myname
Active Member
- 308
- 219
Skopiowałem nagłówki pierwsze, które mi wyszłyPodaj jakiś wynik.
Jak wiadomo, narkotyki na własny użytek w Polsce, nawet w niewielkiej ilości, są zabronione (art. 62 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, dalej: u.p.n.). Marihuana legalna jest jedynie w wyjątkowych przypadkach, tj. w celach medycznych, przemysłowych, czy do badań (art. 33, 34 i 42 u.p.n).
Najniższa możliwa kara za narkotyki to grzywna, a najbardziej surowa – nawet 10 lat pozbawienia wolności (art. 62 u.p.n.). Oznacza to, że kara za posiadanie narkotyków na własny użytek może być naprawdę dotkliwa.
W typowych przypadkach, a więc przy posiadaniu kilku-kilkunastu porcji narkotyków takich jak marihuana, amfetamina czy ektazy Sądy zazwyczaj orzekają karę od kilku miesięcy do 1 roku i 6 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby od 2 do 5 lat.
Marihuana u nieletniego z Koszalina (0,007 g) doprowadziła go na salę sądową
Marihuana u nieletniego z Koszalina doprowadziła go aż na salę sądową. Posiadał on tylko 0,007 g suszu. Czy to oznacza, że organy państwa przesadziły?
bezprawnik.pl
Dalej
"Siedziałem w celi z mordercą" – wywiad z Pawłem Falkowskim, skazanym na rok więzienia za posiadanie jednego grama
Przez pobyt w więzieniu Paweł osiwiał, stracił pracę, dziewczynę i niektórych znajomych. Jego sprawa kosztowała podatników około 30 tysięcy złotych. Za co siedział? Za posiadanie jednego grama marihuany. Teraz jest już na wolności, choć wolnością ciężko to nazwać. Ma na nodze elektroniczną obrożę.
natemat.pl
Ostatnia edycja: