Jakie filmy ostatnio oglądaliście?

Cptkap

Well-Known Member
701
3 237
Wątki o historii monetarnej USA w "Lśnieniu" Stanleya Kubricka:

Bardzo ciekawa analiza.

W filmikach wspomniany jest też fakt gromadzenia przez Kubricka swojego majątku w złocie w Szwajcarii i nieufności do pieniądza fiducjarnego.

tolep

five miles out
8 587
15 491
Wczoraj, "Gra Endera".
Jeszcze 5 lat temu bym taką opinię wyśmiał, ale dziś nie mam najmniejszej wątpliwości że to powinien byc sezon serialu (albo choć miniserial), a nie pojedyńczy film. Już nawet nieważne, że jednym z dowódców musiała zostac murzyńska kobieta itd. Ważne, że cały klimat, psychologię, po prostu trafił szlag.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Jaram się tym jak wóz transmisyjny TVNu na 11-tego listopada! Moje dzieciństwo!

New WARCRAFT Promo Images Reveal 'Orgrim,' Dominic Cooper As 'King Llane' And Character Info

110723.jpg

Amid BlizzCon today, Legendary and director Duncan Jones have finally showcased their big-screen adaptation of the Warcraft game, revealing the ensemble cast's characters and a couple early promos.
By DCMarvelFreshman - 11/7/2014
DTG74r3.jpg

There has been a great deal of secrecy surrounding the Warcraft adaptation, but during BlizzCon today, Legendary and director Duncan Jones finally revealed not only which characters from the game will be portrayed in the movie and by whom, but also early renderings of Dominic Cooper as King Llane Wryn, "the beacon of hope to the city of Stormwind during a time of darkness," and Robert Kazinsky as Orgrim, who is "destined to wield the Doomhammer, heroic Orc weapon, as the right hand of Durotan." Furthermore, as pictured below, actress Paula Patton will be playing Garona, a "a strong-willed survivor who must decide where true loyalty lies," Ben Foster is Medivh the “Guardian”, "a mysterious, reclusive protector with formidable power," actor Daniel Wu is Gul’dan, "supreme Orc ruler fueled by a dark magic that even he cannot control," while Ruth Negga is Lady Taria, "Queen of Stormwind at King Llane’s side," Toby Kebbell is Durotan, "Chieftain and defender of the Frostwolf Clan," Ben Schnitzer is Khadgar, "a gifted young mage on a daring search for the truth," and Clancy Brown is playing Blackhand “The Destroyer”, "one of the most feared and titanic warchiefs among the Orcs." Warcraft opens on March 11, 2016.

Garona się trochę zmieniła odkąd widziałem ją ostatnim razem:
WC1PGarona.gif

I widoczki....

http://hatak.pl/artykuly/szkice-koncepcyjne-i-szczegoly-warcrafta

BtgpdDECYAE_MIz.jpg

Pierdolę, że to nie będzie jakaś wielka sztuka tylko kawał franczyzy, ale ufam, że tego nie skaszanią - pierwsza część Warcrafta była najlepsza - przenieść ten klimat do kina, to będę uradowany - wpleść w soundtrack kilka kawałków z jedynki i dwójki tyle, że z prawdziwą orkiestrą i będzie miazga.

Hitch

3 220
4 880
The Guest

Dziwny to film. Z jednej strony cholernie mi się podobał, z drugiej cholernie mnie zawiódł. Myślałem, że to naprawdę będzie klasyczna historia kultowego twardziela wyświadczającego przysługę dla zmarłego na placu boju przyjaciela :)

Nie polubiłem Davida przez jego woltę, ale nie można odmówić jego postaci oryginalności i na swój sposób zajebistości. I tak jest z całym filmem. Nie tego oczekiwałem, ale w sumie jest w pytkę.

Ostatnia kwestia ładnie podkreśla moje odczucia zaczynające się tak mniej więcej w trzecim akcie :)

8/10

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Obejrzałam""Nimfomankę" Dla mnie jest to słaby film z niepotrzebnie dorobioną ideologią. Wszystko wtórne, łącznie z formułą spowiedzi z życia. Szokuje może najwyżej 15-latki?
Moim zdaniem wspaniały film. W ogóle ostatnie rzeczy Triera lokują tego reżysera w mojej osobistej pierwszej trójce - obok Tarantino i... nie wiem, kogo, nie chce mi się zastanawiać.

Kapitalna beka z filmów pokroju "Gorzkich godów". Bawił mnie kontrast między zadęciem, z jakim kobieta opowiada o swoim życiu a nerdowskimi uwagami wędkarza - strażnika III aksjomatu. Finał - piękna wolta i rzezanie patosu. Jedynka trochę bardziej mi się podobała od dwójki, ale jako całość - rewelacja i jeden z najlepszych filmów, jakie widziałem w ostatnich latach.

