Blog KelThuza

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
A może się ze swoim adwokatem zgadał - może to jakaś metoda "ocieplania" wizerunku przed apelacją?

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Ten rzekomy antysemityzm wśród libertarian to jest dopiero beka. Nie wiem jak za oceanem, ale na naszym podwórku to więcej negatywnych komentarzy widziałem na temat francuzów. Żydzi nawet mają swój osobny wątek, gdzie się zastanawiamy dlaczego są tacy zajebiści. Ale nawet jeśli, to nie sądzę, żeby wśród klasycznych liberałów ten antysemityzm był mniejszy (czy większy). Po drugie Kelthuz żydem nie jest, a to wieszanie flagi Izraela na co drugim filmiku uznawałem do tej pory za trolling. Teraz mam wątpliwości...

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
Może niektórzy po prostu tak mają, że po trzydziestce wymiękają i stają się układni, dążąc do ugody ze światem przez rozmywanie ortodoksji? Albo po prostu Kel znalazł sobie dziewczynę-Żydówkę i jest pod jej pantoflem?

Albo łamanie III aksjomatu...

Jak złamiesz jeden aksjomat to łatwiej jest potem naruszać kolejne. Muszę to zapamiętać...

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Jedno pytanie do Kelthuza - Spotykasz kuca, który spełni twoje jedno życzenie z dwóch wybranych. Musisz wybrać jedną z opcji i to ty decydujesz o losach wielu setek.
Co robisz dla Europy i jej islamizacji - a) upadek Izraela, ale laicka Turcja b) zachowanie Izraela, ale islamska Turcja
Co będzie lepsze dla Europy? Zachowanie Izraela kosztem islamskiej i imperialistycznej Turcji dążącej do odbudowy dawnej potęgi oraz dawnych granic czy upadek małego skrawka na rzecz laickiej i dosyć pokojowej Turcji.
Zwycięży syjonizm czy bycie najstarszym człowiekiem Europy?

Jack Ruby

Rezerwowy pies.
114
420
Jedno pytanie do Kelthuza - Spotykasz kuca, który spełni twoje jedno życzenie z dwóch wybranych. Musisz wybrać jedną z opcji i to ty decydujesz o losach wielu setek.
Co robisz dla Europy i jej islamizacji - a) upadek Izraela, ale laicka Turcja b) zachowanie Izraela, ale islamska Turcja
Co będzie lepsze dla Europy? Zachowanie Izraela kosztem islamskiej i imperialistycznej Turcji dążącej do odbudowy dawnej potęgi oraz dawnych granic czy upadek małego skrawka na rzecz laickiej i dosyć pokojowej Turcji.
Zwycięży syjonizm czy bycie najstarszym człowiekiem Europy?
Ale przecież Izrael leży w granicach dawnego Imperium Osmańskiego. Laicka Turcja jest jednym z wielu czynników wpływających na niepodległość Izraela. Dlatego Żydzi nie uznają ludobójstwa Ormian za ludobójstwo.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Niby tak, ale większe parcie jest raczej na tereny bardziej europejskie typu Bułgaria czy nawet roszczenia wobec Krymu niż na Izrael i okolice.
Zresztą Turcja przy agresji wobec Izraela i chęci odbudowania również i tych skrawków będzie musiała wojować z Syrią oraz innymi krajami arabskimi, bo wobec nich też ma roszczenia.
Arabia Saudyjska raczej popierać tego nie będzie, bo wrogość do Izraela wrogością... Ale odbudowa Imperium Osmańskiego i większa pozycja Turcji nie jest dla nich czymś dobrym i będą raczej wspierać siły antytureckie. Dochodzą jeszcze ich relacje ze Stanami i chęć podtrzymania dobrych stosunków z nimi.
Jest jeszcze Egipt, który raczej antyizraelski nie jest i ma trochę do powiedzenia w światku arabskim. Także zachowanie Izraela nawet przy islamskiej Turcji jest dosyć prawdopodobne, bo nikt nie będzie chciał rozwalić Izraela z taką Turcją i w efekcie być jej wasalem po udanej wojnie z Żydami.
Wasalem, bo wojska tureckie będą już przed oficjalną wygraną stacjonować w takiej Syrii.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Oni w ogóle uznają jakiekolwiek ludobójstwo prócz własnego?
Wydaje mi się, że to ślepa uliczka, żeby jakąś nację lub nawet grupę wyznaniową tak ujednolicać. Historia z mojego życia, którą już na szaucie ze dwa razy opowiadałem - byłem w Muzeum Holocaustu w Jerozolimie i nie znalazłem ani słowa o "polskich obozach zagłady", Jedwabnem itp. Było natomiast bardzo dużo peanów, podkreślania, jak niebezpieczne było dla Polaków chronienie Żydów i przypominania, że Polacy też ginęli w obozach.

Ostatnia edycja:

Jack Ruby

Rezerwowy pies.
114
420
Niby tak, ale większe parcie jest raczej na tereny bardziej europejskie typu Bułgaria czy nawet roszczenia wobec Krymu niż na Izrael i okolice.
Zresztą Turcja przy agresji wobec Izraela i chęci odbudowania również i tych skrawków będzie musiała wojować z Syrią oraz innymi krajami arabskimi, bo wobec nich też ma roszczenia.
Arabia Saudyjska raczej popierać tego nie będzie, bo wrogość do Izraela wrogością... Ale odbudowa Imperium Osmańskiego i większa pozycja Turcji nie jest dla nich czymś dobrym i będą raczej wspierać siły antytureckie. Dochodzą jeszcze ich relacje ze Stanami i chęć podtrzymania dobrych stosunków z nimi.
Jest jeszcze Egipt, który raczej antyizraelski nie jest i ma trochę do powiedzenia w światku arabskim. Także zachowanie Izraela nawet przy islamskiej Turcji jest dosyć prawdopodobne, bo nikt nie będzie chciał rozwalić Izraela z taką Turcją i w efekcie być jej wasalem po udanej wojnie z Żydami.
Wasalem, bo wojska tureckie będą już przed oficjalną wygraną stacjonować w takiej Syrii.

Tyle, że konserwatyści w Turcji dążą nie do ottomanizmu, a raczej panturkizmu. Krym nigdy nie należał do Imperium (był lennem), a żądania do niego wysuwane są na przesłankach etnicznych, nie historycznych. Jeżeli idea ta będzie się nad Bosforem rozwijać dojdzie do ciekawego przetasowania w rejonie. Większość narodów tureckich mieszka w byłym ZSRR, więc taka polityka uderzać będzie w Rosję. Tatarstan jest na razie wierny, bo Moskwa dobrze płaci, ale jeżeli kalifaty urosną w siłę może im się zamarzyć niepodległość. To samo z Jakutami, którzy mimo że nie są muzułmanami mogą przy wsparciu innych państw przestać dzielić się diamentami i złotem z Rosjanami (gdyby Jakucja była niepodległa byłaby 9. największym państwem na Ziemi). Także Kazachstan przy wsparciu Turcji mógłby pozbyć się proputinowskiego dupowałza Nazarbajewa i budować państwo islamskie. Jedynie Chiny obawiając się o Ujgurów mogłyby połączyć swoje siły z Ruskimi przeciw Turkom. Na południu muzułmańskie tradycyjnie antytureckie kraje takie jak Arabia Saudyjska i Syria popierałyby niezagrażającą im Turcję. Kraj ten byłby teraz antyizraelski i antyamerykański (Ormianie mają w USA bardzo silne lobby złożone z imigrantów, dzięki którym Armenia dostaje największą po Izraelu pomoc na mieszkańca. Polonia walczyła pewnie w tym czasie o wolne środy).

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom