Rządy Prawa i Sprawiedliwości

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
Morawiecki: Zakażemy kryptowalut lub je uregulujemy. "Nie chcemy kolejnego Amber Gold"

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Mo...-Nie-chcemy-kolejnego-Amber-Gold-7568737.html
a tak btw. Morawiecki to absolwent historii i nadaje się do wysokich stanowisk w bankowości jak wół do karety. Jego niesamowita droga do kariery przypomina m.in. drogę Radka Sikorskiego. Takie małe g które ktoś odgórnie zaczął windować. Niedawno słyszałem całkiem rozsądną opinię, że Szydło dostała kopa w tyłek, bo władza nie była pewna czy jej w pewnym momencie ręka nie zadrży. A spójrzcie na oblicze Morawieckiego. Czy on wygląda na takiego który miałby się pruć o nadwiślańskich Indian? Ja się z tą opinią zgadzam. To jest idealny pas transmisyjny od Sanhendrynu do Polin, znacznie lepszy niż jakaś tępa polska prowincjuszka która w pewnym momencie mogłaby się zorientować, że tnie gałąź na której siedzi.

dd8a09236fe507-645-387-341-410-1546-927.jpg

Tym bardziej, że ideologia "katonarodowego" PiS została świetnie wyłożona przez Jarosława Kaczyńskiego:
Izrael jest na swój sposób wielkim i tą wielkość musimy traktować jako dowód siły ducha, ale także jako dowód tego, że gdzieś tam nad nim jest siła, ta najwyższa, boska, która o wszystkim decyduje, bo bez niej Izrael nie mógłby istnieć. To swego rodzaju cud naszych czasów.

Dziś antysemityzm bardzo często przejawia się jako wrogość wobec państwa Izrael

W tym miejscu nie pozostaje mi nic innego jak zamieścić zdjęcie z typowymi antysemitami.

tumblr_m4kvtwjy6a1qlaceuo1_1280.jpg

Norden

Well-Known Member
723
901
"Ambasador Izraela Anna Azari, podczas obchodów 73. rocznicy wyzwolenia Auschwitz, zaapelowała o zmianę w przyjętej przez Sejm nowelizacji wprowadzającej m.in. kary za "polskie obozy śmierci". Jak podkreśliła "Izrael traktuje ją jak możliwość kary za świadectwo ocalałych z Zagłady". To premier Izraela Benjamin Netanjahu poinstruował panią ambasador, by spotkał się z premierem Mateuszem Morawieckim i zaapelował o wycofanie projektu ustawy."

http://fakty.interia.pl/polska/news...o-zmiany-ustawy-ws-obozow-smierci,nId,2515049

"Ta ustawa nie ma podstaw, jestem jej zdecydowanie przeciwny. Nikt nie może zmienić historii, a Holokaust nie może być negowany" - powiedział Netanjahu.

Skoro to mówi premier to takie jest oficjalne stanowisko rządu Izraela. Ładnie odlatują.

A

Antoni Wiech

Guest
"Ambasador Izraela Anna Azari, podczas obchodów 73. rocznicy wyzwolenia Auschwitz, zaapelowała o zmianę w przyjętej przez Sejm nowelizacji wprowadzającej m.in. kary za "polskie obozy śmierci". Jak podkreśliła "Izrael traktuje ją jak możliwość kary za świadectwo ocalałych z Zagłady". To premier Izraela Benjamin Netanjahu poinstruował panią ambasador, by spotkał się z premierem Mateuszem Morawieckim i zaapelował o wycofanie projektu ustawy."

http://fakty.interia.pl/polska/news...o-zmiany-ustawy-ws-obozow-smierci,nId,2515049

"Ta ustawa nie ma podstaw, jestem jej zdecydowanie przeciwny. Nikt nie może zmienić historii, a Holokaust nie może być negowany" - powiedział Netanjahu.

Skoro to mówi premier to takie jest oficjalne stanowisko rządu Izraela. Ładnie odlatują.

Ustawa godzi w wolność słowa, ale to co rząd Izraela odpierdala to jest jakaś żenada. Strasznie chcą utrzymywać klimat z tego co widać SYSTEMOWEGO udziału Polaków w holocauście, przez to, że bywali szmalcownicy.

Ten to koleżka to w ogóle odpłynął:

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
To chyba pisowska wersja szkła kontaktowego. Odebrali telefon od słuchacza w sprawie amerykańskiej ustawy 447, wyśmiali faceta i zmienili temat na niekończący się brednioserial pisowskiego ludu pt. "PO, nowoczesna, co to będzie co to będzie, ha ha, tym żyjemy".

Nie oglądam raczej TV, ale tego facia znam z widzenia, kiedyś przypadkiem widziałem w tym samym programie. Wówczas komentował telefon od słuchacza psioczącego na Unię Europejską. Reakcja była natychmiastowa, od razu wypalił coś w stylu "ale sporo od tej Unii dostaliśmy". Dwa razy trafiłem na osobnika i za każdym razem wychodził z niego niezły kawał euro-gnoja.

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
Pan Kaczyński w budynku fundacji Sorosa:

oj nieładnie. Soros nie tylko wspiera lewactwo, islamizację Europy, ale także pomagał na Węgrzech konfiskować majątki żydowskie. Nawet się tłumaczył, że i tak byłyby skonfiskowane. :)
No i last but not least, środowiska powiązane z Sorosem walczą w Polsce o demokrację, robią KODy itp. a część nawet - jak banderowiec Kramek - nawoływała do zrobienia Majdanu.

Ja tylko nie wiem kto tu jest frajerem: Soros, Kaczor, obywatele III RP? Jest chyba taka zasada, że jak nie wiesz kto w grze jest frajerem, to jesteś nim ty. :) Niezły mind fuck.

Król Julian

Well-Known Member
962
2 125
Jest już nowy indeks wolności gospodarczej Heritage Foundation. Pozycja Polski nadal szału nie robi, w porównaniu np. z Litwą:

f4265988dca64c2bgen.png

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Mandat za piwko nad rzeką? Podziękujmy PiS i Andrzejowi Dudzie

Rok 2017 był prawdopodobnie ostatnim, kiedy mogliśmy cieszyć się wolnością piwkowania na nadrzecznych bulwarach. Prawo i Sprawiedliwość chce wychowywać Polaków w trzeźwości, a proces pedagogiczny rozpoczyna od uderzenia w tych, dla których złoty trunek w knajpie stanowi największe obciążenie budżetowe.

Tereny nadrzeczne stały się w ostatnich latach miejscami tętniącymi życiem. Bulwary nad Wisłą czy Wartą w Warszawie czy Poznaniu w okresie letnim były zapełnione ludźmi, odbywały się tam ciekawe wydarzenia; społeczeństwo korzystało z przestrzeni nawiązując nowe więzi społeczne na terytorium nie podporządkowanym prymatowi logiki akumulacji kapitału. Nowelizacja wprowadza zakaz picia alkoholu w miejscach publicznych, z wyjątkiem miejsc do tego przeznaczonych. Obecnie taki zakaz obowiązuje w konkretnych miejscach, m.in. na ulicach, placach, w parkach. Od teraz podlegać mu będą również bulwary. W przestrzeni miejskiej, piwa będziemy mogli się napić już wyłącznie na terenach wykupionych przez komercyjne podmioty, czyli tzw. ogródkach piwnych.To efekt ustawy, która właśnie trafiła pod pióro prezydenta. Andrzej Duda oczywiście podpisał dokument, który, w intencji autorów, ma poprawić standardy wychowywania w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Zmiany dotyczą również ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych. Gminy będą mogły ograniczać dostępność sprzedaży napojów wyskokowych poprzez określanie limitów, które dotyczyć będą również trunków o zawartości alkoholu poniżej 4,5 proc. Gmina będzie mogła wyznaczyć górny limit takich zezwoleń.
Zamiarem reformatorów jest walka z problemem „koncentracji dużej liczby punktów sprzedaży alkoholu w jednym miejscu, który jest szczególnie dotkliwy dla centrów dużych miast oraz kurortów turystycznych”. Nową możliwością będzie też możliwość wyznaczenia przez władze samorządowe ram godzinowych, w których sprzedaż alkoholu będzie mogła być prowadzona.
Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od jej ogłoszenia​

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
PiS zostawia po sobie spustoszenia intelektualne. Oto w dyskusji z Michalkiewiczem wierny fan PiS tłumaczy, że nie ma co się przejmować, że 500+ jest na kredyt. Wypowiada takie oto słowa:

"Dług publiczny rósł od zawsze i cały czas jakoś to się kręci"

a jaka kultura dyskusja, fiu fiu. Sam doświadczyłem kontaktów z takimi mędrkami. Przerywają ci po 10 sekundach, pierdolą przez minutę, odwracają się i wychodzą. Na przyszłość będę mądrzejszy i mam już gotowce mieszczące się w 10 sekundach i nie odwołujące się do złożonych relacji typu przyczyna-skutek.
(edit: skasowałem listę gotowców, bo się trochę rozpędziłem. nudna była)

Ostatnia edycja:

Doman

Well-Known Member
1 221
4 052
Surfując po sieci znalazłem kuriozalne reklamy w których jest morda Morawieckiego i tekścik po angielsku mniej więcej taki:

"miliony biednych Żydów zginęły w obozach, ale to nie my zrobiliśmy".

Kurwica mnie strzeliła, bo

1. pieniądze podatników idą na jakieś z dupy kampanie których skuteczność propagandowa jest bliska zeru. Jeden film z Hollywood pozamiata te reklamy.

2. gdy Polskę atakuje międzynarodowe żydostwo, to ostatnią rzeczą jaką powinien robić rząd jest przypominanie o gehennie milionów Żydów. Jeśli już, trzeba było uderzyć w żydowskich kolaborantów Hitlera albo zająć się sprawą Palestyńczyków. Podstawa.

Jak już pisałem PIS = Partia Interesów Syjonistycznych. Nawet jak polaczki dostają od Żyda kopa w dupę, to broniac się promują mit holoka$tyczny. Niebywały pierdolec. Tzn. Żydzi z PiS postępują racjonalnie, a pierdolca mają ci którzy nazywają PiS katopolactwem albo - jako katopolactwo - wierzą w PiS.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
Skąd się biorą środki na 500 Plus? Co czwarty wyborca PiS uważa, że z "rządowych pieniędzy"
Piątek, 27 października (06:00)
Co piąty Polak (21 proc.) nie wie, jakie jest główne źródło finansowania programu "Rodzina 500 plus", a jedynie 38 proc. badanych ma świadomość, że tym źródłem są płacone przez nich podatki.
Straszne. Ale kto mógłby się tego spodziewać, przecież to zupełnie nieoczekiwane było...

Szokujące dane GUS. Niezbędna reforma 500 plus
Dzisiaj, 5 lutego (11:08)
Aktywność zawodowa młodych kobiet w Polsce spadła do najniższego poziomu od co najmniej 19 lat - wynika z najnowszej publikacji GUS. Dane pokazują również, jak zaskakująco niski jest poziom aktywności wśród rodzin z jednym dzieckiem pobierających świadczenie Rodzina 500 plus - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.

Blisko dwa lata czekaliśmy na dane o wpływie programu Rodzina 500 plus na rynek pracy. Te, które pojawiły się w ostatnich dniach, jasno sugerują pilną potrzebę reformy programu. W obecnym stanie 500 plus zachęca do bierności zawodowej.

Aktywność zawodowa najniższa od blisko 20 lat

Współczynnik aktywności zawodowej, niezwykle ważna miara rynku pracy, pokazuje, jaki odsetek osób pracuje lub jest chętny do pojęcia zarobkowego zajęcia w stosunku do populacji w danym przedziale wiekowym. Jego niska wartości sugeruje poważne problemy strukturalne na rynku pracy. W przyszłości może się również przełożyć na niezwykle niskie świadczenia emerytalne, które obniżą jakość życia na starość lub zwiększą koszty funkcjonowania systemu ubezpieczeń społecznych.
Szczególnie niepokojąco w tym kontekście wygląda cyklicznie przeprowadzane przez GUS ankietowe Badanie Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL). Według danych za III kwartał 2017 r. aktywność zawodowa kobiet w wieku 25-34 lata spadła do najniższego poziomu od 2003 r. (najstarsze dane GUS) i wynosi 74,2 proc. Jednakże wg danych Eurostatu, które obejmują jeszcze szerszy zakres czasu, to najniższe wartości przynajmniej od 1999 r., czyli od blisko 20 lat.

500 plus sprzyja bierności

GUS także w pierwszy raz w swoich cokwartalnych raportach udostępnił dane dotyczące aktywności zawodowej wśród rodzin pobierających świadczenie Rodzina 500 plus.

Wyjątkowo martwić może fakt, że aktywność zawodowa rodziców w gospodarstwach domowych, gdzie pobierane jest świadczenie na pierwsze i jedyne dziecko, wynosi średnio tylko 69,7 proc. W przypadku rodzin z jednym dzieckiem, gdzie 500 plus nie jest otrzymywane (przekroczone kryterium dochodowe), aktywność zawodowa jest nieporównywalnie większa i wynosi 89 proc.

Według ostatnich danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (MRPiPS) 723 tys. gospodarstw domowych otrzymuje 500 plus na pierwsze oraz jedyne dziecko. Ponad 30-procentowy współczynnik bierności zawodowej wśród tych rodzin może oznaczać, że ok 350-400 tys. dorosłych wychowujących jedno dziecko nie ma pracy oraz jej nie szuka, a dostaje świadczenie 500 plus.

Konieczna reforma

Podstawowym problemem programu Rodzina 500 plus jest względnie nisko ustalone kryterium dochodowe otrzymania świadczenia na pierwsze dziecko. Ryzyko jego utraty zniechęca rodziców do szukania pracy. Podjęcie zatrudnienia przez współmałżonka w niektórych gospodarstwach domowych powoduje, że otrzymają one netto tylko ok. 15 proc. dodatkowego dochodu właśnie ze względu na utratę świadczeń społecznych i konieczność zapłacenia podatku.

Brak podniesienia kryterium dochodowego w programie 500 plus lub zachęt podatkowych do podjęcia zatrudnienia wśród najsłabiej sytuowanych rodzin będzie utrwalać ich bierność zawodową. W rezultacie 500 plus zamiast poprawić sytuację finansową tych gospodarstw domowych zacznie działać w przeciwnym kierunku.

Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl
Teraz jeszcze dowalcie kropłowkę w postaci dochodu bezwarunkowego, żeby ludzie mogli w spokoju wegetować...

kowaI

Well-Known Member
422
562
Widzę że stare kiejkuty i budget polin są przez ciebie traktowane zupelnie wiarygodnie.
Pogratulować ci, czy współczuć?

X

xawas

Guest
Aktywność zawodowa młodych kobiet w Polsce spadła do najniższego poziomu od co najmniej 19 lat
Nie musze tego czytać - to widać obok mnie. W moim segmencie mieszka 20 rodzin. W tym jest osiem rmłodych małżeństw- wiek między 20- 30 rokiem życia. Wszystkie panie nie pracują. Maja po dwoje małych dzieci a dwie z nich oczekuja następnego dziecka. Mąż jednej z pań też nie pracuje. Codziennie chodzi do sklepu po chleb i zgrzewkę piwa. Stać go, państwo płaci to co ma się przejmować. Śmieje się z takich jak ja, pracujących.
Czy odkładają sobie kasę na stare lata? Nie wiem. Ale jeśli nie odkładaja to w wieku emerytalnym pójda po zasiłki, bo przecież nie mogły pracować - musiały wychowywać dzieci.

Do góry Bottom