Polska - hoplofobia, broń palna

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
^
You have been banned from this forum.
Please contact the webmaster or board administrator for more information.
Rozumiem, nie wszystkie strony muszą być TOR-friendly ale, żeby nawet wyświetlanie zablokować?

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
http://www.suwalki.info/informacje-15910-12-letni_chlopiec_popelnil_samobojstwo.html
12-letni chłopiec popełnił samobójstwo strzelając sobie bronią palną w skroń. Jego ciało zostało znaleziono w rodzinnym domu w Filipowie. Dziecko pozostawiło list pożegnalny. Dokładne motywy i okoliczności samobójstwa ustala teraz suwalska prokuratura.

- Do zdarzenia doszło w ostatnich dniach czerwca w jednym z domów w Filipowie - poinformował Ryszard Tomkiewicz, rzecznik suwalskiej prokuratury. Ciało 12-latka zostało znalezione w domu. Chłopiec strzelił sobie z wiatrówki w skroń. - Na taką broń nie trzeba mieć pozwolenia - dodał Tomkiewicz.

Chłopiec pozostawił list pożegnalny, jednak prokuratura nie chce ujawniać zapisanych w nim treści. Śledczy ustalają obecnie dokładne motywy i okoliczności samobójstwa. Szczegóły będą znane nie wcześniej niż za miesiąc.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
jak ktoś planuje zakup witrówki, niech robi to szybko hehe bo niedługo bedzie trza i na to pozwolenie...

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
1 Cała Polska, a może i pół świata widziało akcję gorzowskiej policji z początku lipca 2014 roku. Szaleniec z tłuczkiem do mięsa, rurką i może jeszcze jakimś innym niebezpiecznym narzędziem demolował na ulicy samochody. Pojawił się policyjny patrol i… zaczęła się policyjna akcja, czyli niekontrolowana strzelanina na oślep. Internauci obliczyli, że padło 14 strzałów. Znawcy strzelectwa orzekli, że wszystkie strzały padły przypadkowo.

Strzał (jedyny w celu – nodze delikwenta) powalający szaleńca też był strzałem przypadkowym, a co ciekawe - nie był strzałem ostatnim (!!!) Na koniec policjantka strzelała w kierunku gapiów patrzących na dramatyczną sytuację, oczywiście w zamiarze powstrzymania ucieczki potencjalnego przestępcy. W polskich mediach społecznościach pojawiły się słusznie uszczypliwe i krytyczne komentarze. Komentatorzy zza oceanu z politowaniem i żartem komentowali działania gorzowskiej policji: „- Powinni strzelać sportowo; - Sportowo? To zbyt dla nich niebezpieczne, powinni raczej uczestniczyć w kursie pierwszych kroków z bronią.” Zbiegło się to w czasie z doniesieniem medialnym o tym, że policjant przygotowujący się do służby postrzelił syna w głowę. Chłopak zmarł. Na własne uszy słyszałem, jak prokuratura stręczyła informację z pierwszych ustaleń, że to był niekontrolowany strzał w trakcie czyszczenia broni. Ktokolwiek i kiedykolwiek miał broń na własność, wie doskonale, że to bujda na resorach. Smutno się robi, że takimi marnymi bajkami próbuje się maskować bezgraniczną nieodpowiedzialność policjanta ojca wobec własnego syna. Na koniec, jakby na podsumowanie tematu, w Rudzie Śląskiej policjanci, usiłując doprowadzić do przestrzegania porządku publicznego przez oszołomionego pacjenta, zastrzelili go. To nic, że strzelali w nogi, skutkiem ich strzałów była śmierć pacjenta. Sporo zdarzeń z bronią jak na jeden tydzień.

2 Zdarzenia te mają jeden wspólny mianownik. Wszystkie są z udziałem osób, które broń mają po to, aby porządku publicznego pilnować. Wszystkie te zdarzenia są z udziałem policjantów, którzy - jak zapewnia nas Policja - są przeszkoleni w posługiwaniu się tym niebezpiecznym urządzeniem. Wbrew temu, o czym zapewnia Policja, był to pokaz skrajnej nieudolności w posługiwaniu się bronią palną. Czternaście strzałów, z czego dwunasty trafia uciekającego szaleńca w nogę, a dwa kolejne padają, gdy szaleniec leży powalony na chodniku, w dodatku przedłużeniem linii strzału jest grupa gapiów. Tylko ekspert od broni pan Dziewulski może w takim bezładnym strzelaniu dostrzegać wyraz profesjonalizmu.

Niekontrolowany strzał w trakcie czyszczenia broni, czyli „każda broń raz do roku strzela sama”. Tylko skrajny ignorant może w to ludowe przysłowie uwierzyć i przekonywać publicznie o jego słuszności. Każdy przypadek tzw. niekontrolowanego strzału to dzieło człowieka i to jest wiedza elementarna.
http://wgospodarce.pl/opinie/14860-strzelanina-w-gorzowie-wszystkie-strzaly-przypadkowe

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Wczoraj, na tvn pojawił się artykuł, ze postrzelony facet, dostał trzy miesiące na razie aresztu i już był przesłuchiwany, a pod artykułem filmik ze zdarzenia i wypowiedz rzecznika policji: " policjanci zareagowali poprawnie". Oglądam ten filmik jeszcze raz no i zastanawiam się jak poprawnie, jeśli postrzelili go jak już się pozbył wszystkiej broni uciekał a oni mu strzelali w plecy.

http://www.tvn24.pl/strzelanina-w-gorzowie-trzy-miesiace-aresztu-dla-ramzesa-o,450563,s.html

Delwin

New Member
6
6
Nie pozbył się całej broni - uciekając miał coś jeszcze w ręku (chyba jakąś rurkę - obraz pełnoekranowy proszę obejrzeć).

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Ja nic tam więcej nie widzę, ale nie to o mi chodzi, poprawnie to by było jeśli agresor niszczący cudze mienie byłby unieszkodliwiony w pierwszych dwóch strzałach.
Ale simek, ma racje tańsze jest czternaście pocisków niż zwiększenie nakładów na szkolenie policjantów, niech napierdalają po oknach sąsiadów:)

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Jakoś nie łapię tego punktu:

Że kobieta w miniówce, wyperfumowana i z ostrym makijażem, bez bielizny, jest bezbronna ofiarą – ale ktoś, komu płacą 5 zł/godz. za przewożenie pieniędzy ze sklepu do banku, „prosi się o to”. I nie można pozwolić mu nosić broni.

Do góry Bottom