Tylko że ja uważam inaczej. Drugie to to że ten przepis jest wymierzony nie tylko w tą osobę która cię pomawia o bycie zabójcą tylko która cię prześladuje. Ale jeśli mowimy o zniesławieniach to ci powiem co o tym myślę. To co ktoś mówi nie boli mnie, a i nie zmieni mnie kim jestem - nie stanę się gwałcicielem a w oczach innych i tak zawsze będziemy kimś innym jeśli nas nie znają. Kogo to obchodzi jeśli ktoś tak powie. Co innego wplątanie kogoś w przestępstwo którego nie uczynił. Ale mowie o powaznej sprawie gdzie wplatany jest pozniej oskarzony o przestepstwo którego nei popełnił albo uznany za chorego psychicznie i doznaje skutków np. idzie do więzienia albo do szpitala psych. przez kogoś innego. Samo pomówienie w środowisku znajomych np. że jestem dziwką nic nie znaczy i nie powinno być karane. Czasem to jest taka złośliwość czasem żarcik. Nie mozemy karać za żarty bo życie będzie nudne. Ja lubię być na językach i niech o mnie mówią przecież większoć pomowien to nie to co wymieniłem powyżej a pomowienia o pierdoły (w tym bycie dziwką to też pierdoła bo większosc powie tak o znienawidzonej osobie).Ale chyba wszyscy się zgodzą, że jeśli ktoś nas pomówi niezgodnie z prawdą to możemy podać go do sądu. Np. ktoś kłamie, że jestem gwałcicielem albo złodziejem.
Bendek napisał:Ale jeśli mowimy o zniesławieniach to ci powiem co o tym myślę. To co ktoś mówi nie boli mnie, a i nie zmieni mnie kim jestem - nie stanę się gwałcicielem a w oczach innych i tak zawsze będziemy kimś innym jeśli nas nie znają. Kogo to obchodzi jeśli ktoś tak powie.
mowienie prawdy nie jest karane tylko pomowienieZniewaga - naruszenie czyjejś godności - słownik.
Strasznie ogólnie napisane.
Skłamanie, że ktoś jest gwałcicielem czy mordercą pod to podchodzi w każdym razie. Natomiast mówienie niewygodnej prawdy o kimś chyba również może naruszyć jej godność. Jeśli o to chodzi to nie powinno to być karane.
Bender napisał:Mowa nienawiści też jest dobra bo człowiek ma uczucia: nienawiść miłość sympatia - dlaczego zabraniać komuś uczuć. Chyba żyję w czasach w ktorych zabrania się uczuć: miłości (stalkerzy karani) nienawiści (stalkerzy i ci co nienawidzą, przeważnie mądrzy i inteligentni lkudzie którzy nienawidzą Żydów, Żydokomuchów, pedałow i zboczencow
Bender napisał:mowienie prawdy nie jest karane tylko pomowienie
Zebys sie nie zdziwil jak prawo zostanie wprowadzone a spoleczenstwo nic nie zrobi wiecej - poprze ustawe.Sprawa sie klaruje, cała hucpa z Brunonem K. to tylko pretekst to inwigilowania Internetu.
PS. Proszę zwrócić uwagę jak nieudolną propagandę sieje WSI24.pl...
Platforma Obywatelska złożyła dzisiaj w Sejmie projekt ustawy przewidujący m. in. zmianę art. 256 Kodeksu karnego dotyczącego nawoływania do nienawiści na tle różnic etnicznych czy rasowych. Rządząca partia chce poszerzyć zakres jego stosowania, zapisując w nim, że „kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści wobec grupy osób lub osoby z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, politycznej, społecznej, naturalnych lub nabytych cech osobistych lub przekonań (…) podlega karze grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2″. Całkowitą nowością ma być tu wprowadzenie karalności za nawoływanie do nienawiści z powodu „naturalnych lub nabytych cech osobistych lub przekonań”, a także z powodu przynależności społecznej lub politycznej.
(...)
Dla tych, co nie zrozumieli tych wywodów, napiszę krótko wprost: przepis umożliwiający karanie za „nawoływanie do nienawiści” z powodu przynależności politycznej lub społecznej łatwo można interpretować w sposób dający pretekst do karania za dowolne wypowiedzi krytyczne wobec jakiejś partii lub polityka – zwłaszcza aktualnie rządzących
slusznie napisane zgadzam się z autorem i nienawidzę władzy i gdyby kazdy był takli mądry to byście żyli dzisiaj w innym lepszym kraju.Polecam poczytać sierpa --> http://sierp.libertarianizm.pl/?p=1094
Nie będzie żadnej cenzury. Nikt tu niczego nie będzie blokował. Chodzi o to, żeby po prostu troszkę inną normę wprowadzić w tym, co się dzieje na forach internetowych, ale też w kościołach w czasie niedzielnych kazań. Padają tam słowa poza normą deprecjonujące polski rząd.
TW "Znak" będzie walczył z "mową nienawiści", bo mamy zawsze i po wsze czasy kochać wszystkich rządzących skurwysynów.