Zwierzęta

Tomasz Panczewski

Well-Known Member
699
3 850
Although Bloops are some of the loudest sounds of any type ever recorded in Earth's oceans, their origin remains unknown. (...) Although the sound has similarities to those vocalized by living organisms, not even a blue whale is large enough to croon this loud. (...) No further Bloops have been heard since 1997, although other loud and unexplained sounds have been recorded.

1:40

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410

ciekawe czy ten dzik ucieka dlatego że żyje w mutualizmie z małpą czy dlatego że nie chce być upolowanym przez mużynów. a jeśli to mutualizm to co małpa mu daje w zamian, jedzenie?

na fotce niżej makak w naturze, w japonii dzikie małpy jeżdżą na sarnach
monkey3.jpg

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 006
Wychodzi moja fatalna znajomość ptactwa :)
W każdym razie zaobserwowałem, że przybyło kilka osobników srok i niewiele to wniosło. Wróble raczej się nie eksmitowały. Wron w okolicy nie zauważyłem, za to są sójki. Problem w tym, że wróble, sroki, wrony i sójki wydają z siebie prze-ohydne dźwięki. Wróble ćwierkają niemiłosiernie (to takie latające psy, brzmią jakby ujadały), sroki trzeszczą lub imitują serie z kałacha, ale najczęściej rechoczą ochryple, natomiast sójki skrzeczą histerycznie.

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 206
No, popatrz. A tak ludzie pieklą się, że wróbli ubywa, bo rzekomo trwa inwazja srok :) (a te od 2004 r. są na niezmiennym poziomie liczebności, a Polska, Litwa i Holandia to jedyne znane mi europejskie kraju, gdzie ten ptak jest chroniony).

No to trzeba zdegradować środowisko naturalne dla wróbli (przykład mego zakrzaczonego osiedla, gdzie liczne wróble i liczne sroki koegzystują).

osman

Well-Known Member
380
2 308
wróble to uciążliwe ptaszyska. miałem na balkonie i zniszczyłem im gniazdo ale to nie pomogło, wróciły i wszystko zasrane było i jeszcze od rany dzioby darły, nie wiedziałem co z tym zrobić bo przecież nie mogę stosować metody hukowej petardami petardami bo w bloku mieszkam, ale ktoś mi powiedział żeby płytę cd kompaktową powiesić na sznurku i tak zrobiłem, powiesiłem dwie płyty i wyniosły się, nie wiem czy u każdego to skutkuje ale u mnie pomogło.

pawlis

Samotny wilk
2 420
10 206
Kiedyś wywieliśmy płyty na czereśni w celu odstraszenia ptaków. Takich gołębi nie odstraszyło i dalej wcinały owoce.

Do góry Bottom