rawpra
Well-Known Member
- 2 741
- 5 410
Scutigera coleoptrata, żyje w/przy zabudowaniach w okolicy śródziemnomorskiej (oryginalnie) i w Azji, Afryce, Australii oraz Amerykach (introdukowany), żywi się insektami: m.in. pluskwami, karaluchami i rybikami cukrowymi więc może nie warto tego zwierzaka wyganiać mimo tego że lubią kryć się pod ubraniami przy polowaniu na osy, wije te, po użądleniu (wije te żądlą a nie gryzą gdyż używają do tego zmodyfikowanych odnóży a nie żuwaczek) osy odczekują aż toksyny zaczną działać, żeby nie narazić się na atak osy. widziałem je w Chorwacji trochę lat temu ale poniższa fotka nie jest moja bo spadł mi dysk zewnętrzny i moje zdjęcia są nie do odzyskania- no chyba że zapłacę ponad 1000zł ;(
padalec (jaszczurka) polujący na bezskorupowego ślimaka. w polsce występują dwa podgatunki tej jaszczurki
manul stepowy, aktywny w nocy, żyje na terenach od Zakaukazia po Chiny
stałem sobie dzisiaj i patrzę na kota (sąsiadów/zdziczały) a on się kładzie i pewnie chciał bym go po brzuchu głaskał, miauczał też o jedzenie ale wtedy nie miałem mięsnych odpadków żeby mu dać. to nie jest chyba rasowy kot?
samiec traszki górskiej w szacie godowej. gatunek ten występuje w polsce ale ja widziałem go tylko w Niemczech
padalec (jaszczurka) polujący na bezskorupowego ślimaka. w polsce występują dwa podgatunki tej jaszczurki
manul stepowy, aktywny w nocy, żyje na terenach od Zakaukazia po Chiny
stałem sobie dzisiaj i patrzę na kota (sąsiadów/zdziczały) a on się kładzie i pewnie chciał bym go po brzuchu głaskał, miauczał też o jedzenie ale wtedy nie miałem mięsnych odpadków żeby mu dać. to nie jest chyba rasowy kot?
samiec traszki górskiej w szacie godowej. gatunek ten występuje w polsce ale ja widziałem go tylko w Niemczech