli emigrować / poszerzać terytorium akapu. A reszta byłaby, niestety, sama sobie winna.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Tak tak.
To np rząd USA kontroluje Goldman Sachs a nie odwrotnie prawda ??

W rzeczy samej. Sektor bankowy jest czystym socjalizmem:
- jest centralnie sterowany przez bank centralny
- jesteśmy fizycznie zmuszeni do używania jego produktów - jakakolwiek konkurencja jest wykluczona
- rząd rozdaje przywilej "rezerwy cząstkowej" wybranym przez siebie instytucjom (to jest domieszka faszyzmu w socjalizmie)

Rozdzielanie "rządu" i "Goldman Sachs" nie ma wiele sensu. To jest jedna instytucja.

...które bez państwowej ochrony patentowej jest niczym.

EDIT: Jeszcze jedno. Jeśli poniższe punkty są prawdziwe (zakładam, że tak uważasz):

- państwo zapewnia ochronę
- korporacje gnębią obywateli
- obywatele kontrolują państwo

to dlaczego wojsko jeszcze nie rozjechało czołgami Goldman Sachsa?

margines

wujek dobra rada
626
84
Chuja się przedsiębiorcy dorobią.. Na jakiej niby podstawie?? Biznesy kręci się po znajmoności, albo żeby ukryć dochody ew. jakieś profity porodzinne itp.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 264
Wypraszam sobie. Ja nie.Wystarczyłaby mi jakaś drobna część terytorium Polski (albo gdzieś w okolicach). Serio.

O, właśnie, to jest bardzo ładny argument. Libertarianizm nie polega na tym, że się kogoś uszczęśliwia na siłę kapitalizmem, wolnym rynkiem, czy tam czymś tylko żeby komuchy się w końcu odpierdoliły od tych, na których nie działa marksistowska gadka. Z socjalizmem jest tak samo jak z jego pomiotami w postaci ZUSu i innych pasożytów - skoro są tak zajebiście fajne, dobre i optymalne, to czemu są przymusowe? Dlaczego komuchy, tak rozmiłowane w różnych "społecznych eksperymentach", nie chciałby zrobić eksperymentu w postaci wolnorynkowego województwa lub chociaż miasta (i tak liczy się głównie meldunek)? Przecież zgodnie z lewacką prawdą objawioną to mieszkańcy momentalnie zostaliby wytruci przez złych kapitalistów z kartelu spożywczego, a nawet jakby ocaleli jakimś cudem to i tak załatwiłby ich dobór naturalny, co sam tow. Shogu stwierdził, że się libertarianie praktycznie nie rozmnażają :)

S

shogu2

Guest
W rzeczy samej. Sektor bankowy jest czystym socjalizmem:
- jest centralnie sterowany przez bank centralny
- jesteśmy fizycznie zmuszeni do używania jego produktów - jakakolwiek konkurencja jest wykluczona
- rząd rozdaje przywilej "rezerwy cząstkowej" wybranym przez siebie instytucjom (to jest domieszka faszyzmu w socjalizmie)

Rozdzielanie "rządu" i "Goldman Sachs" nie ma wiele sensu. To jest jedna instytucja.
Skoro Państwo i Goldman Sachs to jest jedno i to samo to dlaczego winic panstwo za niepowodzenia skoro normlanego panstwa nie ma.

...które bez państwowej ochrony patentowej jest niczym.
Tak tak gdyby nie ochorna panstowowa miałbys na swoich polach juz wszedzie modyfikowane rolisny bo one rozsiewają sie samoistnie.
Cale szczescie ze UE w gruncie rzeczy ich zakazala nietety nie wszystkich.

EDIT: Jeszcze jedno. Jeśli poniższe punkty są prawdziwe (zakładam, że tak uważasz):

- państwo zapewnia ochronę
- korporacje gnębią obywateli
- obywatele kontrolują państwo

to dlaczego wojsko jeszcze nie rozjechało czołgami Goldman Sachsa?
[/quote]
Bo obywatele nie kontroluje panstwa :> .
Demokracja posrednia a juz szczególnie gdzie partie sa fundowane prze prywatne podmioty to farsa, plutokracja.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Tak tak gdyby nie ochorna panstowowa miałbys na swoich polach juz wszedzie modyfikowane rolisny bo one rozsiewają sie samoistnie.
A to zakaz UE jakoś magicznie powstrzyma rozporzestrzenianie się tych roślin?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Demokracja posrednia a juz szczególnie gdzie partie sa fundowane prze prywatne podmioty to farsa, plutokracja.
To załóżmy swoją partię! A nie, czekajcie, przecież konkurencja w przeciwieństwie do nas ma zapewniony dostęp do państwowej telewizji i radia, państwowy PAP pisze o nich artykuły, a same partie dostają jeszcze żywą gotówkę z budżetu.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Skoro Państwo i Goldman Sachs to jest jedno i to samo to dlaczego winic panstwo za niepowodzenia skoro normlanego panstwa nie ma.

To można odwrócić - dlaczego winić wolny rynek, skoro go nie ma?

Wow, w sensie zakładam sobie ogródek i mi tam nagle wysiewają się darmowe pomidory giganty np? Zajebiście. Jak mi posmakują, zostawię, jeśli nie - usunę. Jaki niby zysk ma ta firma z rozsiewających się samoistnie roślin? A tak w ogóle - rozsiewanie na cudzym polu swoich roślin podpada, oczywiście, pod agresję i nie ma powodu, dla którego nie miałoby być tępione przez prywatne sądy.

