GAZDA
EL GAZDA
- 7 687
- 11 166
to z tym grzechem pierwotnym?
no to jak jest to co piszesz że pierwsze słyszysz i gdzie to w biblii?
sam nie wiesz cego chcesz...
aha okPo prostu - błędnie posługujesz się pojęciem którego znaczenia nie znasz. W ten sposób zawsze zrobisz z siebie debila - nie tylko w dyskusji o mitologii czy religii.
Co oznacza?jest w Biblii ale oznacza co innego niż napisałeś
ok to w takim razie czemu kościelne sankcje za odjebke pełnowartościowego człeka są mniejsze niż za odjebke dziecka z którego może coś użytecznego wyrośnie, czy nawet usunięcie zawartości brzucha z którego ewentualnie powstanie dopiero człowiek i jak dorośnie bedzie do czego użyteczny?Grzech pierworodny to biblijne wyjaśnienie braku doskonałości istot ludzkich. Śmiertelność człowieka i wady ludzkiej natury uznawane za naturalne mają stanowić wynik grzechu pierwszych rodziców ( pierworodnego ). Oznacza to tylko tyle, że ludzie nie są już doskonali w takim stopniu jak prarodzice a nie, że "każdy zgrzeszył nawet jak nie zgrzeszył"
A więc wojna!bambi
?A więc wojna!
Może dlatego, że dziecko jest niewinne i bezbronne? Dorosły może się bronić, trudniej go zabić. Może zaistnieć też zabójstwo w afekcie. Dziecka nie zabijesz w afekcie, tylko z zimną krwią, co znaczy, że popełniasz większe przewinienie na bezbronnej istocie.ok to w takim razie czemu kościelne sankcje za odjebke pełnowartościowego człeka są mniejsze niż za odjebke dziecka z którego może coś użytecznego wyrośnie, czy nawet usunięcie zawartości brzucha z którego ewentualnie powstanie dopiero człowiek i jak dorośnie bedzie do czego użyteczny?
o to ino mi chodziło, bambi mi tym wytłumaczył i mi sie przypomniało że coś takiego było z tym...
śpiący, nieprzytomny też?Dorosły może się bronić, trudniej go zabić.
Może dlatego, że dziecko jest niewinne i bezbronne? Dorosły może się bronić, trudniej go zabić. Może zaistnieć też zabójstwo w afekcie. Dziecka nie zabijesz w afekcie, tylko z zimną krwią, co znaczy, że popełniasz większe przewinienie na bezbronnej istocie.
Zawsze też możesz oddać dziecko do adopcji. A jak decydujesz się po okresie, kiedy już system nerwowy jest wykształcony na aborcje, to twoja moralność jest wysoce kwestionowalna.