alfacentauri
Well-Known Member
- 1 164
- 2 181
Bardzo rzadko zaglądam do tego tematu, a że mało się dzieje na forum to zalukałem i zobaczyłem coś co wygląda poważnie na pierwszy rzut oka. Nie neguję, że ogólny wniosek może być prawdziwy, nie chce mi się nad tym ślęczeć, ale mam na szybko kilka uwag.
Ale to jest wierutne kłamstwo! Przecież z tego co później możemy przeczytać, to prognoza ta pochodzi od analityków gefiry. Stworzyli oni progam komputerowy, który na podstawie danych eurostatu obliczył ilość etnicznych Włochów w 2080. Analitycy ci porównali te dane z przewidywaniami eurostatu co do całkowitej ilości mieszkańców Włoch w 2080. Wniosek, że „50% mieszkańców Włoch w przeciągu 60 lat będzie pochodzenia afrykańskiego lub azjatyckiego” nie pochodzi z Eurostatu. Trzeba mieć niezły tupet by to sugerować.Jeśli prognozy Eurostatu się potwierdzą, to w przeciągu 60 lat lub, biorąc pod uwagę obecne tempo przemieszczania się ludności, nawet wcześniej, 50% mieszkańców Włoch będzie pochodzenia afrykańskiego lub azjatyckiego.
Ale co to znaczy, że ich program przewidział ilość imigrantów żyjących w 2016 we Włoszech? Czy mam rozumieć, że na podstawie danych np. z lat 1985-2000 ich program potrafił przewidzieć, że UE zostanie rozszerzona w XXI wieku i napłyną imigranci? Albo wprowadzając informację o tym powiększeniu UE, program przeanalizował sytuację w Europie i stwierdził skąd i ile przybędzie ludzi do Włoch? Podobnie czy na podstawie danych z lat 1985-2009 program potrafił przewidzieć, że wystąpi to co antyimigracyjne media nazywają „kryzysem migracyjnym” i potrafił oszacować wielkość tego zjawiska? A może te asy wprowadziły do arkusza kalkulacyjnego dane z lat 1985-2015, wybrali współczynnik dopasowania czy jak to się zwie z tych zaproponowanych przez program i na tej podstawie program stworzył linię trendu dzięki czemu ten program „zgadł” wartość z 2016 i oni zsumowali dane z tych wszystkich lat z całkowitą powagą twierdząc, że ich program przewidział migrację?Poczynając od roku 1985 Cerberus 2.0 obliczył, że w 2016 Włochy powinny były liczyć 55 milionów mieszkańców. A jednak Istat, Włoski Państwowy Instytut Statystyczny, podaje, że w tymże roku Włochy miały 60 milionów mieszkańców, co oznacza, że 5 milionów spośród nich to imigranci. Fakt ten został przyznany przez Instat i przewidziany przez nasz program.
Ktoś może mi zarzucić, że robię sobie chamskie żarty nie mając pojęcia o czym mówię. Jeśli jednak są oni rzeczywiści ekspertami od prognozowania (w skład tego think tanku wchodzi prawnik, emerytowany prawnik, historyk, filolog germański i filozof) i tak łatwo idzie im prognoza migracji to dlaczego do wyznaczenie jaki ułamek przyszłej populacji Włoch będą stanowili autochtoni nie korzystają konsekwentnie z własnego programu przy wyznaczaniu zarówno ilości przybyszów i ich potomków jak i przy wyznaczaniu ilości autochtonów, a sami wyznaczają jedynie ilość autochtonów korzystając jednocześnie z całkowitej ilości mieszkańców Włoch oszacowanej przez prognostyków eurostatu? Przecież to nie ma sensu. Eurostat mógł stosować inną metodologię.
Przy zerowej imigracji i przy obecnym współczynniku dzietności Cerberus 2.0 przewiduje, że w 2080 populacja Włoch spadnie do około 27 milionów, zaś w 2100 zmniejszy się o dalsze 60%,
A ha. Program przetwarza miliony danych, ale robiąc prognozę na 2080 cały czas zakłada obecny współczynnik dzietności, prognozowania zmian tego współczynnika nie potrafi dokonać. Czy przypadkiem to nie jest ekipa spod znaku „Co mam zrobić jeśli chciałbym zostać programistą”?Program przetwarza miliony danych dostarczanych przez Eurostat i narodowe biura statystyczne poszczególnych krajów członkowskich Unii Europejskiej.
Ja wiem, że to jest temat gdzie się dowolne badziewie wrzuca, ale czy naprawdę nie możecie znajdywać bardziej wiarygodnych rzeczy? Czy z założenia ma tu lecieć sam syf?