Zapodaj coś ciekawego

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Spektakularny feat moim zdaniem - gość został mistrzem Francji w Scrabble, mimo że nie zna słowa po francusku.
Dokonał tego opanowując do perfekcji francuski słownik scrabblisty (oraz zapewne mając niezłe zdolności pamięciowe i analityczne)
W środowisku scrabblistów podobno to legenda:
http://www.theguardian.com/lifeands...e-champion-nigel-richards-doesnt-speak-french
Nadaje się też jak widać do tematu o epickich brodach

nigel-richards-scrabble_wide-db59eab34e716b3f65025672a975e699378ffddc.jpg

tomky

Well-Known Member
790
2 038
Popatrzyłem sobie dzisiaj na polską giełdę pod względem ilości transakcji
Tak na oko to dzisiaj:
10% spółek miało ilość transakcji = 1 :)
50% spółek miało ilość transakcji <= 10
85% spółek miało ilość transakcji <= 100
1 spółka miała > 10 000 transakcji
Ależ nuda.

http://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Sam mam spółkę na której nierzadko nie ma żadnej transakcji w ciągu całego dnia :( Mała płynność, płytki rynek to znane problemy naszego rynku kapitałowego, zwłaszcza na przełomie lipca i sierpnia. Dorzynanie OFE tylko pogarsza sytuację, bo były one sporymi graczami.
GPW to jeszcze pół biedy, zobacz sobie na obroty na rynku obligacji Catalyst - tam jest taka nuda, że prowadzący mogliby wszystkie transakcje zapisywać ręcznie na papierze i by się spokojnie wyrobili.
Z chęcią przywitałbym jakąś konsolidację giełd w regionie, żeby była jedna dla Polski, Ukrainy, Czech, Słowacji, Litwy, Łotwy, Estonii, Węgier, Rumunii - wtedy by tam była jakaś płynność.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
To znaczy, że marzenie Żakowskiego aby podatkami zmusić inwestorów do długoterminowych inwestycji realizuje się samo...
Z konsolidacji giełd to większego pożytku by nie było. Kupowałbyś rumuńskie spółki?

vast

Well-Known Member
2 745
5 808
Chciałem wrzucić do Humoru, ale ostatecznie wrzucam tu.

Masywne :)

edit

Dobra kurwa, wymiękam :) Te zapisy nagrań z egzorcyzmów i teksty tej laski :) Jebana spisywała punkty cyrografu, ale to przecież chyba szatan przedstawia umowę? :)

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Chciałem wrzucić do Humoru, ale ostatecznie wrzucam tu.
Od razu przypomniał mi się Nietzsche - W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?! - i jeszcze to - Same urojone przyczyny („Bóg”, „dusza”, „ja”, „duch”, „wolna wola” – lub też „niewolna”); same urojone skutki („grzech”, „zbawienie”, „łaska”, „kara”, „odpuszczenie grzechu”).
Ja te młode i ładne, to egzorcyzmowałbym wpierw grzechomierzem. Wpierw czymś trzeba zmierzyć te grzechy i grzeszki, by wiedzieć co dalej z tym czynić.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Rytuały religijne muszą być poważne, bo w zwykłe modlitwy nikt by nie uwierzył. W prawosławiu proste demony są wydeptywane z wcześniej ujeżdżonego nieszczęśnika, jak pasta do zębów z tubki. Do zestawów demonów, potrzeba jest już kilku popów. A w przypadku "leczenia pederastii" jest stosowane dodatkowo, "kręcenie wora" (niedawno to wyczytałem u ruskich). ;)

Tak sobie myślę, co by było gdyby Kalisza i Palikota poddać egzorcyzmom. Naszym lub prawosławnym - obojętne. Dać egzorcyście te związane bydlęta, i kazać mu wypędzić z nich wszystkie 769323 demony. Była by to niezła operetka.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom