Lodzik, ciastka i inne słodkości

Kelsi

Well-Known Member
1 040
19 979
A kawa do słodkości sie zalicza? Ja to nawet chyba jakimś nałogowcem jestem bo jak przynajmniej jednej na dzien nie wypiję to sie robie zły.
Ja też uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie poranka bez niej, piję bez cukru. Słodycze uwielbiam: żelki Haribo, czekoladki After Eight, pralinki Amedei i gorzką czekoladę Amedei.
No i obowiązkowo lizaczki Chupa Chups, jabłkowe, ćwiczą mięśnie języczka:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 522
U

ultimate

Guest
Lubię torty z bitą śmietaną i owocami. I faworki.


"Za 20 lat tabliczka czekolady będzie kosztować 10 funtów" - stwierdził pan Young, wytwórca czekolady.
Blisko 60 złotych za tabliczkę? Takie ceny będą możliwe, bo kakao może być "cenniejsze niż złoto". Ogólny niedostatek, który może stać się codziennością większości społeczeństwa, ma sprawić, że do kwestii słodyczy będziemy podchodzić w skrajnie inny sposób niż dzisiaj.
http://technologie.gazeta.pl/intern...odycze__Ta_wizja_przyszlosci_cie_zmartwi.html
 
C

Cngelx

Guest
Nie rozumiem. Niby dlaczego miałoby zacząć brakować wody?

Ja wiem, że są obszary, gdzie to pozyskiwania wody pitnej trzeba zaangażować trochę technologii i jest tam drogo. Ale Ameryka Południowa do takich obszarów nie należy.
 

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Ja kupiłem ostatnio coś takiego w Tesco w promocji za coś około 19zł:
s.jpg

Całe 850 g czekolady. Kupiłem bo cena była dobra i byłem święcie przekonany, że w środku jest dziesięć małych tabliczek po 85 g i rozdam przy okazji dzieciom z rodziny czy znajomych. Niestety po otwarciu okazało się, że jest to jedna wielka tabliczka a nie dziesięć oddzielnych więc zjadłem sam w ciągu dwóch dni.
 

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
A czemu myślałeś, że jest 10x85g? Zazwyczaj takie rzeczy piszą na opakowaniu, w rogu nie byłoby 850g jak jest na zdjęciu, tylko właśnie 10x85g.
 

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
simek Bo nigdy wcześniej nie widziałem tak dużych tabliczek więc pomyślałem sobie, że to jakaś promocja w środku 10 szt aby kupić od razu więcej i taniej. Niestety nie czytałem opakowania.
 

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Dostałem od rodziny troszke snobistyczny ale fajny prezent na urodziny - tzw subscription box czyli pudełko prezentowe z kawą.
Polega to mniej wiecej na tym, że abonuje sie paczkę z zawartością której do końca sie nie zna, wiadomo tylko, że jest jakiś rodzaj określony towaru (w moim przypadku kawa 250g) raz na miesiąc - można zamówic na okreslony okres komuś. Dostałem na 12 mies - teoretycznie też powinna być tańsza o jakieś 20-30% w stosunku do ceny sklepowej i dobrej jakości. Jak dotąd przyszły świeże (bałem sie że bedą palone miesiąc czy dwa wczesniej) kawy z Brazylii i Meksyku. Zobaczymy co dalej. Fajne bo ogólnie lubię "niespodzianki" wiec mi pasuje.
Jak do maja sie nie pogorszy i wysyłka w terminie to kupię dziewczynie na prezent takie pudełko z kosmetykami. Taka podrzuta jakby ktoś szukał inspiracji na prezent
 

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
gorzkiej czekolady
Dlaczego właśnie gorzkiej, a nie słodkiej?

Ja nie przepadam za gorzką, wolę słodką, smakową i miękką. Gorzka czekolada według mnie nadaje się wyłącznie do pokrywania cienką warstwą lodów lub innych słodkości. Można z niej też robić miseczki do kawioru.
 

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Zdaje mi się, że chodzi o prozdrowotne działanie kakao, w sensie miazgi kakaowej, głównego składnika gorzkiej czekolady. W czekoladzie mlecznej powinno działać tak samo, bo wątpię, żeby większy udział cukru likwidował te dobre właściwości kakao, po prostu sam cukier nie jest najzdrowszy, więc w takich tekstach zazwyczaj pisze się o gorzkiej czekoladzie.
 

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 006
Krzysiu, zgadzam się z Tobą, ale dodam przy okazji, że gorzka czekolada na lowcarbie smakuje o wiele lepiej niż zajadana wraz z dużą ilością wszelakich innych węglowodanów. Po prostu wydaje się o wiele słodsza i smaczniejsza.

Sam wolę deserowe albo mleczne, ale obecnie dobrze wypadają tylko wyroby Karmello albo inne tego typu. Najgorzej upadł Wedel, Wawel i generalnie Milka. Tego gówna nie sposób zjeść. To plastelina, a nie czekolada. Lindt też cienizna, chyba musiałbym skosztować tych słynnych belgijskich pralin.
 

woolybully

Active Member
186
241
Nie przepadam ogólnie za słodyczami ale akurat belgijskie to mogę polecić. Jedyne jakie czasami lubię. Matula często mi wysyła z belgii. Mogę powiedzieć, że od najlepszych polskich najgorsze belgijskie to 2 klasy wyżej. Osobiście wolę gorzkie też ale takie z dużą ilością orzechów. Ostatnio dostałem coś takiego i nawet mi smakowało https://pl.wikipedia.org/wiki/Toblerone. Chociaż chuja ja tam się znam na tym bo jestem smakoszem słoniny z chlebem tak na prawdę:)
 

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Nie przepadam ogólnie za słodyczami ale akurat belgijskie to mogę polecić. Jedyne jakie czasami lubię. Matula często mi wysyła z belgii. Mogę powiedzieć, że od najlepszych polskich najgorsze belgijskie to 2 klasy wyżej. Osobiście wolę gorzkie też ale takie z dużą ilością orzechów. Ostatnio dostałem coś takiego i nawet mi smakowało https://pl.wikipedia.org/wiki/Toblerone. Chociaż chuja ja tam się znam na tym bo jestem smakoszem słoniny z chlebem tak na prawdę
W to wierzę, bo jak mi siostra przywiozła ze Szwajcarii recznie robionej czekolady, to myślałem że sie zesram z dobroci. Akurat miała hotel naprzeciwko jakieś manufaktury i podobno nie umiała stamtąd wyjść. Aż niemożliwa różnica w smaku.
 

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
To nadal nie odpowiada na pytanie czemu gorzka, a nie słodka. W słodkiej czekoladzie są dokładnie te same substancje co w gorzkiej, tylko jest ich procentowo mniej, no i są w towarzystwie niezdrowego cukru.
 

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Mnie w tych gorzkich czekoladach wkurwia ich twardość. Dlatego ich nie wchłaniam. Tak jakby nie potrafili zrobić i miękkiej i gorzkiej. Poza tym do czekolady zawsze można dać dodatki, które dają słodki smak, a nie są cukrem, np. jakieś przetworzone owoce.
 

kompowiec

freetard
2 580
2 646
no to co z tego, że one są twarde? Na dłużej starczy w buzi ;)

po za tym, tak jak pisałeś wcześniej, możnaby tą czekoladę przetopić a nie dodawać jakieś smaki wytworzone chemicznie..
 
Do góry Bottom