Ukraina w Uni Europejskiej

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
I dlatego demokracja jest systemem prosto i zwyczajnie mówiąc: chujowym. Gdyby chociaż przed wyborami każdy musiał przejść test z wiedzy ogólnej o działaniu państwa i makroekonomii. Oczywiście nie w stylu: jak się nazywają główne organy UE, albo kto jest premierem UK, bo ta wiedza prosto z liceum nijak się ma znajomości polityki.
Zawsze staram się reagować, gdy widzę takie pomysły. Test zawęzi jeszcze bardziej grupę wyborców, do tych mających największy interes w głosowaniu. Popierając takie testy, popierasz przyzakładowe szkolenia wyborcze związkowców i państwowe szkolenia urzędników. Popierasz też państwowy zestaw pytań i państwowych egzaminatorów.
Nasza władza prędzej wprowadzi takie testy niż przymus głosowania. Przy testach państwo ma nad wszystkim kontrolę, a przymus głosowania to nowe 50% wyborców, ludzi zniechęconych i niezadowolonych, którzy nie wiadomo co mogą zrobić.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Racja. Poza tym państwowych testów z ekonomii to najpewniej libertarianie by nie zdali. Był taki test z ekonomii w TVP, zapamiętałem dwa analogiczne pytania, z punktu widzenia gospodarstwa domowego i państwa: co robić jak wydatki przekraczają przychody, poprawna odpowiedź dla zwykłych ludzi "ograniczyć wydatki", dla państwa "wyemitować obligację lub wziąć kredyt" :D

de Maistre

Member
92
80
Nie popieram takich testów, bo jestem antydemokratą... xD A ten test miałby być ostry, na inteligencję, a nie wiedzę, którą każdy idiota może sobie przyswoić w 2 godziny. Ale i tak demokracja to zło najgorsze z możliwych. Dzieli to miejsce z socjalizmem.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
Najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich byłby podział Ukrainy na prorosyjską wschodnią i prounijną zachodnią. Takiego zdania jest np. Michał Kamiński z Solidarnej Polski.

Mam nieco inny pomysł. Podział Ukrainy na dwie części: zachodnia ściśle kapitalistyczna pro-ludzka, a wschodnia socjalistyczna pro-ruska (można by ją nazwać Wschodnia Swołocz).

BTW: Serio pytam: skąd opozycja ma te wszystkie opony do palenia, graty i wory do barykadowania, a wcześniej - kto organizował koncerty (nagłośnienie, światła etc)? Jakieś konkretne odpowiedzi?

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Tak to już jest, smrole jeżdżą podburzać motłoch ale jak się coś dzieje, to obrywają inni. Wielka szkoda, że to nie spotkało Sikorskiego i Kaczyńskiego. Fajnie by było to zobaczyć na YT, lub LiveLeaks.

Mam nieco inny pomysł. Podział Ukrainy na dwie części: zachodnia ściśle kapitalistyczna pro-ludzka, a wschodnia socjalistyczna pro-ruska (można by ją nazwać Wschodnia Swołocz).
Byś się nie zdziwił. Nacjonalizm na zachodzie zamieni się w ślepy rasizm.

BTW: Serio pytam: skąd opozycja ma te wszystkie opony do palenia, graty i wory do barykadowania, a wcześniej - kto organizował koncerty (nagłośnienie, światła etc)? Jakieś konkretne odpowiedzi?
Nie ważne kto organizuje, ważne kto daje kasę. A kasę dają te same siły co promują Femen i chcą anschlussu Ukrainy.

Avx

Active Member
831
186
A ja się cieszę z tego co tam się dzieje, jest przecież szansa, że się Ukraina rozpadnie na kawałeczki. A to mnie cieszy w przypadku niemal każdego państwa.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
A ja się cieszę z tego co tam się dzieje, jest przecież szansa, że się Ukraina rozpadnie na kawałeczki. A to mnie cieszy w przypadku niemal każdego państwa.
Problem jest taki, że jedynie formalnie rozpadnie się dwa kawałki, a w rzeczywistości kawałki te zostaną wchłonięte odpowiednio przez UE i Rosję. Przy okazji nastąpi Anschluss Mołdowy i Naddniestrza. Czyli będzie gorzej. Lepiej by było gdyby z Ukrainy wydzieliły się np. Republika Krymska i Sicz Kozacka, bo w tych rejonach mieszkańcy mają własne poczucie odrębności.

To dobrze, bo to odciągnie trochę Amerykanów od mieszania na Ukrainie.

Ostatnia edycja:

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
Nie byłoby Majdanu, gdyby nie Bandera

Około 10 tysięcy osób uczestniczyło dziś wieczorem w Kijowie w marszu z pochodniami z okazji 105. rocznicy urodzin krwawego lidera Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów Stepana Bandery.

Marsz zorganizowała nacjonalistyczna partia „Swoboda”. Uczestnicy przeszli ulicami centrum Kijowa wykrzykując hasła „Sława Ukrainie! Sława bohaterom!”, "Ukraina ponad wszystko!", „Sława narodowi! Śmierć wrogom!”, „Bandera, Szuchewycz, bohaterowie Ukrainy!”, „Rewolucja!”, "Bohaterowie nie umierają, umierają wrogowie!”.

Na zakończenie marszu, po modlitwach prawosławnych kapłanów, głos zabrali liderzy „Swobody”. W swoim krótkim przemówieniu lider partii Ołeh Tiahnybok dwukrotnie poruszył wątki polskie. Mówiąc, że Bandera walczył przeciwko różnym okupantom, podkreślił, iż „gnił w polskich więzieniach, we Lwowie, Krakowie i Warszawie. A potem i w niemieckich” – dodał.

Tiahnybok przedstawiał Banderę jako wzór do naśladowania dla współczesnych Ukraińców. Jego zdaniem przywódca OUN był prawdziwym liderem, który nie bał się brać odpowiedzialności za swoje czyny. Przykładem były – zdaniem Tiahnyboka – trzy wydane przez niego decyzje. Pierwsza – rozkaz wykonania zabójstwa w 1933 roku sowieckiego dyplomaty Aleksieja Majłowa, drugą – rozkaz zabójstwa ministra spraw wewnętrznych Polski Bronisława Pierackiego, który wg Tiahnyboka „zamordował wielu Ukraińców”. Trzecia – rozkaz powołania w 1942 roku Ukraińskiej Powstańczej Armii (UPA).

Inny lider „Swobody”, parlamentarzysta z Ziemi Tarnopolskiej Mychajło Hołowko, grzmiał, że obecna władza Ukrainy dlatego tak bardzo boi się Bandery, bo pamięta, co zrobił on „z Pierackim, Majłowem i innymi okupantami”.

Nacjonalistyczni liderzy podkreślali również swoją rolę w odbywających się od kilku tygodni protestach w Kijowie, przekonując, że byli oni główną siłą inicjującą Majdan oraz najbardziej ofiarnymi jego uczestnikami. „My banderowcy jesteśmy gotowi do poświęcenia życia za Ukrainę” – mówił Tiahnybok.

„Nie byłoby tego Majdanu, właśnie takiego, z ukraińskim duchem w Kijowie, gdyby nie Bandera, gdyby nie UPA” – dodawał lider „Swobody”.

Na koniec zwrócił się do zgromadzonych, aby wykrzyczano „banderowskie pozdrowienie „Sława Ukrainie!” – „Sława bohaterom!” – odpowiedział zgromadzony tłum.

Wcześniej, kijowski marsz z pochodniami na cześć Bandery wzbudził kontrowersje wśród ukraińskiej opozycji. Wśród nich był lider partii UDAR Witalij Kliczko, który odciął się od niego, mówiąc, że organizuje go wyłącznie „Swoboda”, a nie cała opozycja. Warto jednak dodać, że nikt z opozycji nie potępił zarówno pomysłu zorganizowania tego typu marszu, ani samej postaci Bandery.

Stepan Bandera był przywódcą jednej z frakcji Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów, odpowiedzialnej za ludobójstwo na ludności polskiej, dokonywanego przez swoje zbrojne ramię – Ukraińską Powstańczą Armię, dowodzoną przez Romana Szuchewycza. W wyniku ich działalności ukraińscy nacjonaliści zamordowali od 100 do 150 tys. osób.

www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz/swoboda-nie-byloby-majdanu-gdyby-nie-bandera
Hipokryzja - Michnik i Bauman wspierają rebelię w Kijowie

o to doczekaliśmy się. "Autorytety moralne" Trzeciej RP ruszyły z odsieczą dla Majdanu, który chce obalić tamtejszą - bądź co bądź - legalną władzę. Opublikowano dziś ich list otwarty. Podpisał się pod nim sam Adam Michnik, syn Ozjasza Szechtera, członka Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. W jego towarzystwie także osławiony Zygmunt Baumann, politruk z czasów stalinowskich, "niezależni publicyści" Tomasz Lis i Jacek Żakowski oraz cała galeria "dzieci resortowych".

Jedyny zgrzyt to brak podpisu Lecha Wałęsy, Wojciecha Jaruzelskiego i Czesława Kiszczaka. Szkoda też, że list nie kończy się banderowskim pozdrowieniem "Sława Ukrainie Herojam sława".

Po takim liście, mimo jego drobnych mankamentów, z pewnością Wiktor Janukowycz ucieknie z Kijowa, a nad jego pałacem prezydenckim zawiśnie czerwono-czarny sztandar Ukraińskiej Powstańczej Armii, tej samej co z taką zajadłością mordowała współplemieńców Michnika i Baumana. Z pewnością też na miejscu obalonego pomnika Włodzimierza Lenina stanie pomnik polakożercy i antysemity Stepana Bandery lub atamana Bohdana Chmielnickiego. Z tym ostatnim może być jednak kłopot, bo w 1654 r. oddał (czytaj: sprzedał) kozackie Zaporoże carowi rosyjskiemu. Kto by jednak w rewolucyjnym szale na takie drobiazgi zważał.

A jak ten rewolucyjny szał wygląda, to możemy zobaczyć pod linkiem

Gdyby polscy kibole budowali z płonących opon barykadę na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie oraz szturmowali siedzibę Donalda Tuska, to Michnik z Baumanem na klęczkach prosiliby prezydenta Komorowskiego o wprowadzenie stanu wojennego.

Reasumując, hipokryzja do kwadratu.
www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=8873

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Poza tematem, krzysio, często piszesz, że "Polacy nie wierzą w demokrację" albo coś w stylu "Polacy są z natury antykomunistyczni/wolnościowi, ale zostali urobieni". Sorry, ale ja na co dzień widzę zupełnie co innego. Polacy, w dużej, części (co prawda, stwierdzam tak na małej próbce i ogólnej obserwacji, więc mogę się mylić), to komuchy na sterydach. Np. ja nie znam osobiście ani jednego wolnościowca i przez wolnościowa nie mam na myśli kosher libertarianina/propertarianina, ale choćby minarchistę.

Serio nikogo? Wśród moich bliższych i dalszych znajomych jest trochę osób które mają wyjebane na politykę (w sensie że rząd to złodzieje i są zbędni) lub głosują na Korwina. Z tymże nie sa zainteresowani jakoś bardziej tymi tematami i są raczej bezideowcami.

648
1 212
Takich, co głosują na Korwina, a w szczególności takich co mówią, że rząd to złodzieje i niech wypierdala, to ja też znam wielu, ale to nie są wolnościowcy. To tylko taka gadka, a jak podrążysz temat, to wyjdzie, że tak na prawdę nie wyobrażają sobie życia bez państwa, no bo kto zbuduje drogi, szpitale, kto nas ochroni... i jednak dobrze, że to państwo jest, tylko rząd trzeba zmienić na uczciwy.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
http://www.sfora.pl/Z-palkami-na-wladze-Mlodzi-Ukraincy-gotowi-do-walki-g62189-171862
Lol, to to za plastikowe rurki? Ktoś pewnie pociął większy kawałek i im rozdał. Z domów tego na pewno nie przynieśli. Broń z tego żadna, wręcz wygląda jakby specjalnie ktoś zadbał, by było to bezpieczne, ale "groźnie" wyglądało.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
Dobrze Isakowicz-Zaleski pocisnął.
Ostatnio nawet jest tego więcej:
O Ukrainie, nazistach od Tiahnyboka i koktajlach Mołotowa

W ostatnich dniach dostałem kilka próśb od Polaków zza Buga, aby poprzez media uzmysłowić opinii publicznej, jak niebezpieczne jest fraternizowanie się niektórych polskich polityków z pomyleńcami spod znaku "Swobody"

Spełniając te prośby udzieliłem wczoraj kilku wywiadów. Najpierw z samego rano "na żywo" w Radio RMF, później nagrania dla TVN 24 do programu "Czarno na białym" oraz dla amerykańskiej TV Russia Today (oba wywiady będą emitowane dzisiaj), a następnie dla głównego wydania "Panoramy" w TVP.

Wieczorem "na żywo" w TVN Biznes i Świat. W między czasie wywiady dla portalu "Onet" oraz dwóch mniejszych portali internetowych. (...)

Wczoraj także ukazał się mój felieton pt. "Przemoc i rewolucje" w Gazecie Polskiej Codziennie.

Z kolei dzisiaj o godz. 8.45 wywiad "na żywo" w TVP Info.
Źródło: www.isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=8949
Ma ktoś może linki do pozostałych? To z RT chętnie bym zobaczył.

Do góry Bottom