Podobnie jak "Antychryst" to trochę taka produkcja dla nikogo. Fanów mainstreamowego kina akcji znudzi, a snobów odstręczy. Chociaż "Antychryst" był nawet lepszy pod tym względem.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Ja to doskonale rozumiem, to specyficzny reżyser, ale bardzo mi przypasował. Przy czym nie jestem w stanie znieść żadnej jego produkcji z czasów Dogma 95. Zachwyciłem się dopiero "Antychrystem", "Melancholią" i "Nimfomanką". Nie widziałem "Dogville".

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Ja z kolei ostatecznie spisałem na straty VonTriera - to snobo-pozer, ale jest jeden film - "Melancholia" się nazywa. Doom aż pociska z ekranu. Najpierw mamy mentalną degrengoladę na poziomie, rzekłbym, lokalnym, a pod koniec kosmiczna kasacja, przerażająca w swym nieubłaganiu. IMO broni się ta psychodrama nadzwyczaj dobrze.

D

Deleted member 4683

Guest
Obejrzałem " God's Packet" i bardzo polecam. Film cały czas balansuje między dramatem a komedią. Jeśli granica między obydwoma gatunkami zostaje przekroczona to w subtelny sposób. Specyficzny nastrój i klimat kojarzący się z filmami cohenów. Rozwaliło mnie zwłaszcza to jaki finał znalazły losy dziennikarza "od zawsze opisującego los tutejszej społeczności" :)

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Ja z kolei ostatecznie spisałem na straty VonTriera - to snobo-pozer
Ja natomiast przeciwnie - w jego filmach widzę szydzenie ze snobizmu. Antychryst to dla mnie trawestacja Tarkowskiego i kameralnych dramatów psychologicznych, wyśmianie feminizmu i psychoterapii. Nimfomanka natomiast to parodia skandalizującego kina autorskiego i thrillerów erotycznych. Polecam filmy Triera oglądać jako czarne komedie. Dużo wtedy zyskują. :)

Łukash

Well-Known Member
261
531
A ja o ile nie rzygnę to dzisiaj zabieram się za temat na czasie "Idy marcowe" z Clooneyem i Goslingiem zostawione gdzieś tam, kiedyś tam na właściwą okazję :D

tomislav

4 777
13 008
To pomijając sam film, którego na dziś nie potrafię ocenić (dawno oglądałem), zwróć uwagę na "marszowy" motyw muzyczny na napisach końcowych. Miodny :)

Łukash

Well-Known Member
261
531
OKa .. nastęne w kolejce mam "Girl gone" ostatni Fincher , głośny ostatnio Nolan ( dobrz eże przestałem się interesować trailerami po pierwszym .. ;) ) .. i "Nightcrawler" z Gyllenhaalem. Tu : http://film.onet.pl/w-kontrze-z-raczkiem-odcinek-piaty-wolny-strzelec/tjntr

Raczek uznaje ale wymięka :D :
"
"Wolny strzelec" to świetny film - co do tego ani Tomasz Raczek, ani Anna Tatarska nie mają wątpliwości. - Jestem pod tak ogromnym wrażeniem, że dawno mi się coś takiego nie zdarzyło. Cały seans siedziałam w fotelu jak w samochodzie, który ktoś za szybko prowadzi - mówi Tatarska.Tomaszowi Raczkowi nie podoba się jednak wymowa nowego filmu Dana Gilroya. - Mamy dobry film, którym ja jestem przerażony i zastanawiam się, czy powinien być pokazywany w kinach. To jest instruktaż dla ludzi bez serca, dla podłych bydlaków, którzy chcą tylko zarobić i zrobić karierę - wyjaśnia dziennikarz. - Ten film jest niebezpieczny, ale uważam, że trzeba mu zaufać - dodaje Tatarska.

tomislav

4 777
13 008
Raczek Lewaczek.
"Mamy dobry film, którym ja jestem przerażony i zastanawiam się, czy powinien być pokazywany w kinach."

Mamy troszkę kolorowego sznurka jakby co ... ;)

D

Deleted member 427

Guest
"Nightcrawler" - dla mnie duże rozczarowanie. Gdyby nie ostatnie znakomite 30 minut, wystawiłbym ocenę niższa niż 5/10. Duży plus tego filmu to pokazanie, jak media preparują różne historyjki, zwłaszcza w kontekście incydentów z bronią palną. Ale że media to kurwy, to każdy myślący człowiek wie, w tym sensie ten film niczego nowego nie wnosi do tematu, epatując jedynie banałami i sloganowymi dialogami.

tolep

five miles out
8 587
15 491
A, obejrzałem sobie znowu "Truman Show", film, który kazał mi przypuszczać, że ten kolo grający Ace Venturę psiego detektywa jest jednak dobrym aktorem. (Potem wystąpił w "Człowieku z Księżyca" i już mnie upewnił.)

A to cholerna scena w "Truman Show" która mi zawsze psuła nastrój filmu.

TrumanFail3.jpg

Zagadka (łatwa): dlaczego?

Do góry Bottom