PE zdecydował: Polska przyjmie emigrantów z Afryki i jeszcze za to zapłaci Unii Europejskiej

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
mroczne czasy były..zacofane i skryby by pewnie z ciebie nie było, ale to nie powód by pierdolić głupoty
Od 1496 r. tylko jeden chłop w roku mógł opuścić wieś. Szlachta stała się też jedynym stanem, który mógł sprowadzać towary bez cła.
To była kolebka państwowych przywilejów a nie wolności.

Ostatnia edycja:

kowaI

Well-Known Member
422
562
Od 1496 r. tylko jeden chłop w roku mógł opuścić wieś. Szlachta stała się też jedynym stanem, który mógł sprowadzać towary bez cła.
To była kolebka państwowych przywilejów a nie wolności.

A za czym chłopstwo miało do miasta łazić, zamiast w polu robić?
po doładowanie ?
Wolnością cieszyli się ci co chcieli ją mieć - szlachta ,mieszczanie, potem chłopi.
Ktoś niby miał chłopom ustawę przegłosować, jak sami tego nie chcieli?
Może jeszcze prawa wyborcze nadać?
Od oświecania ciemnoty było "oświecenie" a nie szlachta.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
skoro im tak dobrze było, to czemu się tam tak buntowali?
Tak to znaczy jak? Ostatnie większe powstanie chłopskie we Francji (do czasów Rewolucji Francuskiej) było w 1382 r. Tam od XIV wieku praktycznie nie istniała pańszczyzna. Gdyby francuscy chłopi usłyszeli, że mają mieć tyle praw co w Polsce to by roznieśli kraj na strzępy.

Tutejsi chłopi mogli wywalczyć sobie przywileje, bądź skorzystać z opcji "zbiegostwo"
Nie było czegoś takiego jak opcja "zbiegostwo", ucieczki ze wsi były karane. Poza tym w 1520 wprowadzono powszechną minimalną pańszczyznę - właśnie po to żeby ukrócić ucieczki (co swoja drogą przeczy temu jakoby chłopi byli tacy zadowoleni ze swojego położenia i nie próbowali się wyswobodzić).

A tak poza tym nie jest prawdą, że chłopi w Polsce się nie buntowali. Możliwe, że jest to wersja uczona w szkołach, w ramach wciskania polaczkom-robaczkom propagandy, że są tacy wyjątkowi.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_chłopskie_w_lądzkich_dobrach_cystersów_(1651)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_chłopskie_na_Podhalu_(1669-1670)

Ostatnia edycja:

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
ok zagłębiłem sie w temat troche
republike federalną przerosła ilość azylantów, wyszli z pomysłem by inne kraje unii przyjęły troche, państwa jak węgry, polska, słowacja, dania, estonia sie nie zgadzają...
w ostatnim miesiącu sprawa z uchodźcami wymyka sie niemieckemu państwu spod kontroli, ponownie chcą by inni przyjęli uchodźców wiekszość nadal jest przeciwna, słowacka republika sie zgodziła pod warunkiem ze to chrześcijanie a polskie państwo zgodziło sie bez warunków przyjąć jakiś kontyngent.
wynik: ani niemcy ani ue nie zdecydował o tym ani nie mymusił nic, a tymbardziej nie wciska nikomu do domu roszczeniowego islamisty...
jak zwykle pod hasłem że unia każe i dyrektywa wdraża sie coś o czym w reszcie unii nikt nic nie słyszał nawet...
ale idźmy dalej...
polskie państwo zgodziło sie przyjąć jakąś tam ilość emigrantów...
zakładam że umieszczą ich w jakiś ośrodkach, więc nadal nawet polskie państwo nie wpycha nikomu do chałpy islamskiego roszczeniowca...
skąd właściwie wiadomo że ci uchodźcy bedom islamistami? część z nich to ateiści, chrześcijanie i inni, a wśród muzułmanów też nie kazdy to islamista...
mniejsza z tym, załóżmy że polskie państwo zacznie obywatelom faktycznie wpychać uchodźców, czyli przyjeżdża zomo każą zrobić miejce w kilku pokojach (zależy ile ich sie ma) i umieszczają tam emigrantów...

nap łamie państwo nie emigranci...

więc całe to głupie pierdololo że jadą głowy ucinać i te wszystkie filmiki jacy to islamiści wszyscy i jacy źli i jak sie tureccy nacjonaliści z kurdyjskimi komunistami napierdalają to offtop...

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
GAZDA, ale wziąłeś pod uwagę, za czyje pieniądze odbywa się transfer (odgórny) tych ludzi?
Albo inaczej, za czyje pieniądze dostaną lokum?

Zdejmujesz całkowitą winę z "uchodźców" i w 100% obarczasz nią tylko i wyłącznie państwo. Idąc tym tokiem myślenia, nie można obarczyć winą żołnierza, który odjebał niewinnego na rozkaz?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
GAZDA, ale wziąłeś pod uwagę, za czyje pieniądze odbywa się transfer (odgórny) tych ludzi?
tak, nie moje... bo mnie państwo nie okrada...
ale dla tych co je okrada nadal: to państwo polskie was okrada nie emigrant...

Co za różnica co państwo zrobi z tą kasą. Przecież i tak Ci jej nie odda.
pewnie jak inni boi sie że nie styknie na jego roszczenia...
inaczej nie moge se tego wytłumaczyć...

tomislav

4 777
13 008
Czyli rozumiem, że banda ssących socjal, bo im państwo na to pozwala albo dogodne warunki, nijak nie przyczynia się do odpowiedzialności za ukorzenianie systemu przymusowej redystrybucji?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Czyli rozumiem, że banda ssących socjal, bo im państwo na to pozwala albo dogodne warunki, nijak nie przyczynia się do odpowiedzialności za ukorzenianie systemu przymusowej redystrybucji?
lanc kradnie ci kase? ciągnie socjal, masz do niego też pretensje?
a jak ja odzyskam od rzeczpospolitej co mi zajebali + odszkodowanie + odestki + koszty windykacji = wszystko hehehe
przez co budzet bedzie pusty i państwo przykręci śrube, to pretensje bedziesz miał do mnie czy do jebanego złodziejskiego państwa?

tomislav

4 777
13 008
Czekaj, bo wszystko wraziłeś do jednego wora i jeszcze zaciągnąłeś do tego Lanca.
Mówimy o poważnym exodusie dużych grup ludzi, który nie odbywa się w sposób naturalny, że tak to ujmę. Jeśli nie widzisz tu wyraźnej, albo przynajmniej widocznej linii podziału, to nie dojdziemy do porozumienia.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Jeśli nie widzisz tu wyraźnej, albo przynajmniej widocznej linii podziału, to nie dojdziemy do porozumienia.
nie ma różnicy...
lemingi okrada państwo
rozdaje socjal, to sie bierze jak dają...
znaczy jak ktoś sie z tym dobrze czuje, bo ja nie lubie, wole se sam zapracować...
ale nie ma tu nic złego, nie łamie sie napu...
Mówimy o poważnym exodusie dużych grup ludzi, który nie odbywa się w sposób naturalny, że tak to ujmę.
zdefiniuj naturalny...
bo nie wiem o co ci chodzi...
ludzie spierdalają z obszaru gdzie jest chujowo, i ida tam gdzie wydaje im sie że bedom mieli najlepsze warunki... nie pierwszy raz w historii i nie ostatni...

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Ten temat porusza podstawowy dylemat państwa socjalnego. Dawać wszystkim czy tylko wybranym? Zrozumiałym jest, że tylko wybranym. Jeżeli będziemy dawać wszystkim i to w takiej ilości, to system nie wyrobi. Jednak szkopuł w tym, że ja nie jestem za utrzymaniem państwa socjalnego i chcę jego rypnięcia. Dlatego nie widzę powodu, żeby manifestować sprzeciw wobec dawania socjalu uchodźcom muzułmańskim i uważam, że Niemcy powinni im dawać.

tomislav

4 777
13 008
I nie zastanawia Cię GAZDA, że odbywa się to nagle, teraz akurat, tak masowo? Przyjmuję, że nie chodzi o to, że media nas tym obecnie bombardują i że proces odbywa się w podobnym natężeniu od długiego czasu, tylko nie gadało się o tym wcześniej tak bardzo.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
I nie zastanawia Cię GAZDA, że odbywa się to nagle, teraz akurat, tak masowo? Przyjmuję, że nie chodzi o to, że media nas tym obecnie bombardują i że proces odbywa się w podobnym natężeniu od długiego czasu, tylko nie gadało się o tym wcześniej tak bardzo.
No zdaje się tak właśnie jest, że odbywa się od dłuższego czasu. Po prostu w pewnym momencie Niemcy stwierdzili, że już więcej nie dadzą rady przyjąć.

Do góry Bottom