Liby, pomożecie? Prawo i inne problemy.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Ja tam nie wiem ile teraz płacą i co za to można zjeść, ale Żona mówi, że podobno większość lokali ma od 200 do 300 zł za jedno miejsce.
No nie wiem w jakim standardzie żyjecie, ale zastanów się ile zjesz i w jakiej knajpie, by na kolację wydać 250 zł osoba... ;)

A tu dochodzi efekt skali + raczej standard domu weselnego to mniej niż restauracji...

[Edit] Jak chcesz być modny to wpisujesz życzenia w zaproszenie które dostałeś i dajesz kasę w zaproszeniu.

Ostatnia edycja:
U

ultimate

Guest
No nie wiem w jakim standardzie żyjecie, ale zastanów się ile wydasz i w jakiej knajpie na kolację by wydać 250 zł osoba... ;)
Wiem ile kosztuje obiad, kolacja w knajpie, ale wiesz, ślub to jeden z ważniejszych dni w życiu - całonocna impreza i w dodatku weselna to
i koszty są inne. Co mnie zdziwiło?Musieliśmy do końca maja potwierdzić obecność, jprdl. prawie pół roku :D

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Wiem ile kosztuje obiad, kolacja w knajpie, ale wiesz, ślub to jeden z ważniejszych dni w życiu - całonocna impreza i w dodatku weselna to
i koszty są inne. Co mnie zdziwiło?Musieliśmy do końca maja potwierdzić obecność, jprdl. prawie pół roku :D
Nie no to może naprawdę jakaś królewska impreza :D Całonocna? A dasz radę? ;) Moim zdaniem i tak drogo... na ale ja nie żeniłem się, więc nie wiem ile to tak naprawdę może kosztować.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Ile dać do koperty dla Młodej Pary? Ja proponuję 1000zł, ale Żona mówi, że to trochę mało. To ile?

Dajesz, na ile Cię stać. To jest prezent dla Młodej Pary, a nie opłata za udział w weselu, więc nie musi mieć relacji do kosztów. 1K to jest dość sporo, ale jak Cię stać, lubisz ich, to czemu nie.

U

ultimate

Guest
1K to jest dość sporo, ale jak Cię stać, lubisz ich, to czemu nie.
Nie śpię na kasie, ale o tym, że będzie ślub wiedziałem zanim dostaliśmy zaproszenie i odłożyłem kasę.
Pytam bo nie nie wiem ile teraz dają. Ja nie miałem wesela. Było skromne przyjęcie w domu z najbliższa rodziną i świadkami.
Prezenty dostaliśmy i kasę, ale to było kilkanaście lat temu. Czasy się zmieniły i nie ma co porównywać.

Finis

Anarcho-individual
439
1 926
Mam pytanie związane z nagrywaniem filmów w miejscu pracy, oczywiście bez zgody pracodawcy oraz samych zainteresowanych. Od razu uprzedzam, że chodzi o korporację z sektora bankowego. Ale do rzeczy.

Znajomy, wraz z paroma współpracownikami, brał udział w wewnętrznym szkoleniu firmowym. Jak się później okazało, nagrał akurat fragment szkolenia, kiedy to jeden z kolegów wykonywał jakieś zadanie praktyczne, które akurat mu nie wychodziło, co oczywiście spowodowało salwy śmiechu. Znajomy najpierw pokazywał materiał w wąskim gronie, a później materiał wysłał na YT. Oczywiście twarz osoby nagranej nie została "zakryta".

I teraz najlepsze. Z tego, co ja się orientuję, to za to jest paragraf, bo pracodawca może za taki numer wywalić, a osoba nagrana może dochodzić swoich praw drogą cywilną. Pytanie, co znajomy ma zrobić, aby wyjść obronną ręką? Jakie jeszcze sankcję mogą go za taki wybryk spotkać?

D

Deleted member 6341

Guest
Nie wiedziałem gdzie się podczepić. Jeśli bałagan, to proszę o przeniesienie, usunięcie.
http://twistedsifter.com/2015/05/40-vintage-life-hacks-from-100-years-ago/
Archiwalny poradnik z początków ubiegłego wieku z którym warto się zapoznać.

Jak usunąć drzazgę?
Skutecznym sposobem na poradzenie sobie z tą sytuacją jest wypełnienie po brzegi butelki o szerokiej szyjce gorącą wodą i przyciśnięcie jej wlotu do zranionego fragmentu skóry. Powstałe ssanie naciągnie skórę, usuwając z niej drzazgę.
filing_images_058507b9b9ca.jpg

Jak rozdzielić szklanki?
Wlać zimną wodę go górnego naczynia i umieścić dolne w ciepłej wodzie. Rozdzielą się samoistnie.

vintage-life-hacks-from-the-1900s-65.jpg

vintage-life-hacks-from-the-1900s-66.jpg

Jak testować masło?
vintage-life-hacks-from-the-1900s-23.jpg

vintage-life-hacks-from-the-1900s-24.jpg

http://twistedsifter.com/2015/05/40-vintage-life-hacks-from-100-years-ago/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
D

Deleted member 6431

Guest
Czyli jak najbardziej możesz zjeść bułkę albo założyć nowe buty z półki, o ile to zgłosisz.
Ja mam taki nawyk: wpadam do sklepu głodny po pracy i zjadam bułki zanim dojde do kasy ale biorę jedną więcej żeby pokazac kasjerce jaką ma doliczyć bo różne jest pieczywo .

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Będzie, ale tylko w podłych dzielnicach zamieszkiwanych przez ludzi o marnej reputacji. Występować będzie obok zjawisk takich jak chrzczenie alkoholi i paliw.

:)

W każdym akapowym przewodniku turystycznym będą przed tym ostrzegać.

Do góry Bottom