INGKA Holding is not an independent company, but is wholly owned by the Stichting Ingka Foundation, which Kamprad established in 1982 in the Netherlands as a tax-exempt, not-for-profit foundation. The Ingka Foundation is controlled by a five-member executive committee that is chaired by Kamprad and includes his wife and attorney.[50]
Every IKEA store, including those run by Ingka Holding, pays a franchise fee of 3% of revenue to Inter IKEA Systems. The ownership of Inter IKEA Systems is exceedingly complicated and not publicly known. Inter IKEA Systems is owned by Inter IKEA Holding, a company registered in Luxembourg. Inter IKEA Holding, in turn, belongs to an identically named company in the former Netherlands Antilles that is run by a trust company based in Curaçao.[50] In 2009 the company in Curaçao was liquidated and the company responsible for this liquidation traces back to the Interogo Foundation in Liechtenstein[51] Ingvar Kamprad has confirmed that this foundation owns Inter IKEA Holding S.A. in Luxembourg and is controlled by the Kamprad family.[52] The IKEA food concessions that operate in IKEA stores are still directly owned by the Kamprad family and represent a major part of the family's income
Czy komunizm zasługuje na drugą szansę?
Według Katarzyny Bratkowskiej, działaczki feministycznej, ten ustrój opiera się na wzajemnym szacunku ludzi, równości i wolności do realizowania siebie.
Audycji nie przesłuchałem ale teks ze strony trojki mi wystarczy.na Kubie ludzie nie głodują i na pewno nie z tego powodu uprawiają prostytucję. - Takie opowieści mają nami wstrząsnąć, ale jak im się bliżej przyjrzeć, to trochę brednia - twierdzi.
Dzisiaj o 23.25 w "Ja panu nie przerywałem" będę rozmawiać z Wiktorem Świetlikiem o niemądrym pomyśle organizacji zimowych igrzysk Olimpijskich w Krakowie, o bandytach na polskich drogach i o radykalnym indywidualizmie w polskim modelu kapitalizmu, który skutkuje rozkładem więzi społecznych.
- Ustrój, o którym myślę, rządziłby się następującymi zasadami: bezwzględny szacunek wszystkich ludzi, równość, wolność do realizowania siebie. W historii były różne stany pośrednie. Po rewolucji październikowej nastąpiła eksplozja kulturalna, bardzo ciekawe rzeczy działy się w Rosji - opowiada gość audycji "Znaki zapytania". Według niej tzw. czerwony terror (masowe egzekucje w Rosji w 1918 roku) nie był sprawą istotną. - Trzeba się zawsze mierzyć z problemem, który mamy teraz, a nie z takim, który miał miejsce kilkadziesiąt lat temu - dodaje. - Kuba na przykład jest krajem, gdzie niski poziom życia jest rekompensowany innym tempem życia i brakiem rozwarstwienia - twierdzi Katarzyna Bratkowska.
Sam charakter tego pytania mnie drażni. Czemu zatem nikt nie zapyta, czy faszyzm (mniej ofiar niż komunizm, choć dla mnie jedno i drugie to bracia bliźniacy) powinien dostać kolejną szansę?Komunizm zasługuje na drugą szansę?
ja jakoś odruchowo dodałem "Czy".Sam charakter tego pytania mnie drażni
Postępowiec by Ci odpowiedział: komunizm - tak, wypaczenia - nie!Oczywiście, oczekiwanie pozytywnych skutków z wprowadzenia systemu, który zawsze kończył się masowymi odjebkami nie jest żadnym zdebileniem, tylko, wicie - rozumicie, nowoczesnym i optymistycznym myśleniem postępowym
Ja po prostu mam ochotę takim zasrańcom jak ta czerwona świnia, zrobić taki srogi wołyniec, że najtwardsi banderowcy jak to zobaczą na pusty żołądek, to będą rzygać przez żółcią przez nos, weźmie ich ot tak znienacka, na wieloryba.Jak słucham Ikonowicza,
Ja po prostu mam ochotę takim zasrańcom jak ta czerwona świnia, zrobić taki srogi wołyniec, że najtwardsi banderowcy jak to zobaczą na pusty żołądek, to będą rzygać przez żółcią przez nos, weźmie ich ot tak znienacka, na wieloryba.