Zbiorczy temat o epickich dokonaniach Janusza Dildołapa Palikota

D

Deleted member 427

Guest
Abstrahując od tego, co napisała koleżanka Matrix, której zdarza się klepać bzdety bez zastanowienia - to jest właśnie jedna z tych kluczowych różnic między postawą, nazwijmy to, liberalną a socjalistyczną. W rzeczywistości istnieją tylko dwie polityczne idee, które konkurują ze sobą - liberalizm i socjalizm.

Jak liberał widzi, że brunetki płacą 10-procentowy podatek od, dajmy na to, bycia brunetką, a blondynki w tym samym czasie nie płacą nic, to liberał skasuje podatek, którym obciążone są brunetki - w imię równości.

Socjalista natomiast opodatkuje 10-procentowym podatkiem blondynki i jak ma dobre serce (a każdy socjalista ma), to wysmaży dodatkowo jakieś ulgi dla obu grup - też oczywiście w imię równości (i w imię rozrostu biurokracji państwowej). Kto wie, przy sprzyjających wiatrach być może da się wykreować jakiś konflikt między blondynkami i brunetkami (np. "Patrzcie, brunetki, jak byłyście przez lata wyzyskiwane przez blondynki - one nic nie płaciły, a wy musiałyście oddawać swoją krwawice, żeby one mogły godnie żyć"). Haseł w zanadrzu jest sporo do użycia: wyzysk, nierówność, dyskryminacja, sprawiedliwość społeczna...

That's the way life goes.

M

Matrix

Guest
stormtrooper napisał:
Matrix napisał:
Czyżbyście stanęli po stronie prostytutek, jakiś wyjątkowy zawód, wyjątkowa grupa społeczna ? Dlaczego mają być zwolnione z podatków, a inni mają płacić.

Tak jak napisał Szynka każdy powinien być zwolniony, ale odnoszę wrażenie, że Tobie zależy bardziej żeby każdy w tym kraju miał dojebane w ten sam sposób. Coś mi tu śmierdzi socjalistyczną równością.

Jak bedą wszyscy zwolnieni to też będzie równo
kiedyś chłopstwo płaciło, a szlachta nie.

S

stormtrooper

Guest
Dlatego napisałem socjalistyczną równością i że chcesz by wszyscy mieli w taki sam sposób śrubę dokręconą. Nie rozumiem przykładu chłopstwa i szlachty w tym wypadku.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
stormtrooper napisał:
Nie rozumiem przykładu chłopstwa i szlachty w tym wypadku.

Bo według Matrix zarówno kurewstwo jak i szlachectwo są dziedziczne. Jak kobieta para się najstarszą profesją, to należy do osobnej kasty, czyli kurewskiego rodu. I według niej kurwa winna być przywiązana do alfonsa jak chłop do ziemi. ;)
A największym sutenerem ma być państwo.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Cokeman napisał:
A ostatnio Fijor w Kontestacji proponowal aby tylko ci co placa podatki mogli glosowac bo rzekomo malo kto placi podatki

Jeśli odjąć od tego tych co brali dotacje i mają koncesje/licencje, powiązania z państwem (w tym zamówienia publiczne), to nie głupie.

M

Matrix

Guest
stormtrooper napisał:
Dlatego napisałem socjalistyczną równością i że chcesz by wszyscy mieli w taki sam sposób śrubę dokręconą. Nie rozumiem przykładu chłopstwa i szlachty w tym wypadku.

Ano taki przykład, że równość w różny sposób można rozumieć. A nie tylko libertarianie mają na to jedyny słuszny pogląd, no bez przesady.

S

stormtrooper

Guest
Libertarianie/liberałowie mają pogląd taki, żeby nie opodatkowywać i zwalniać z podatków, socjaliści chcą opodatkować wszystko co się da. Ja widzę różnicę. Nie odniosłaś się do tego o co pytałem, czyli co ma szlachta i chłopstwo do tego?

M

Matrix

Guest
stormtrooper napisał:
Libertarianie/liberałowie mają pogląd taki, żeby nie opodatkowywać i zwalniać z podatków, socjaliści chcą opodatkować wszystko co się da. Ja widzę różnicę. Nie odniosłaś się do tego o co pytałem, czyli co ma szlachta i chłopstwo do tego?

Wolnośc szlachecka, I RP, złote czasy Rzeczypospolitej, najlepsi mieli najlepiej.
Dlaczego się to nie utrzymało ? Brak regularnej armi ( brak podatku w odpowiedniej ilości na regularne wojsko ), tylko pospolite ruszenie. wniosek - sam sobie odpowiedz.
a wy chcecie bez podatku, bez żadnego podatku, niby w imię sprawiedliwości.
Niemcy by was zjedli.

M

MichalD

Guest
Wprowadzenie akapu, jak i likwidacja państwa i podatków, nie jest możliwe przy obecnej sytuacji geopolitycznej.

Natomiast podatki mogą być bardzo niskie i inaczej skonstruowane, a z nich utrzymywana tylko armia , policja, sądy i rząd, a nie socjale.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
MichalD napisał:
Wprowadzenie akapu, jak i likwidacja państwa i podatków, nie jest możliwe przy obecnej sytuacji geopolitycznej.

