MaxStirner
Well-Known Member
- 2 784
- 4 724
Mówisz ze ktoś pisze ferazesami problem polega na tym ze sam ich uzywasz. Nie dalej jak wczoraj oglądałem film o sytuacjii w Somali czy raczej o sytuacji w obozie dla somalijskich uchodzców w Kenii.Znowu ktoś powie ze to historia jak kazda inna ale z takich historii sklada sie realne zycie. Matka z piątką dzieci szła kilkaset kilometrów do obozu bo jakas banda wpadła w nocy do ich domu zmasakrowala ojca na oczach wszystkich zabrala resztki ziarna i bodajze dwie krowy i spieprzyła. Piszesz "możesz sie pomścić" - kto kiedy i na kim w takiej sytuacji ma sie mscic? Masz na mysli matke? Czy chodzi ci o te dzieci? A może o to ze jak podrosną to mają przeprowadzić jakąś ekstra akcje rodem z amerykańskiego filmu i sie zemscic (chociaz nawet nie wiedzą na kim?).
To z czym sie nie zgadzam to fakt ze ekstrapolujesz własne warunki (ja moge sie mścić) na ogół i zakładasz ze to co dotyczy Ciebie dotyczy kazdego albo chociaż wiekszości. Idąc tym torem zakładasz ze kazdy chciałby zyc jak ty poniewaz każdy ma warunki zbliżone do Twoich. Co wiecej nie szkodzi to tylko innym lecz w przyszłości także i Tobie bo na starość bez ochrony sam byś zginął. Ja na przykład uważam ze podstawowa ochrona powinna istniec i żadnej broni w ręce jednostki. Ale nie ma sie co kłócić - bedzie seasteading. I i tak beda podatki na ochronę a kałacha do ręki Ci nie dadzą.
To z czym sie nie zgadzam to fakt ze ekstrapolujesz własne warunki (ja moge sie mścić) na ogół i zakładasz ze to co dotyczy Ciebie dotyczy kazdego albo chociaż wiekszości. Idąc tym torem zakładasz ze kazdy chciałby zyc jak ty poniewaz każdy ma warunki zbliżone do Twoich. Co wiecej nie szkodzi to tylko innym lecz w przyszłości także i Tobie bo na starość bez ochrony sam byś zginął. Ja na przykład uważam ze podstawowa ochrona powinna istniec i żadnej broni w ręce jednostki. Ale nie ma sie co kłócić - bedzie seasteading. I i tak beda podatki na ochronę a kałacha do ręki Ci nie dadzą.