Libia

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Maciej Dudek napisał:
Jak ja lubię tak smakowicie podawane informacje, chirurgiczne uderzenia w obronę przeciwlotniczą vs. oszalały morderca strzelający z czołgów w szpitale i mieszkania :)

To z jakiego okresu są te czołgi? Jak takie niecelne, to po cholerę Kadafi je kupił? :)
Poza tym czołg nie ma ogromnego zapasu amunicji, by marnować ją na strzelanie na oślep.

Pewnie schowali się koło szpitala i myśleli, że nikt do nich nie będzie strzelał.... A tu bum. I to oni w tym konkretnym przypadku ponoszą odpowiedzialność za niewinne ofiary a nie Kadafi. Co do Kadafiego, to nie mam dobrego zdania. On jest w stanie wpuścić najemników do miasta, by je wybili w całości.

Uważam, że niezła szopka by była gdyby Kadafiemu udało się się załatwić jakiś bardziej prestiżowy okręt koalicji. Nagle fregaty i lotniskowce straciłyby atrybut niezatapialności. I jak by to media tłumaczyły maluczkim?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
kr2y510 napisał:
Uważam, że niezła szopka by była gdyby Kadafiemu udało się się załatwić jakiś bardziej prestiżowy okręt koalicji. Nagle fregaty i lotniskowce straciłyby atrybut niezatapialności. I jak by to media tłumaczyły maluczkim?

Jak Serbowie zestrzelili F-117 to na jednym z transparentów potem było "Sorry, nie wiedzieliśmy, że jest niewidzialny" :D

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
O co mi chodzi. Jak pokazują same sukcesy "naszych" to narody bezpośrednio okupowane przez "naszych" boją się rebelii. Jak nagle coś traci atrybut niepokonalności, to szansa na rebelię przeciw władzy rośnie.
Dla tego bez względu na moralne racje, kibicuję bandytom w brazylijskich fawelach gdy granatnikami napierdzielają w policyjne pancerki i wojskowe transportery. Albo gdy domorośli snajperzy próbują zestrzelić rządowy helikopter.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Wywiad z innym Polakiem, który nawiał z Libii po wybuchu zamieszek:

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /494171104

To jest ciekawe:

Co było tym ostatecznym zapalnikiem?
- Telewizja Al Dżazira. Bez niej być może w ogóle nie byłoby rewolucji. Kiedy zablokowano internet, w telewizji na pasku podawano numery telefonów do USA, Wielkiej Brytanii i Włoch, pod które należało dzwonić, by odzyskać kontakt ze światem. Ale ostateczny przełom nastąpił wtedy, gdy telewizja pokazała złapanego czarnego najemnika w mundurze. Libijczycy są rasistami. Uważają czarnych za najgorszą kategorię ludzi. Śmierć z ręki kogoś takiego jest tu uważana za haniebną. Ten najemnik, zanim go zlinczowano, przyznał się, że zapłacono mu 30 tys. dolarów. To pogrążyło Kaddafiego, że płaci czarnym z Mali czy Czadu za zabijanie swoich.

A tu informacja z wczoraj w sprawie rozdawania broni cywilom:

Amerykański wiceadmirał William Gortney powiedział w piątek, że pojawiły się informacje, iż libijski przywódca Muammar Kadafi przystąpił do wydawania broni ochotnikom

Być może zatem przekazanie broni wiąże się z akcesem do libijskiej armii.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Lotniskowce zazwyczaj pływają w obstawie kilkunastu innych okrętów, więc zatopienie byłoby dość trudne. Nawet gdyby znaleźli się jacyś chętni kamikaze. Nie żebym jakoś szczególnie kibicował którejś ze stron, tak naprawdę nie bardzo wiadomo o co chodzi rebeliantom.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ale ostateczny przełom nastąpił wtedy, gdy telewizja pokazała złapanego czarnego najemnika w mundurze. Libijczycy są rasistami. Uważają czarnych za najgorszą kategorię ludzi. Śmierć z ręki kogoś takiego jest tu uważana za haniebną.

Arabski rasizm to naprawdę poważny rasizm przez duże R. Wiem bo widziałem. Przy Arabach to najwięksi polscy antysemici nie są rasistami.
A przy okazji mamy kolejny dowód, że mainstreamowe media to jedna wielka zaraza.

aluzci20 napisał:
Lotniskowce zazwyczaj pływają w obstawie kilkunastu innych okrętów, więc zatopienie byłoby dość trudne.

Trudne i to bardzo. Ale nie niemożliwe.

aluzci20 napisał:
tak naprawdę nie bardzo wiadomo o co chodzi rebeliantom.

Ci, którym o coś chodziło albo już nie żyją, albo uświadomiono im by zaczęło im chodzić o coś innego. Kijkiem jest śmierć a marchewką jest kasa.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
A

Antoni Wiech

Guest
Cyberius napisał:
Przy okazji Ron przeciw wojnie w Libii http://www.lewrockwell.com/paul/paul031411.mp3

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lByjEDViQe8&feature=player_embedded[/video]
Oprócz niewinnych ofiar, to mnie nie przekonał. Po pierwsze, że potraktował państwa jako podmioty, które należy traktować sprawiedliwie, a po drugie, że nie dał żadnego pomysłu jak rozwiązać problem w Libii. I rozumiem, że on jest członkiem kongresu i musi mówić trochę pod publiczkę, ale ja nie mogę tego kupić jeśli uważam państwa za organizacje przestępcze. Po drugie fajnie jest walnąć, że nie możemy opierać relacji na militaryzmie i popierać "free trade" ale siepacze Kaddafiego się nie pierdolą i olanie sprawy to tak naprawdę przyglądanie się rzezi. Co nie zmienia faktu, że nie jestem jakimś zdecydowanym fanem tej całej awantury.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Antoni Wiech napisał:
I rozumiem, że on jest członkiem kongresu i musi mówić trochę pod publiczkę
No niestety:)

ale ja nie mogę tego kupić jeśli uważam państwa za organizacje przestępcze.

Jakby Ron coś takiego powiedział tu by go tam już wkrótce nie było:)

Jeszcze jeden film. Z Geraldem
[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5g-uPQINkqw&feature=related[/video]

aluzci20 napisał:
tak naprawdę nie bardzo wiadomo o co chodzi rebeliantom.

Jak to o co?
O kasę i o władzę:)
Większość przywódców rebeli to byli ministrowie Kadaffiego:)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Cyberius napisał:
I katolicy za wojną [ przynajmniej znaczna część]

Ta znaczna część to Jezuici. To dość specyficzna kategoria gatunku Homo Sapiens. Tacy jakobini wszelkiego draństwa.

Antoni Wiech napisał:
a po drugie, że nie dał żadnego pomysłu jak rozwiązać problem w Libii.

A co miał powiedzieć? Przecież ten problem stworzyła koalicja z udziałem USA. To nie Kadafi wywołał problem, to była prowokacja.

A

Antoni Wiech

Guest
Cyberius napisał:
Z polskiego radia
Czyli z dupy :D

kr2y510 napisał:
A co miał powiedzieć? Przecież ten problem stworzyła koalicja z udziałem USA. To nie Kadafi wywołał problem, to była prowokacja.
Kaddafi wywołał problem samym swoim istnieniem i napierdalaniem jak leci do ludności. Ron Paul jakby miał wyjebane to by nie mówił nic o "free trade" jako
sposobie załatwiania problemów.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Antoni Wiech napisał:

Przywdódcy powstania (za wiki):
- Mustafa Abdul Jalil - minister sprawiedliwości Kadafiego
- Omar El-Hariri - brał udział w obaleniu monarchii w 1969, Kadafiego chciał obalić już w latach 70, za próbę przewrotu siedział w więzieniu (Kadafi musiał go chyba lubić, że go nie kazał zabić)
- Abdul Fatah Younis - generał Kadafiego, był w ministerstwie spraw wewnętrznych
- Suleiman Mahmoud - dowódca Kadafiego
- Khalifa Belqasim Haftar - dowódca armii Kadafiego, uciekł gdy Kadafi przegrał jakąś lokalną wojnę

Na pięciu czterech pełniło wysokie funkcje u Kadafiego w resortach siłowych i opresji. Plus jeden dysydent. Podobno chcą demokracji, może wybiorą go na prezydenta jak Wałęse :)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Antoni Wiech napisał:
Kaddafi wywołał problem samym swoim istnieniem i napierdalaniem jak leci do ludności.

Gdzie i kiedy napierdalał jak leci do ludności? Nie kwestionuje tego faktu ale pytam o konkrety, bo ciekawi mnie jaką przewagę ma dla wolności Libijczyków wojna i francuski kacyk. Czemu ma się im opłacać wojna o ropę w kraju, w którym mieszkają?

aluzci20 napisał:
Antoni Wiech napisał:

Przywdódcy powstania (za wiki):
- Mustafa Abdul Jalil - minister sprawiedliwości Kadafiego
- Omar El-Hariri - brał udział w obaleniu monarchii w 1969, Kadafiego chciał obalić już w latach 70, za próbę przewrotu siedział w więzieniu (Kadafi musiał go chyba lubić, że go nie kazał zabić)
- Abdul Fatah Younis - generał Kadafiego, był w ministerstwie spraw wewnętrznych
- Suleiman Mahmoud - dowódca Kadafiego
- Khalifa Belqasim Haftar - dowódca armii Kadafiego, uciekł gdy Kadafi przegrał jakąś lokalną wojnę

Na pięciu czterech pełniło wysokie funkcje u Kadafiego w resortach siłowych i opresji. Plus jeden dysydent. Podobno chcą demokracji, może wybiorą go na prezydenta jak Wałęse :)

Heh, po latach przekonali się do wolności, szczególnie ten generał z MSW, jakby jeszcze sam Kaddafi do nich dołączył to nie byłoby przeciw komu walczyć :D

D

Deleted member 427

Guest
Michalkiewicz podaje za francuskimi dziennikarzami, że atak na Libię planowany był od roku 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=qHGqZMR7rAM

Niestety nie podaje ani źródeł, ani nazwisk tych francuskich dziennikarzy. Kolejny wyciek z WikiLeaks mógłby sporo w tej kwestii wyjaśnić :)

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Dla porządku fakty przemawiające przeciw rządom Kaddafiemu:

- sprawna i rozgałęziona bezpieka,
- zamachy terrorystyczne (chociaż części się wypierają),
- masakra w więzieniu Abu Salim

jak ktoś coś ma jeszcze to dodawać.

Avx

Active Member
831
186
Maciej Dudek napisał:
Dla porządku fakty przemawiające przeciw rządom Kaddafiemu:

- sprawna i rozgałęziona bezpieka,
- zamachy terrorystyczne (chociaż części się wypierają),
- masakra w więzieniu Abu Salim

jak ktoś coś ma jeszcze to dodawać.

Realny socjalizm, realny socjalizm i jeszcze raz realny socjalizm... Dżamahirijja... "Państwo ludu" (tfu !)...
Jakiś drobny biznes teoretycznie da się prowadzić (nie jest całkowicie zakazany - choć jest blisko do tego...), ale biurokracja Libijska jest w światowej czołówce uciążliwości, wedle statystyk...

To absolutnie podstawowy argument "przeciw rządom Kaddafiego".

A

Antoni Wiech

Guest
Maciej Dudek napisał:
Gdzie i kiedy napierdalał jak leci do ludności?
"Jest film - dowód na kłamstwa Kaddafiego" chociażby tu - nie linkuje do wyborczej, więc sobie wygooglaj. Z resztą takich informacji jest wiele.

Nie kwestionuje tego faktu ale pytam o konkrety, bo ciekawi mnie jaką przewagę ma dla wolności Libijczyków wojna i francuski kacyk. Czemu ma się im opłacać wojna o ropę w kraju, w którym mieszkają?
Wojna nie jest celem. Celem jest obalenie Kaddafiego. Swoją drogą, mają szczęście w nieszczęściu, że mają ropę, bo dzięki temu ktoś się nimi interesuje.

Cyberius napisał:
To jest taka rewolucja jakby Kiszczak zastąpił Jaruzelskiego albo Mazowiecki Bartoszewskiego:D
Przesadzasz. Przecież Ci przywódcy nie walczą sami, a mają za sobą wkurwionych ludzi.

Do góry Bottom