Posiadacze kont bankowych na Cyprze wyruchani przez państwo

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Odjebka byłaby satysfakcjonująca ale zwyczajnie się nie kalkuluje. Jakby chcieć się pozbyć wszelkiego robactwa w kraju to ile by tego było? Same tylko obecne urzędasy, partyjniacy, większość mundurowych itp. itd. to będzie pewnie ze 2 miliony łbów do odjebania, a jakby doliczyć do tego emerytowanych to wyjdą liczby, z którymi nawet spece od Adolfa mieli problemy.

Trzeba mierzyć siły na zamiary, wyciągać wnioski z historii i planować długookresowo. Zrobić masową odjebkę to nie jest tak hop, trzeba mieć ludzi, środki, czas, których zwyczajnie nie ma. Poza tym jaki właściwie byłby jej skutek? Dorobienie sobie gąb kolejnych czerwonych khmerów? Produkcja męczenników? Jestem zwolennikiem teorii, że jedną z przyczyn klęski wspomnianego wcześniej Adolfa było właśnie zamiłowanie do odjebywania - gdyby nie to to czy w ogóle napotkałby na swojej drodze jakikolwik opór w ZSRR? Toć przecie ludzie tylko czekali by zarąbać komuchów, dopiero jak zobaczyli, że socjaluchy od Adolfa odjebują równie zawzięcie co komuchy od Józefa to poczuli w sobie pęd do patriotyzmu, uznając, że lepiej być odjebanym przez swoich :)

Uwierzcie w potęgę prywatnej inicjatywy i wolnego rynku. Jak będzie można sobie kupić w aklepie AGD karabin szturmowy i zgrzewkę C4 to pewne kwestie, w tym rozrachunki z przeszłością, się same rozwiążą :)

Wracając do tematu:
http://wolnemedia.net/gospodarka/cypryjskie-banki-beda-zamkniete-do-czwartku/
Wakacje bankowe przedłużone do czwartku. Władza się wycofuje z tego tematu. Przestraszyli się odjebki? :)

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
1. żadnych kompromisów
2. generalna odjebka komuchów nieekonomiczna, zdechły komuch sie psuje i śmierdzieć zaczyna a po jakimś czasie nawet na opał sie nie nadaje... cały mój biznesplan na przyszłość by sie jebać poszedł hehe
3. najlepiej niszczyć instytucje, urządzenia itp, zakłócać sabotować, atakować strony, sieci komunikacyjne, budynki, samochody... bez tego komuchy nie bedom mieli władzy nad ludźmi...
do tego nie jest potrzebna żadna organizacja którą można rozbić czy infiltrować... nie trza koordynować celów, jest ich w chuj...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Wracając do tematu...
Parlament Cypru odrzucił ten bandycki podatek. Są w necie zdjęcia jak lud całuje parlamentarzystów...

Ale z drugiej strony sytuacja jest napięta. Bo albo UE zniszczy kolejny kraj, albo wzrosną wpływy Rosji. Już się mówi o kwocie ponad 40mld dolarów ulokowanych przez Rosjan na Cyprze. Znając życie, jak się mówi o kwocie która rośnie, mimo że jest zmrożona, to kwota o którą chodzi jest znacznie większa.
http://polish.ruvr.ru/2013_03_20/Prezydenci-Rosji-i-Cypru-omowili-stosunki-dwustronne/
http://polish.ruvr.ru/2013_03_20/Rosja-i-Cypr-na-razie-nie-osiagnely-porozumienia-ws-kredytu/

A dobra wiadomość jest taka, że niechęć i nienawiść do UE w całej Europie roście. Przerodzi się to w nienawiść do Niemiec i Francji oraz do elit rządzących Europą. A te elity to zwykłe komunistyczne bydło wsparte służbami tych, co chcą zniszczyć europejskie narody.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Ja tylko czekam na doniesienie ile % depozytów zostanie w cypryjskich bankach po ich otwarciu(bo nie dali dostępu do kont jeszcze, nie?) - to dopiero może być problem.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 526
Prawda jest taka, że Rosjanie się burzą nie dlatego, że tak im zależy na idei poszanowania prywatnej własności, tylko dlatego, że na Cyprze trzymają swoje pieniądze wszyscy rosyjscy politycy, KGB-owcy i ich protegowani. Podatki w Rosji są i tak niskie jak na Europę, tak że jedynym sensem wyprowadzania kasy za granicę jest próba uniknięcia niewygodnych pytań ze strony ciekawskich w stylu: "skąd burmistrz naszego miasteczka ma 10 mln $ ? "

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Mnie zastanawia na ile decyzja parlamentu cypryjskiego jest podyktowana chęcią przypodobania się / strachem przed własnymi obywatelami, a na ile strachem przez masowym samobójcą, który mógłby nawiedzić wyspę gdyby ruscy "inwestorzy" się wkurzyli :)

military

FNG
1 766
4 727
http://www.polityka.pl/swiat/koment...szczednosci-uratuje-cypryjska-gospodarke.read

Wawrzyniec Smoczyński (to nie żart) o Cyprze:

Dziś obrońcy wolnego rynku oburzają się na decyzję cypryjskiego rządu, który pod presją strefy euro nałożył jednorazowy podatek na wszystkie rachunki bankowe na wyspie. Mówią, że to rozbój w biały dzień, jawna niesprawiedliwość, pogwałcenie prawa własności. Friedman mógłby wstać z grobu i dopowiedzieć: – Nie ma czegoś takiego jak państwo za darmo. Nie ma zysków bez ryzyka.
Jeśli ktoś postanowił ulokować pieniądze w kraju z minimalnymi podatkami, nie powinien się dziwić, że rząd owego kraju nie ma za co ratować banków.

Nawet nie wiem, jak to skomentować. A to przecież dopiero kilka zdań. "Niskie podatki, więc nie ma kasy na ratowanie banków" - to jest nieporozumienie tak ogromne, jakby ktoś zapytał Wawrzyńca o godzinę, a ten w odpowiedzi wsadziłby sobie w dupę jeżozwierza.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
To nie tajemnica, że w Polszy na serio niewiele potrzeba by zostać dziennikarzem, kurwa, czasem odnoszę wrażenie, że sam mógłbym nim być, co już samo w sobie sprawę czyni podejrzaną :)

Źródłem tych głębokich przemyśleń Pana Redaktora pewnie było:

Niemiecki minister finansów oświadczył, że cypryjski model gospodarczy polegający na przyciąganiu obcego kapitału dzięki niskim podatkom i dogodnym przepisom załamał się. Jak mówił, nadzieje Cypryjczyków, że będą mogli dalej działać w ten sposób, to iluzja, a władze na Cyprze muszą to obywatelom wytłumaczyć.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/806059,Cypr-bankrutem-Niemiecki-minister-milczy

Pamiętajmy, tylko model gospodarczy oparty o wysokie (złodziejskie?) podatki i niedogodne (chujowe?) przepisy uczyni nas bogatymi i szczęśliwymi. Wskazywałoby to, że już niedługo Zielona Wyspa spłynie mlekiem i miodem bo złodziejstwo i chujowość już mamy :) Aha, pamiętajmy jeszcze, że praca czyni wolnym, skoro już jesteśmy w sferze teutońskiej myśli społeczno - ekonomiczno - gospodarczej :)

C

Cngelx

Guest
Mi się podobają relacje RMF FM. Bardzo się zdziwiłem tym, że tamtejsi dziennikarze nazywają sytuacje na Cyprze po imieniu. Padały określenia "kradzieży", "obłożenia haraczem" itd.

D

Deleted member 427

Guest
Bardzo się zdziwiłem tym, że tamtejsi dziennikarze nazywają sytuacje na Cyprze po imieniu.

90% portali, gazet i pismaków przy okazji Cypru zaczęło, ni z dupy, ni z pietruchy, nazywać legalne opodatkowanie depozytów kradzieżą. To jest głęboka schizofrenia - ci sami ludzie wyzwaliby cię od oszołoma, gdybyś nazwał np. dochodowy rabunkiem.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Podatki mają dużo wspólnego z ruchaniem. To chyba trochę jak z sexem analnym - znienacka nikomu się nie podoba, natomiast jak państwo odpowiednio sobie przygotuje drogę to już jest do zaakceptowania, a niektórych zaczyna to nawet kręcić :)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
...Rosjanie się burzą nie dlatego, że tak im zależy na idei poszanowania prywatnej własności, tylko dlatego, że na Cyprze trzymają swoje pieniądze wszyscy rosyjscy politycy, KGB-owcy i ich protegowani...
Oni przede wszystkim mają kasę tam a nie gdzie indziej, bo handlują z całą UE przez Cypr. Nie opłaca im się do handlu z Niemcami zakładać filię w Niemczech, a do handlu z Francją zakładać filię we Francji.

A tu lepsze:
Żyrinowski zaproponował Cyprowi wejście w skład Rosji
:p
Żyrynowski nie jest traktowany w świecie polityki "poważnie", więc Kremlowi nikt nic nie zarzuci. Ale propozycja zbliżenia Cypru i Rosji, która padła z ust niepoważnego pajaca, jest jak najbardziej poważna.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Czy jest już regularny bank run? Nie wierzę by ludzie byli na tyle głupi żeby nie wypłacić dziś kasy w tak niepewnej sytuacji.

cracko

Member
39
9
Tylko że banki są nadal zamknięte. Nie wiem jakie tam są ograniczenia w wypłacie z bankomatów ale na krach to chyba nie wystarczy. Banki mają być czynne dopiero we wtorek, w poniedziałek mają jakieś święto

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Ah, to zmienia postać rzeczy, ja słyszałem, że mają być otwarte już w czwartek. Ostatnio zmieniałem akumulator w samochodzie i mi się radio rozkodowało, nie mogę go włączyć więc wypadłem z tzw. społeczeństwa informacyjnego ... i w sumie nie narzekam ;)

cracko

Member
39
9
Tu jakaś laska z Cypru relacjonuje na bieżąco: https://twitter.com/Imeldaflattery
People at Nicosia ATM phoning friends and family "there's cash in this one"

Kolejna ważna deklaracja:
"Jeroen Dijsselbloem, przewodniczący eurogrupy powiedział, że pomoc unijna nie zostanie odblokowana bez cięć w depozytach."
Bank run wydaje się być pewny, pytanie jest tylko czy to się przełoży w sposób odczuwalny na systemy bankowe PIIGS?

M

Matrix

Guest
Rosja proponuje Cyprowi pożyczkę, byleby tylko nie utracić swoich depozytów, nie wiem ale wydaję mi się, że Cypr na to pójdzie, skoro jest suwerenny, niepoległy, a wstąpienie do UE nie jest nieodwracalne. Byłby to taki test na strachy.

Do góry Bottom