Somalia

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
I najważniejsze, czy koniecznie muszę wynająć kilku cherlaków do ochrony?
W Putlandzie nie musisz.

Głównie interesuje mnie Puntland.
W Putlandzie nie lubią obcokrajowców, którzy chcą się tam osiedlić. Od ponad roku grzecznie wypraszają Etiopczyków, dając im $100 na drogę powrotną. Jak już, to Somaliland. Alkohol jest ale nie możesz go chlać w miejscu publicznym i nie jest wskazane jak inni widzą kogoś pod jego wpływem. Z ziołem podobnie. Masz sporą wolność na zamkniętym terenie prywatnym ale w miejscu publicznym może Cię zaorać ostracyzm. W krajach muzułmańskich nie należy przyznawać się do ateizmu czy pogaństwa. Dobrze jest być "ludem Księgi".

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
JDfSa30.jpg

Imigranci w Dżibutti próbują złapać sygnał komórkowy z Somalii

Despite being recognized, Djibouti is no match for the unrecognized Somaliland in many sectors including the thriving telecommunication industry. Djibouti Telecom, owned by the state, is the only sole provider of telecommunication in the tiny Red Sea nation.

In Somaliland, there are over five major competitors including Telesom, SomTel, Africa Online, Telcom, NationLink, Golis Telecom and various wholesalers and others such as SomCable.

In Somaliland, telecom companies offer some of the cheapest international calling rates on the planet, at $0.2 USD less than anywhere else in the world.

When you arrive at the airport, you will also receive free Sim card from the various competitors and $1 calling rate, which means you can talk to your relatives for good five minutes and tell them you have safely arrived.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Ta światłość u góry to Niewidzialna Ręka Rynku?

Hitch

3 220
4 876
Nie. To oddalające się ciepło lewicowej wspólnoty. Murzyni pokazują, że mają już fejsika i inne apki wspomagające więź z państwem - na znak, że zrozumieli iż dziki, krwiożerczy kapitalizm trzeba zastąpić umową społeczną. W przeciwnym wypadku się pomordują wszyscy :(

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Nie mogę spać, więc myślę o Somalii.
#niemogęspaćwięcmyślęoSomalii

Somalia: atak na pałac prezydencki w Mogadiszu
Reuters, PAP, BBC News | aktualizacja 2014-02-21 (15:45)

Bojownicy radykalnego islamskiego ugrupowania Al-Szabaab zaatakowali pałac prezydencki w stolicy Somalii, Mogadiszu - podaje agencja Reutera. Doszło do wybuchu samochodu pułapki, potem wymiany ognia. W zamachu zginęło co najmniej dwóch przedstawicieli władz i dziewięciu napastników - pisze BBC News.

Reuters informuje, że toczyła się także bitwa w domu dowódcy somalijskich wojsk, który znajduje się w pobliżu pałacu prezydenckiego. Na miejscu są obecni żołnierz AMISOM, misji pokojowej Unii Afrykańskiej.

BBC podaje, że przy bramie wjazdowej na teren kompleksu prezydenckiego eksplodował samochód wypełniony materiałami wybuchowymi. Potem wtargnęli tam inni bojownicy Al-Szabab. To powiązane z Al-Kaidą ugrupowanie, które stoi za wieloma atakami na terenie Somalii, ale także wrześniowym zamachem na centrum handlowe w Nairobi, stolicy Kenii.

Prezydent nie ucierpiał w wyniku ataku - jak poinformował na Twitterze Nick Kay, specjalny wysłannik ONZ do Somalii. Napisał on również, że są ofiary śmiertelne. BBC pisze o co najmniej 11 zabitych, z czego dziewięć osób to napastnicy.

Somalia jest pogrążona w permanentnej wojnie domowej i chaosie politycznym od czasu obalenia w 1991 roku dyktatury Mohammeda Siada Barre.

Źródła: Reuters, PAP, BBC News.
(mp)
Somalia jest pogrążona w chaosie politycznym? Czemu chaosie? Miejscowi z pewnością doskonale się orientują kto jest za kim i jaki jest rozkład jazdy z rządem centralnym...

I podobny artykuł tutaj. Teraz spokojnie ze świadomością, że Somalia destabilizuje swoją zajebistością etatystyczną Afrykę, mogę udać się na spoczynek.

D

Deleted member 4151

Guest
Doszło do wybuchu samochodu pułapki, potem wymiany ognia. W zamachu zginęło co najmniej dwóch przedstawicieli władz i dziewięciu napastników - pisze BBC News.
Ale podszkolić to trochę by się mogli bo przynoszą wstyd wszystkim odjebkowiczą ;/

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 124
Jakiś etatysta pod drugim artykułem:
K..wa,czy sama Afryka nie może zrównać z ziemią tej pieprzonej Somalii?Wysłać kontyngent z RPA,Nigerii,Kenii,Egipt,itd.wypalić do gołej ziemi,wszystkich somalijskich watażków ukatrupić,resztę hołoty zaciągnąć do CIĘŻKICH robót przy odbudowie kraju.Tylko ogniem i mieczem zaprowadzi się tam porządek,terror,terror i jeszcze raz terror.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
#niemogęspaćwięcmyślęoSomalii

Somalia jest pogrążona w chaosie politycznym? Czemu chaosie? Miejscowi z pewnością doskonale się orientują kto jest za kim i jaki jest rozkład jazdy z rządem centralnym...

Największe liczebnie wojska w AMISOM ma Etiopia, to tak jakby w Polsce stacjonowały "pokojowe sotnie im Bandery". Etiopia to największa genetyczna kosa Somalijczyków. A tak dla hecy drugie co do liczności wojska w AMISOM to Uganda, która z tego co kojarzę "nie ma dobrej prasy w środowiskach LGBT" ;)

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
Dobry, decentralizacyjny news z rana z ojczyzny światowego akapu...

Somalia: Islamiści ostrzelali lądujący samolot prezydenta
Dzisiaj, 12 października (06:54)

Islamiści z ugrupowania Al-Szabab ostrzelali w sobotę samolot, na którego pokładzie znajdował się prezydent Somalii Hasan Szejk Mohamud. "Maszyna została ostrzelana, ale nie została trafiona" - poinformowała somalijska armia.

Islamiści ostrzelali z granatnika prezydencką maszynę, gdy ta lądowała w Baraawe na południu kraju.

Na pokładzie samolotu znajdowało się także wielu ministrów. Razem z prezydentem mieli oni odwiedzić miasto, z którego niedawno wojska rządowe wyparły islamistów.

Do ataku przyznało się powiązane z Al-Kaidą ugrupowanie Al-Szabab, które od wielu lat prowadzi walkę z władzami w Mogadiszu.

Somalijscy islamiści stoją także za krwawymi zamachami w sąsiedniej Kenii, dokonanymi w odwecie za zaangażowanie sił zbrojnych tego kraju w walkę z Al-Szababem w Somalii.

Jest granatnik - nie ma lipy.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Czy są jakieś ugrupowania islamskie nie powiązane z Al-Kaidą ?
Wkurza mnie ta dziennikarska łatwość ustawiania sobie przeciwnika. Już teraz można bombardować bez żadnych wyrzutów...

Mission

New Member
20
23
Moj brat jest zagorzałym etatystą i pochwalił się dzisiaj, że ma argument, który obali moje antypaństwowe teorie:

"Somalia od 91 roku nie ma rządu"

Odpowiedziałem mu, że takie argumenty nie istnieją lub są fałszywe i obiecałem że zapoznam się z tym tematem :)

Ostatnia edycja:

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Spytaj się czy to nie etytystyczny rząd doprowadził kraj do ruiny i upadku.
Jakbyś przeczytał wątek to byś wiedział, że Somalia ma już rząd.
Powiedz mu, że Etiopia i Sudan mają rząd od dawna no i co z tego?
10850055_755934944460025_2802077331528033944_n.jpg

Do góry Bottom