A przez jakie podmioty niby miałyby być fundowane? Zawsze na końcu sponsoruje je jakiś prywatny podmiot. Są tylko dwa rozwiązania - można mu zabrać siłą albo go ładnie poprosić. Napisz jeszcze, jak państwo miałoby być skonstruowane, żeby obywatele mieli nad nim kontrolę.

S

shogu2

Guest
To można odwrócić - dlaczego winić wolny rynek, skoro go nie ma?
Ale ja nie winie wolnego rynku bo ja zdaje sobie sprawe ze go nie ma, co cos takiego nawet nie istenieje istnieje co najwyzej ideologia wolno rynkowa.

Sa za to mechanizmy rynkowe które wpływają na decyzję ludzi przez co cały system automatycznie zmierza w kierunku rynku kontrolowanego i zdala od ideologii wolnego rynku między innymi ponieważ ustanowionym już podmiotom wolny rynek się nie opłaca.

Wow, w sensie zakładam sobie ogródek i mi tam nagle wysiewają się darmowe pomidory giganty np? Zajebiście. Jak mi posmakują, zostawię, jeśli nie - usunę.
Jeżeli chcesz się pozbawiać wyboru jakiego jedzenia chcesz uprawiać to porszę bardzo, twoje działania jak najbardziej pasują pod liberalizm ( czyli tak naprawde brak wolności w imie ideologii i ignorancji )

Jaki niby zysk ma ta firma z rozsiewających się samoistnie roślin? A tak w ogóle - rozsiewanie na cudzym polu swoich roślin podpada, oczywiście, pod agresję i nie ma powodu, dla którego nie miałoby być tępione przez prywatne sądy.
Prywatne sądy :eek: , przecież one operują na zasadzie zysku.

A co jeśli koszta scigania są wieksze od potencjalnych zysków , to co zadna akcja nie bedzie podjęta ?
Kłania się kompetetywna deselekcja i juz nawet nie bede nawet mówil o innych ciekawych mechanizmach.

A pozatym chyba mnie zle zrozumiałes to nie to że któś chodzi po twoim polu i ci rozsiewa rośliny tylko rośliny rozsiewają się z pola na pole.
Co chcesz zabornić naturze się rozmnarzać ????:)

Jak ja uwielbiam kiedy rozmawiając z liberałami dochodzi się do takich absurdów.

A przez jakie podmioty niby miałyby być fundowane? Zawsze na końcu sponsoruje je jakiś prywatny podmiot. Są tylko dwa rozwiązania - można mu zabrać siłą albo go ładnie poprosić. Napisz jeszcze, jak państwo miałoby być skonstruowane, żeby obywatele mieli nad nim kontrolę.
Demokracja bezpośrednia. Napewno większośc nie była by za utrzymywaniem zbędnych urzędników,niewyajnych urzędów i głupich regulacji tymbardziej ida na to ich podatki
Dodatkowo demokrację taką można by było dzielić na dystrykty i nie wszystko było by decydowane na szczeblu państwowym. I to by była wolność jeśli np Nowa wieś chciała by sobie zorganizować turnieje pokerowe to nikt im by tego nie zabronił bo nic innym do tego.

Oczywiście możliwości zastosowania technologii informatycznych żebyś nie musiał wychodzić z domu.

W jaki sposób np narpawić sanepid ? Poddac pod głowosowanie żeby wszystkie wyniki inspekcji były publiczne.

Jak myslisz że ludzie zagłosowali by ????

Wtedy jak by asymetria informacji znikla można by było dać działać mechanizmą rynkowym czyli firmy co używały by soli drogowej upadły by.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
A co jeśli koszta scigania są wieksze od potencjalnych zysków , to co zadna akcja nie bedzie podjęta ?
Oczywiście. Tak ma być właśnie.
Dodatkowo demokrację taką można by było dzielić na dystrykty i nie wszystko było by decydowane na szczeblu państwowym. I to by była wolność jeśli np Nowa wieś chciała by sobie zorganizować turnieje pokerowe to nikt im by tego nie zabronił bo nic innym do tego.
O widzisz. Jakby tylko te "dystrykty" podzielić na tak małe części, że każdy właściciel ziemi miałby swój dystrykt, to jesteśmy w domu ;)

sirflinket

New Member
4
2
Poleshogu2, twoje sło
Tak tak gdyby nie ochorna panstowowa miałbys na swoich polach juz wszedzie modyfikowane rolisny bo one rozsiewają sie samoistnie. Cale szczescie ze UE w gruncie rzeczy ich zakazala nietety nie wszystkich.
Takiego antywolnościowego gadania jak twoje od dawna nie widziałem. A teraz o roślinkach.
Bo rośliny GMO chodzą sobie z pola na pole i się rozsiewają bo tak im krwiożerczy kapitaliści nakazali.
A co z.roślinami nieGMO? Jakim prawem się.rozsiewają :D One już mogą? Nawet chwasty o ile są nieGMO xD No opanuj się!

Rozsiewania, mieszania, doboru naturalnego i ludzkiego nie zlikwidujesz. Chcesz powrotu do gospodarki łowiecko-zbierackiej?? Wszystko dalej jest sztuczne tj. sterowane przez człowieka a GMO to kolejny etap. Może nakaż ludziom uprawe jedynie słusznych gatunków/odmian roślinek bo inne do ideologii nie pasują :D
Polecam tylko te czerwone- komusze i socjalistyczne.

Do góry Bottom