Hitch
悟
- 3 220
- 4 877
Ciepło lewicowej wspólnoty.
Szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker w dorocznym wystąpieniu o stanie UE w środę opowiedział się za wprowadzeniem zasady zrównania wynagrodzeń za świadczenie takiej samej pracy w całej Unii. (...) O wyeliminowanie dumpingu socjalnego, zarzucanego krajom Europy Wschodniej, w tym Polsce, apelowali w środę także europosłowie. - Za taką samą pracę zawsze przysługuje taka sama płaca. To stara reguła, do której należy wrócić - oświadczył szef KE. (...) Szef Komisji mówił, że nie można jeszcze mówić o końcu kryzysu gospodarczego, bo 23 mln mieszkańców UE nie mają pracy. - Kryzys skończy się dopiero wtedy, gdy Europa powróci do pełnego zatrudnienia. Czasem zastanawiam się, dlaczego tak bogaty kontynent tak się dystansuje od normalnej sytuacji, w której wszyscy mają pracę - powiedział.
Dołożę się, tak jak od jakiegoś czasu codziennie zerkam do telewizorni (żeby wiedzieć kogo nienawidzić i pośmiać się z newsów) referendum przypomniało mi się dopiero w samym jego dniu, bo przeczytałem jakiegoś newsach o wyborach w zupełnie innym państwie. Przypomniałem jeszcze dwóm osobom, które były zaskoczone . Nad tym referendum ciążyło fatum.Dude, skoro moja teściowa, która czyta codziennie GW i ogląda TVN24, nie wiedziała o referendum, to znaczy że nie informowali. Szczerze mówiąc ja też nie wiedziałbym, gdyby nie przypomniała mi żona. Na spacerze w niedzielę patrzyłem na słupy ogłoszeniowe, tablice itp. - nic, zero informacji. W mediach też brak wypowiedzi autorytetów, dlaczego powinniśmy być demokratami i głosować itp. - no ale to już te emocje, o których móiwsz.
W argentyńskiej prowincji Buenos Aires w życie weszło prawo, które nakazuje lokalnym władzom, by co najmniej 1 proc. zatrudnianych przez nie urzędników stanowili transseksualiści.
Nowe przepisy mają ułatwić znalezienie zatrudnienia osobom transseksualnym, które mają problemy ze znalezieniem pracy.
W zamieszkanej przez 13 milionów osób prowincji nowe przepisy mają pomóc osobom "transseksualnym, transpłciowym oraz transwestytom - czytamy w uzasadnieniu do nowego prawa.
Argentyna od lat uchodzi za państwo Ameryki Południowej, które stwarza przedstawicielom środowisk LGBT najkorzystniejsze warunki do życia. Nowe prawo już zostało pochwalone przez organizację broniące praw człowieka.
- Dziś jest historyczny dzień. Zrobiliśmy duży krok w stronę równości - mówiła w dniu wejścia przepisów w życie współautorka nowego prawa Karina Nazabal. - Mimo tego wielkiego osiągnięcia musimy nadal pracować nad zmianą kulturową - tak z kolei skomentowała sprawę działaczka walcząca o prawa osób transpłciowych Diana Sacayan.