Liby, pomożecie? Prawo i inne problemy.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ma możliwość że bedzie miało problem, ile razy to sie czyto że nagle komornik zajmuje środki bo coś tam, przychodzi do kogoś kto sie ino podobnie nazywa i zajebuje wszystko...
trafic to może każdego kto mieszka pod stałym adresem z meldunkiem, ma oficjalną włąsnośc (zarejestrowaną) auto, dom, bardziej narażeni są prowadzący oficjalną dg...

C

Cngelx

Guest
O wiele mniej razy niż o morderstwach w stylu mamy Madzi czy o strzelaninach gdzieś tam. Co nie znaczy, że ludnośc powszechnie jest tym zagrożona.

Scenariusze są różne, ale najpowszechniejsze przypadki to chyba takie gdzie ktoś został wychujany przez kolegę z pracy (np. podżyrował mu kredyt), żonę z którą kupił coś wspólnie i inne osoby do których maja zaufanie.
Chcącemu nie dzieje się krzywda. Wiadomo. Tak, więc najłatwiej wychujać naiwniaka, który twierdzi, że "80% ludzi nie ma takich problemów, więc i ja zaufam innym, a jak coś pójdzie nie tak to się nikomu po prostu nie przyznam, spłacę to trzeba, a następnie nadstawię drugi policzek i dam księdzu na tacę".

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
pLT Słuchaj, to tak teoretycznie piszesz przed kompem? czy miałeś jakieś poważne sprawy z sądami, urzędami, bankami, komornikami czy w naszym wspaniałym grajdołku? Masz jakąś praktykę w tym względzie?

C

Cngelx

Guest
pLT Słuchaj, to tak teoretycznie piszesz przed kompem? czy miałeś jakieś poważne sprawy z sądami, urzędami, bankami, komornikami czy w naszym wspaniałym grajdołku? Masz jakąś praktykę w tym względzie?
Normalny człowiek na moim miejscu miałby totalnie przejebane... Ja całe szczęście pobrałem swego czasu (zanim to się wszystko stało) nauki od "najmłodszego polskiego milionera" i nic mi nie jest.

Nie wiem co chcesz wiedzieć, ale tak... mam praktykę i z perspektywy czasu nawet jestem z tego zadowolony.

Kelsi

Well-Known Member
1 040
19 979
Ukradną Twój dowód i dostaną jakąś małą pożyczkę, kto będzie musiał ją spłacać?
Ukradli mi kiedyś portfel wraz z dokumentami -karty płatnicze, dowód osobisty, prawo jazdy, pieniądze.
Szybko pojechałam do banku w którym mam rachunek. Złożyłam wniosek o zastrzeżenie dowodu osobistego. Dysponent wpisuje zastrzeżenie do centralnej bazy danych i nic złego stać się już nie może.:)
Zgłosiłam tez kradzież na policję.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Pytanie z pogranicza hmmm fizyki i medycyny? W sumie to nie wiem. Na pewno znacie taki efekt, że jak ktoś naelektryzuje ciało np chodząc w swetrze i dotknie czegoś metalowego np. poręczy dłonią to przeskakuje "iskierka".

No więc mam problem z tym związany. Posiadam mięciutki kocyk, którym często się opatulam jak siedzę w domu przed kompem albo leżę w łóżku i coś oglądam. W tym czasie dźwięku słucham przez słuchawki w uszach, dokanałowe. No i jak się już opatulę tym kocykiem i założę te słuchawki to co jakiś czas przeskakują mi właśnie takie "iskierki" w środku ucha między słuchawkami i chuj wie czym, może bębenkiem. W każdym razie jest to w chuj nieprzyjemne i trochę się boję, że porazi mi mózg przez kanały uszne i zostanę komuchem. I teraz dwa pytania do ekspertów:

1. Czy to niebezpieczne? Czy może mi porazić mózg albo komputer?
2. Jak tym "iskierkom" zapobiec? Jakoś się uziemić, czymś posmarować??? Od razu mówię, że z kocyka ani z dokanałówek rezygnować nie mam zamiaru.

Ostatnia edycja:

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Są odpowiednie płyny do płukania tkanin, które zapobiegają elektryzowaniu, np. płyn K.
Należy po praniu kocyk w nim wypłukać:)
Jest też spray do bezpośredniego spryskiwania.

To ja też poproszę o Twoją radę. Za każdym razem jak użyję zmywarki naczynia i sztućce zeń wyjęte jak już wystygną i są suche obrzydliwie śmierdzą. Co z tym począć? Używam jak większość kostek Finish - 3 w jednym a naczynia wrzucane do zmywarki są zaledwie lekko pobrudzone. Przykładowo jak talerz po jedzeniu kanapek. Prawie czysty. Nigdy nie wrzucam talerzy z pozostałością przylepionych sosów, żółtego sera, kawałków mięsnych czy rybnych. Po prostu leciutko brudne czy zatłuszczone. Woda, kostki? Może jest jakiś zapachowy płyn do płukania jak w przypadku tkanin?:)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Mam problem, chciałem sobie zrobić stronę internetową i przerosło to moje zdolności do improwizowania.

Mam wykupioną domenę w OVH i mam też darmowy host gdzie indziej. Nie wiem jak to połączyć, żeby normalnie działało.
Darmowy host ze swojej strony daje chyba tylko dwa adresy name serverów, które mam chyba wpisać gdzieś w panelach OVH. Udało mi się chyba je wpisać (po przełączeniu na stary interface, bo na nowym za chuja nie umiałem). Po jakimś czasie (dzień czy coś tak) strona zaczęła działać, w tym sensie, że wpisywałem adres strony i kierowało mnie na tego hosta. Zainstalowałem Wordpressa itd. Ale nagle przestało działać, wywalało mi błąd o pętli przekierowań, czy jakoś tak, nie pamiętam, a już nie mam tego błędu, bo mam inny. Trochę grzebałem w panelach OVH. Potem przez chwilę miałem tak, że niby działało, ale zawsze przekierowywało mnie na adres z "www" przed adresem. Wkurwiało mnie to i dalej grzebałem. Teraz mam tak, że po wpisaniu adresu wyświetla mi stronę https://ssl0.ovh.net/fr/

Dam screeny jak to u mnie wygląda w panelu. Ukryłem domenę a w drugiej zakładce nazwy nameserwerów hosta, ale jak ktoś bardzo chce, to mogę ujawnić.

DNS zone

01.png

DNS management

02.png

Redirection

03.png

W reszcie zakładek nic nie ma.
Plik .htaccess jest pusty (jak grzebałem to usunąłem Wordpressa i wszystko z tego pliku).

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Ukryłeś nazwę domeny, nic nie pomożemy :)

Ale skoro podałeś serwery DNS hostingu, to ustawienia OVH nie mają znaczenia - zarządzanie DNSem jest po stronie usługodawcy hostingu. On powinien udostępnić jakiś panel do ogarnięcia tematu.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Hm, rzeczywiście znalazłem edytor DNS zone w panelu hosta. Są już tam wpisy. Wziąłem IP z wpisu o typie A i kieruje mnie ono na stronę hosta, na której napisali, że nie skonfigurowali mi jeszcze konta. Tylko dlaczego jak wpiszę domenę w przeglądarkę to nie pokazuje mi się właśnie ta strona, tylko jakaś od OVH? Na razie już nic nie grzebię tylko poczekam, może na serio mi to niedługo skonfigurują.

Do góry Bottom