To nie oznacza, że jakikolwiek rząd może stosować totalitaryzm fiskalny.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Matrix napisał:
Niemcy by was zjedli.
Może tak, może nie. Jednak Rzeczpospolita wytrzymała całkiem długo. A wprowadzenie reform i zamienienie Polski w "normalny" kraj (tak jak to chcieli 3 maja) zamieniłoby Polskę właśnie w takie Niemcy, tyle że z innym językiem urzędowym.

countryboy

New Member
131
1
Matrix napisał:
Niemcy by was zjedli.

Przepraszam, którzy? Turas z budki z kebabem? Związki zawodowe w wojsku? Może emeryci i zasłużeni dla III Rzeszy? A może ci wytapetowani i wykolczykowani chłopcy spod znaku Tokio Hotel?
Sory, ale niemiaszki bardziej boją się Polaków niż Ci się wydaje. A szczególnie obawiają się o swoje samochody :D

D

Deleted member 427

Guest
Nie chce mi się czytać wypocin tego jebanego lewaka. Doszedłem do tego fragmentu i skończyłem:

Znajdą się pewnie i tacy, którzy powiedzą, że tych stu herosów wolnego rynku spełnia jakąś ważną rolę w gospodarce. Gdyby ich potraktować jak Putin Chodorkowskiego i obciążyć odpowiedzialnością za powstanie dziury na przykład z powodu „hulaszczego trybu życia”, to można by te majątki skonfiskować, opchnąć zagraniczniakom i wyjść na prostą.

Poza tym kiedy ten ciul się wreszcie nauczy, że nie ma czegoś takiego jak "demokratyczne państwa prawa" tylko jest "demokratyczne państwo prawne"?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
No to ja mam propozycję jak załatać dziurę budżetową. ;)
Wziąć wszystkich Palikotów i Ikonowiczów, oraz popierających ich pokurwieńców, wraz z rodzinami i potomstwem, po czym przerobić na szkielety do szkół a ich flaki zamknąć w słoikach z formaliną, a następnie sprzedawać z licytacji kolekcjonerom oraz szkołom, jako pomoce dydaktyczne. Groby ich przodków przerobić na kible publiczne a majątek sprzedać z licytacji. A z obrobionych skór tego czerwonego bydła zrobić abażury i sprzedawać do Chin jako abażury ze skór złodziei do 100-watowych żarówek. Taki abażur ogrzewany przynajmniej raz na miesiąc tradycyjną żarówką 100W, dobrucha wszelakich bogów (według znawców staropolskiej tradycji, żerców i wszelakich szamanów) oraz przynosi szczęście całej rodzinie właściciela, a także jego przodkom.

Być może to nie pokryje całej dziury, ale brak części lewicowych idiotów spowoduje wzrost gospodarczy wystarczający do jej pokrycia. No i poprawi się polsko-chiński bilans handlowy.
:p
A co, jak oni mogą dawać propozycje, to ja też.

Voy

Active Member
386
242
Zdaniem wiceprezesa Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową dr. Bohdana Wyżnikiewicza, zadłużanie się państw jest całkiem naturalne. Ja tam nie widzę nic naturalnego w tym, żeby jacyś nieznani mi rentierzy na drugim końcu świata żyli z mojej krwawicy.
tu akurat lewak ma rację

Nie wątpię, że znajdą się tacy, którzy te czysto teoretyczne rozważania potępią, jako niemoralne. Ja się oczywiście przyznaję do pewnej dozy nihilizmu.
pogratulować znajomości filozofii i wiedzy co to nihilizm :D

śmiesznie brzmią słowa o zabieraniu majątku milionerom, w ustach człowieka, który "doradza" milionerowi jak być bardziej społecznym ;)

o tym że nie należy brać na poważnie Palikota już pisałem, ale się powtórzę: to facet, który przez całe swoje życie był konserwą, walczącym katolikiem, liberałem gospodarczym, a teraz jest lewakiem walczącym o prawa pedałów. Innymi słowy: on i tak nic nie zrobi z tego co zapowiada, więc nie ma co się przejmować ;)

EDIT:
Wziąć wszystkich Palikotów i Ikonowiczów, oraz popierających ich pokurwieńców, wraz z rodzinami i potomstwem, po czym przerobić na szkielety do szkół a ich flaki zamknąć w słoikach z formaliną,
ale do dziesięciu pokoleń w każdą stronę, jak zaklada libertarianizm naturalny ;P

D

Deleted member 427

Guest
tu akurat lewak ma rację

Nawet tu nie ma racji.

Bo nie jest istotne, kto żyje z długów, ale kto cię zadłuża.

Jak nie będzie tego, kto zadłuża, nikt nie będzie żył z twoich długów.

Voy

Active Member
386
242
w sumie racja, ja miałem na myśli że nienaturalne jest nadmierne zadłużanie, nie fakt kto ma z tego kase. W sumie z rozpedu zalozylem blednie z góry ze lewactwo ma to samo zdanie co ja

D

Deleted member 427

Guest
Nadmierne? Wg mnie nienaturalne jest zadłużanie mnie bez mojej zgody nawet na 100 zł.

Ikonowicz jest lewakiem, czyli bez państwa nie może żyć. Dlatego będzie szukał winnych na drugim końcu świata. Gdyby miał jaja jak niektórzy na prawicy, to by chociaż przyznał, że go Żydzi zadłużają i że nimi trzeba zatkać dziurę:

http://marucha.wordpress.com/2012/01/19 ... -globalny/

Do góry Bottom