Polska - hoplofobia, broń palna

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
http://www.hoplofobia.info/hoplofobia-w-polsce-ankieta/

Ankietowani w 14 proc. zetknęli się w swoim życiu z nielegalnym posiadaniem broni i tylko w odczuciu 58 proc. badanych taki czyn jest naganny.

Bardzo ciekawy wynik uzyskano na przedostatnie pytanie dotyczące reakcji w przypadku uzyskania informacji, że sąsiad, względnie znajomy posiada nielegalnie broń palną. Rozkład odpowiedzi był następujący:
  • bezwzględnie powiadomię policję (4 proc.);
  • gdyby z tą bronią chodził i kogoś straszył, wtedy powiadomię policję (39 proc);
  • będę się zastanawiać, co mam zrobić (14 proc.);
  • to nie moja sprawa, udam, że nic nie wiem (7 proc.);
  • jeżeli nic nikomu nie grozi, to nikogo nie powiadomię, nie jestem kapusiem (36 proc.);
Jeżeli jednak ten sam sąsiad albo znajomy trudniłby się po godzinach nielegalnym wytwarzaniem broni, to układ odpowiedzi był zupełnie inny:
  • bezwzględnie powiadomię policję (72 proc.);
  • gdyby z tą bronią chodził i kogoś straszył, wtedy powiadomię policję (16 proc.);
  • będę się zastanawiać, co mam zrobić (8 proc.);
  • to nie moja sprawa, udam, że nic nie wiem (2 proc.);
  • jeżeli nic nikomu nie grozi, to nikogo nie powiadomię, nie jestem kapusiem (2 proc.);
Komentarz podsumowujący prof. Kasprzaka: przedstawione badania, z racji objętej populacji i zakresu, mające jedynie charakter przyczynkarski, utwierdzają nas w przekonaniu, że nie jesteśmy społeczeństwem legalistycznym. O fakcie nielegalnego posiadania broni powiadomi bezwzględnie organy ścigania jedynie 4 proc. badanych (40 osób na 1000). Pomimo wyraźnego zakazu prawnego nielegalnego posiadania broni 75 proc. respondentów (łącznie dwie kategorie badanych) swoją decyzję będzie uzależniać od własnej oceny zachowania konkretnej osoby posiadającej broń, a 14 proc. w momencie odpytywania zadeklarowało, że nie wie, co w takiej sytuacji zrobi.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Ale już wytwarzanie broni uznawane jest za zło. Pewnie dlatego, że kojarzy się to - podobnie jak handel - z działalnością przestępczą (popkultura i media robią swoje)

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
http://www.wprost.pl/ar/470783/Tragedia-na-strzelnicy-Kursant-zastrzelil-instruktora/

Tragedia na strzelnicy: Kursant zastrzelił instruktora

Jak informuje RMF24, na strzelnicy sportowej w Chorzowie doszło do tragedii - młody mężczyzna zastrzelił instruktora. - Mężczyzna przyszedł na strzelnicęok. godz. 13.00 i przez dwie godziny z niej korzystał. O 15.00 policjanci dostali zgłoszenie, że doszło do wypadku. Mężczyzna śmiertelnie postrzelił
50-letniego instruktora, który zmarł na miejscu - mówiła Justyna Dziedzic z chorzowskiej policji.

Według relacji RMF24, młody mężczyzna przyszedł na strzelnicę i wypożyczył broń.
Według wstępnych ustaleń, nagle odwrócił się w stronę instruktora i pociągnął za spust. Ustalono, że nie mogło dojść do tego przez przypadek - tarcza strzelnicza była po przeciwnej stronie, aczkolwiek nie jest to oficjalna informacja. Jak podaje TVN24, instruktor nie znajdował się na linii strzału, przebywał w pomieszczeniu, gdzie wykonuje się czynności biurowe.

Napastnik przez pewien czas przebywał jeszcze w budynku strzelnicy, a kiedy wyszedł, został obezwładniony przez policjantów. Prawdopodobnie na miejscu są jeszcze ślady innych strzałów - to sprawdzają teraz funkcjonariusze.
Na miejscu pracują prokurator i policja. Motywy mężczyzny nie są na razie znane. Policja nie wyklucza, że mogło być to celowe działanie a nie wypadek.

RMF24 / TVN24

Zainspirował się 9latką z Arizony?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
pewnie po tym na strzelnice bedzie można iść postrzelać ino jak sie ma odpowiedni papierek / pozwolenie / licencje...

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Od początku zwracałem uwagę na te lukę w prawie - każdy bez zezwolenia i badań lekarskich może ot tak, przyjść sobie na strzelnicę i strzelać. To niedopuszczalne w cywilizowanym społeczeństwie. Jeśli można uratować choć jedno życie...

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Śmiejecie się, ale poczytałem komentarze na FB pochodzące od miłośników broni (w tym od Turczyna, który chyba stoi na czele ROMBu), że powinno zakazać się strzelań dla przyjemności, powinni strzelać tylko ci po badaniach, a najlepiej tylko ci, którzy mają pozwolenia. Powinno się zaostrzyć wymogi instruktorskie, wszyscy instruktorzy powinni być cały czas uzbrojeni i czujni, a najlepiej mieć dogłębne przeszkolenie psychologiczne. No i nie powinno się dostawać więcej niż 10 sztuk amunicji na raz.

Miłośników broni i ROMB od uważam i uważałem za wyjątkowych szkodników w sprawie dostępu do broni. Bronie mnie Boże przed takimi przyjaciółmi.

Jedyna dobra wiadomość w tej sprawie jest taka, że instruktor był policjantem, więc policja będzie rozdarta trochę w tej sprawie i nie będą zwalali na niego.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Dziwne. Odczekał dwie godziny, po czym zaczął się strzelać (wymiana ognia) z instruktorem-gliniarzem, którego ostatecznie zabił. Potem wyszedł na zewnątrz i dał się aresztować. Co to za odjebkowicz? Coś tu mocno nie styka w tej narracji.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Otóż jak donoszą media pewien bandyta postanowił zdobyć broń. W tym celu udał się na strzelnicę sportową, gdzie po prostu zastrzelił instruktora (. Na szczęście gdy był zajęty chowaniem obiektowej broni do torby pracownica zaalarmowała właściciela strzelnicy, który szczęśliwie miał przy sobie własną broń. Dzięki temu powstrzymał on bandytę przed ucieczką ze zrabowaną bronią do czasu aż przybyła policja.

Nie wiemy jakie motywy przyświecały psychopacie, przecieki ze śledztwa wskazują na to, że planował dokonać jakiejś masakry w stylu amerykańskim. Wiemy tylko jedno - gdyby właściciel obiektu nie miał broni, lub gdyby nie zareagował w sposób jasno sprzeczny z tym, co próbują nam wmówić władze ustami np posła Dziewulskiego, byłoby znacznie gorzej. I nie można tu winić strzelnicy, gdyż nawet zamknięcie wszystkich strzelnic nie powstrzyma takich psychopatów przed zdobyciem broni inną drogą. Należy podziwiać jej właściciela i współczuć rodzinie ofiary.

http://strzelam.blogspot.com/2014/09/slaska-czarna-sroda.html

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Teoria spiskowa made by workingclass:
Grupa przeciwników dostępu do broni palnej ustala na tajnym spotkaniu akt dywersyjny na strzelnicy komercyjno-sportowej, wiedzą że zastrzelenie instruktora na strzelnicy z wynajętej tam broni spowoduje ból dupy i wzmożone naciski na zaostrzenie przepisów, ciągną zapałki, wypada na 25latka.........

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Zdarzenie to należy traktować w kategorii cudu - w jednym z najbardziej rozbrojonych krajów w regionie potencjalna masakra została powstrzymana przez uzbrojonego cywila.

Fajne podsumowanie, ale nawet w najbardziej rozbrojonych krajach w regionie ludzie na strzelnicy mają broń. Dlatego po namyśle nie rozpatrywałbym tego incydentu w kategoriach cudu. Cud to by był, gdyby jakiś cywil powstrzymał typa w centrum handlowym.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
D6cIyNv.jpg

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Trzeba by najpierw ustalić, kto co rozumie przez koncepcję "powszechnego dostępu". Nie wiadomo, co w głowie Andrzeja Turczyna wizualizuje się pod tym pojęciem.

Dla mnie "powszechny dostęp" - broń legalnie dla każdego niekaranego za przestępstwa z użyciem przemocy obywatela.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Dla praworządnych i zdrowych psychicznie - to jego definicja. A to oznacza, że nie może być to dostęp powszechny, bo powszechny oznacza dla wszystkich, a on nie chce dawać tym dwóm grupom, bo "to niebezpieczne".

Pryncypialnie mam z tym problem, bo ktoś, kto był przestępcą i został skazany oraz odbył karę, ma takie samo prawo do samoobrony jak każdy inny. Podobnie z osobą chorą psychicznie (szczególnie wiedząc jak nadużywana to definicja) - także ma prawo do samoobrony z użyciem skutecznych narzędzi.

Niech bedzie jak w Vermont - taki wzór sobie bierzmy.

Do góry Bottom