jkruk2
A fronte praecipitium a tergo lupi
- 828
- 2 387
@Noah o jakich miejscach mówisz konkretnie?
@GAZDA
Dlaczego tam powstało silne i rozbudowane państwo, policja, wojsko, a w innych miejscach są mnie rozbudowane i silne?
@GAZDA
Dlaczego tam powstało silne i rozbudowane państwo, policja, wojsko, a w innych miejscach są mnie rozbudowane i silne?
korea i japonia są dobrym przykładem... hehehePaństwa multietniczne z reguły są bardziej rozbudowane niż monoetniczne
Tak.Muzlumanin nowym merem Londynu?
To dlaczego USA stając się obecnie coraz bardziej zróżnicowanym etnicznie krajem jest coraz mniej wolnościowe?
Przykładowo, w porównaniu do XIX w. gdzie ok. 90% mieszkańców (podaje z pamięci mogę się mylić) była pochodzenia europejskiego?).
japonia ma silne państwo, a jest jednolita etnicznie...No to se zobacz geniuszu, ile procentowo wydaje na policję i wojsko USA a ile Japonia.
Cytujesz mój post w ogóle się do niego nie odnosząc. W skrócie, moja teza była taka: wieloetniczność, a wolność - brak pozytywnej korelacji. W przeciwną stronę podobnie o czym świadczą powyższe przykłady (Korea PN...).Drogi Nordenie,
Tak, Okcydent upada. Można ignorować przesłanki i wszystko uważać za zrządzenie losu, ale Ameryka zmierza ku zagładzie po otwarciu swoich granic dla ludów Wschodu i południa. Ameryki nie zbudowali Polacy/Rosjanie/latynosi/Włosi/murzyni. Czy oni mogliby coś zbudować, nie wspominając o takim cudzie jak Ameryka?
Amerykańskie prosperity to Anglicy, Francuzi, Niemcy, trochę Irlandczycy, Holendrzy. Oni zbudowali potęgę Stanów Zjednoczonych. Anglosaska cywilizacja promieniowała na północne tereny Francji + Niemcy, Holandię i to są najlepsze zasoby ludzkie.
Dlatego żadnych wiz dla Polaków (!!!), wypierdolić wszystkich posługujących się hiszpańskim (język dobry dla krów, nie dla ludzi). Włochów od biedy zostawić, ale dokonując odpowiedniej selekcji i tym pochodzącym na południe od Rzymu arrivederci!
W najbliższych wyborach oddam swój głos na Donalda Trumpa, gdyż jako jedyny jest w stanie odmienić oblicze Czikago.
Mówiłem to ja, Wacław Jarząbek.
Pozdrawiam.
POLSKA DLA PRAWDZIWYCH POLAKÓW, A AMERYKA DLA PRAWDZIWYCH XIX-WIECZNYCH AMERYKANÓW!
Cywilizacja łacińska to gówno na patyku. Gdzie była Wielka Brytania, a gdzie Hiszpania w XIX wieku i która z nich była bardziej lub mniej łacińska? I to pierwsze pytanie z brzegu, w morzu nieścisłości. Spodziewam się odpowiedzi, że np. Francja zaszczepiła cywilizację turańską w Hiszpanii i tym podobne. A za to sama była pełnoprawnym nośnikiem najlepszej z cywilizacji, w tym pięknym XIX wieku. Ja to wszystko wiem, bo to zawsze można wytłumaczyć. Dla mnie to pierdolenie. Koneczny fajny i te sprawy, ale nie można poważnie traktować człowieka czerpiącego poglądy od Spenglera uważającego upadek Grecji/Rzymu jako proces cyklicznie powtarzalny.Generalnie najwięcej na znaczeniu mają wartości wyznawane przez danego osobnika tzn. z jakiego kręgu cywilizacyjnego się wywodzi. Najwięcej wolności zawsze było w cywilizacji łacińskiej (tutaj mam na myśli definicję wg Konecznego).
Wszelkie mieszanki cywilizacyjne takie jak UE (bizantyjska, łacińska powoli z elementami sakralnymi /wpływ arabski/), kończą się rozpadem i degeneracją społeczeństw albo zwycięstwem jednej z nich (cywilizacji) - przy czym we wszystkich poza łacińską nie ma ogólnie pojętej wolności.
J. Kossecki - "Podstawy nowoczesnej nauki porównawczej o cywilizacjach" - tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.Tak, jednolitość kulturowa jest pożądana. I tu nie ma dyskusji.
Cywilizacja łacińska to gówno na patyku. Gdzie była Wielka Brytania, a gdzie Hiszpania w XIX wieku i która z nich była bardziej lub mniej łacińska? I to pierwsze pytanie z brzegu, w morzu nieścisłości. Spodziewam się odpowiedzi, że np. Francja zaszczepiła cywilizację turańską w Hiszpanii i tym podobne. A za to sama była pełnoprawnym nośnikiem najlepszej z cywilizacji, w tym pięknym XIX wieku. Ja to wszystko wiem, bo to zawsze można wytłumaczyć. Dla mnie to pierdolenie. Koneczny fajny i te sprawy, ale nie można poważnie traktować człowieka czerpiącego poglądy od Spenglera uważającego upadek Grecji/Rzymu jako proces cyklicznie powtarzalny.
Nie znajdę i dobrze o tym wiesz, po prostu odsyłasz do ogólnikowej książki o fundamentach poszczególnych cywilizacji.J. Kossecki - "Podstawy nowoczesnej nauki porównawczej o cywilizacjach" - tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.