Polska - hoplofobia, broń palna

Cptkap

Well-Known Member
701
3 229
1939 - sierpień... Zdecydowana jednak większość krótkofalowców zastosowała się niego, czego to konsekwencją była ostra krytyka ze strony władz wojskowych przewidujących wcześniej udział sprzętu krótkofalarskiego i ich właścicieli do celów obronnych

Patrz pan jaki przypadek że akurat wtedy takie rozporządzenie wydano. Coś mi się wydaję że tamtejsze ministry także paczki z Niemiec dostawali.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
z drugiej strony polskie urzędasy widzą ludzi jako potencjalnych wrogów i wobec rosnącego zagrożenia konfliktu zbrojnego chcieli wyeliminować możliwość że nie związani z gangiem polskim mogą informować konkurencyjny gang i ruchach polskich wojsk...

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
11.06 Andrzej Czuma rozmawiał z Bartoszem Węglarczykiem o broni w TVN24bis. Nie ma tego w sieci, ale jest podobny wywiad z lutego

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Niebywały zamordyzm robi swoje. Mam w rodzinie kolesia który do wiatrówki dokupił sobie strój myśliwski (kurtka moro, czapeczka itp.) i wychodzi tak strzelać do puszek :) No, ale każdy orze tak jak może.

military

FNG
1 766
4 727
Ciekawy zwrot w retoryce hoplofobów. Pod jakimś filmikiem, w którym sklepikarz odjebał murzaja celującego do niego z guna, komentarz goscia z KNP w awatarze: (z pamięci) "dostęp do broni doprowadzi tylko do tego, ze bandyci beda od razu strzelac".

Hitch

3 220
4 876
No bo teraz to pewnie pokojowo, retorycznie i racjonalnie przekonują do dobrowolnego przekazywania im dóbr... A w razie odmowy odlatują na chmurce zostawiając tęczowy ślad za sobą.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
10432954_808586119160438_1993379432137101742_n.jpg

http://gunblog.eu/

Ostatnia edycja:
OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Na tej mapce są tylko dwa kraje dysponujące cywilnym arsenałem zbliżonym do amerykańskiego, czytaj zapewniającym skuteczną możliwość obrony w razie jakiegoś większego ataku - Szwajcaria i ewentualnie Serbia. Reszta może co najwyżej straszyć włamywaczy śrutówkami. Stan posiadania Niemców to głównie strzelby myśliwskie. Zawsze lepiej niż widły czy noże kuchenne, ale mówię - dupy to nie urywa. Nie wiem, jak tam Czesi, ale wątpię, żeby kitrali po chatach karabiny czy strzelby bojowe, o gromadzeniu skrzyń amunicji nie wspominając.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
A Finlandia? Pewnie też strzelby myśliwskie. I zdaje się jakiś czas temu mocno ograniczyli.

Caleb

The Chosen
511
271
W Polsce mamy ok 1.3 sztuki broni na 100 obywateli i jesteśmy na … około 10 miejscu jeśli chodzi o posiadanie broni. Na 10 miejscu OD KOŃCA LISTY! Jesteśmy na 10 miejsce od końca pośród wszystkich krajów świata
Polska to kraj który stracił najwięcej ludzi podczas wojen światowych. Nie zdajemy sobie z tego sprawy ale tak jest i to rozwala gdy spojrzeć na statystykę. Jesteśmy 3 krajem jeśli chodzi o ofiary na całym świecie. Sowieci, Chiny a potem już Polska. ALE w naszym wypadku ponad 90% strat to ludność cywilna a biorąc pod uwagę stosunek ofiar do ludności – ponieśliśmy największe straty pośród wszystkich krajów świata. Szokujące ale prawdziwe.
Po ca nam broń? Mamy państwo, które nas obroni.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Przypadek, którego nie zapomnę. Dziecko postrzelone w brzuch czekało w kolejce
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35...ktorego_nie_zapomne__Dziecko_postrzelone.html
Artykuł jak artykuł - wypadek, niesprawna służba zdrowia (dostępny dla abonam.). Ale jeden z najpopularniejszych komentów:
znowu wiatrówka, do cholery po co normalnym ludziom wiatrówki, przecież wiadomo, że gó...arze będą z tego strzelać do ludzi tak jak regularnie u mnie na osiedlu. Kiedy to będzie zakazane!!!

No i temat zaorany...

Do góry Bottom