GAZDA
EL GAZDA
- 7 687
- 11 166
przecie dokładnie to pisałem post wyżej, ty potrafisz czytać, czy reagujesz ino na słówka kluczowe?Dolny Ślask zamieszkiwali Niemcy w 98% przed 1945 rokiem, państwo to istnieje a ludnosc niemiecka się przemieściła. Obecnie te tereny zamieszkują ludzie spoza Dolnego Slaska głownie z kresow i centralnej Polski czyli wogole porownywanie do Kataloni jest conajmniej glupie.
Czy region lezy w kilku krajach to ma znaczenie jesli jest jakis przebieg narodowy lub etnograficzny.
nie wiem co chcesz tym powiedzieć, zresztą wali mnie to...Argument tego typu uzasadnia Kanade w Argentynie bo to Ameryka w atlasie.
My tu rozmawiamy o narodach, a nie o geografi i nazewnictwie. Co ma sprawa Slaska czeskiego (graniczacego z gornym) do Kataloni we Francji w XVI wieku?
gdzie ja coś pisałem o 16 wieku??? a ma tyle wspólnego jak cała katalonia, której terytorium leży podzielone na dwa państwa a sama nie stanowi odrębnego suwerennego państwa tak samo jak śląskCo ma gorny Slask do Kataloni?
nie musisz mi nic jasno wskazywać bo znam historie, poza tym ślązacy też stanowią odrębną grupe i też wielokrotnie teren był podbijany i włączany w skład jakiegoś państwaJa ci jasno wskazalem że Bretonczycy zostali sila wlaczeni do Francji i etnicznie stanowia nie tylko inny narod ale nawet grupe.
aha i co jeszcze mi powiesz ciekawego? co pewnie ino ty wiesz bo posiadasz wiedze tajemnąCzyli miedzy Bretonczykiem jest wieksza roznica narodowa niz miedzy Polakiem a Serbem.
grupa iberyjska cego? napisz chociaż kurwa że romańskich języków...Katalonia zaś to jest grupa Iberyjska wiec Kastylia, Katalonia, Portugalia to tak jak slowianie zachodni Czesi, Polacy, Slowacy.
a i znasz któryś z tych języków, różnica między kastylijskim a portugalskim, jest większa niż różnice miedzy językami słowiańskimi
śląsk był przez większość czasu poza polską okupacją, i rdzennie polakami nie są... stanowili odrębną grupe wśród słowian zachodnich, z czechami mają więcej do czynienia niż z polską, potem przyjęli w większości niemiecką kulture i język, napływowa ludność z wielkopolki tak samo jak mazurzy to napływowa ludność z mazowsza sprawili dopiero że pojawiła sie tam ludność uważająca sie za polakówSlazacy to ludnosc rdzenna polska być może trochę innaczej się historia polskiego slaska czy poza granica Polski toczyla.
o i tu kolejny przykład podobieństwa katalonii i śląska, we francji nie uznają katalońskiego języka tak samo jak wielu innych które poza francją są odrębnymi językami, tak samo polska władza wmawia polaczkom że śląski to ino gwara że to nie jest odrębny język jak i grupa etniczna to ino tacy inacej gadający polacy... lemingi z wypranymi mózgami myślą też że kaszubi/pomorzanie, czy górale to polacyAle za Niemców byli Polacy na Slasku czyli Ślazacy. Są pewne różnice jezykowe, gwara, ale Slazacy zawsze uznawali się za Polakow.
tylko dlatego że u ciebie tak jest nie znaczy że u innych teżKtoś Tobie robi zamet w glowie. Nie wiem czy to wina edukacji, czy mieszkasz daleko od Slaska czy wplywa na Twoj swiatopoglad jakies radio stymulujace okreslone myslenie...
aha dlaczego i kto to forsował? bo ja jakoś po tym jak rzym sie wycofał z wyspy, znam jedyna formę romanizacji którą było panowanie normanów ale rzutowało to ino na anglie głównie a nie walieCo do Walijczykow akurat po upadku cesarstwa rzymskiego bardzo zalezalo Celtom tamtejszym na romanizacji.
i co jeszcze mi odkrywco historycznych faktów które od kilku dekad wiem mi opowiesz?Co do Angli to oczywiste jest że czesc Celtow i German się przeniknelo, ale właśnie Anglia jest nazwa terenow Brytani opanowanych przez Anglow, Sasow, Jutow i to celtowie nie byli, a Anglicy to germanie i ty znaczna roznica miedzy Szkotami a Anglikami wynika, ale UK powstalo z uni personalnej i dobrowolnej obu narodow.
może podziel sie wiedzą tajemną i napisz po jakiemu gadają anglicy lub jaka jest stolica anglii... :/
i nadal anglicy to nie tylko germanie, bo nie wybili autochtonicznej ludności, ino sie wymieszali i narzucili swój język i kulture, w wielu regionach anglii jest to silniejsze w innych słabsze np w kumbrii czy kornwalii
aha i co w związku z tym?W przypadku Francji to Bretania etnicznie się bardzo rozni od Frankow i jest terenem podbitym. Wiadomo że francuzka kultura przeniknela ten region
już ci pisałem, postaraj sie uważnie czytaćTeraz wytlumacz mi o co chodzi ci z tym Gornym Slaskiem czy Dolnym? Ktos chyba ci nagadal ze Slazak to taki miks, niemca, czecha, polaka ktory się uksztaltowal i potem ci Slazacy stali się Polska niemiecki slazak to byl Niemiec zebys trochę zrozumial problematyke.
btw ten niemiecki ślązak mówi o sobie że jest schlesierem
nieprawda bo część ślaska po 1918 była w granicach czechosłowacjiPo 45 roku caly gorny i dolny Ślask znalazl sie w granicach polskich.
też nie wiem o co mu chodzi tak samo jak w śmieszkowym temacie o hitlerze jakiś bełkot o oenerach i innych podludziach...Ale serio, o czym Wy dyskutujecie? Z punktu widzenia wolnosciowca, kogo obchodzi pokrewieństwo Basków z Gruzinami albo Węgrów z Finami?
faktem jest, że katalończycy są odrębną grupą etniczną odróżniającą ich od aragończyków czy kastylijczyków i motyw nacjololo jest dobry do secesji i rozjebywania większego silniejszego państwa i dlatego popieram...
a że ogłoszenie niepodległości nie dotyczy aragonii czy reszty etnicznie katalońskich terenów zwiazane jest z tym, że to nei jakich ruch uciśnionych katalończyków ogłosił niepodległość ino zrobiła to władza autonomii katalońskiej która jest podmiotem królestwa hiszpanii i ma takie granice administracyjne jakie ma...
analogią było by ogłoszenie niepodległości przez władze województwa śląskiego którego terytorium tak samo nie pokrywa sie ani z obszarem występowania slązaków ani też granicami krainy historycznej śląska
i chuj jak wielka jest różnica grut to że jest...
co do reszty to offtop i nie chce mi sie dyskutować z jakimś gimbohistorykiem/gimboetnografem
Ostatnia edycja: