1. Forum Libertarian ma swój regulamin.

Gotujemy :D

Temat na forum 'Hyde-Park' rozpoczęty przez Trigger Happy, 6 Listopad 2011.

  1. NoahWatson

    NoahWatson The Internet is serious business.

    Posty:
    908
    Polubienia:
    1 934
    W TV kiedyś mówili, że biedota w biednych dzielnicach w UK taką ma dietę, że niektórzy do kibla na dwójkę chodzę raz na dwa tygodnie.

    ??
     
    sabat, snajper, wah oraz 1 użytkownik lubi to.
  2. wah

    wah Well-Known Member

    Posty:
    892
    Polubienia:
    3 949
    Jakaś woda eko a może żel? w małej butelce do mycia ciała dla kobiet. Cenę pamiętam, 110 zł.
    W tym sklepie mają wszystko. Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zgarnąć trochę pieniędzy!;)
     
    Ostatnia edycja: 4 Sierpień 2018
  3. Ciek

    Ciek Miejsce na Twoją reklamę Członek Załogi

    Posty:
    4 519
    Polubienia:
    10 561
    Zrobiłem te lody w wersji bez owoców. Nie wyszły dobrze. Smakują jajkiem, a baza jest masakrycznie twarda pomimo tego, że ubiłem śmietanę. Z warstwy około 1,5cm grubości ciężko cokolwiek ukroić. Musiałem wyciągać to z silikonowej formy, w której mroziłem, następnie nadpiłowywać nożem z ząbkami i łamać po cięciu. Ogólnie rozczarowanie.
     
  4. bombardier

    bombardier Well-Known Member

    Posty:
    1 339
    Polubienia:
    5 528
    Bo nie dodałeś glutaminianu sodu.
     
  5. mikioli

    mikioli Well-Known Member

    Posty:
    2 573
    Polubienia:
    4 472
    Czyli fanaberia, bo co trawa z pampy jest bardziej zielona czy co, że nie jakieś lokalne świeże dobre mięsko?

    A spulchniałeś podczas zamrażania?
     
  6. tolep

    tolep ChNiNK! ChP!

    Posty:
    7 660
    Polubienia:
    12 687
    Co? On mieszka w piwnicy ale nie w lodówce.
     
  7. tolep

    tolep ChNiNK! ChP!

    Posty:
    7 660
    Polubienia:
    12 687
    glutaminian sodu to po prostu umami, piąty smak. Nie dodał zadnych spulchniaczy i w tym problem. Co to jest naturalny lód? Bryła zamarznietej wody. Trudno jest coś takiego skrobać łyzeczką.
     
  8. mikioli

    mikioli Well-Known Member

    Posty:
    2 573
    Polubienia:
    4 472
    A lodówka ma drzwi. Ten wynalazek się otwiera, zamarzające lody co jakiś czas wyjmuje i miesza mikserem... czyli napowietrza/spulchnia. Tak zresztą działają domowe maszyny do lodów... ale zakładam, że takowej nie ma więc musi proces przeprowadzić mikserem.

    PS. bombardier żartował...
     
  9. snajper

    snajper Well-Known Member

    Posty:
    377
    Polubienia:
    1 105
  10. Pestek

    Pestek Well-Known Member

    Posty:
    688
    Polubienia:
    1 579
    Nudzi mi się dzisiaj. Falafel z tego przepisu. Zamiast zblendować przepuściłem przez sokowirówkę i dodałem fusy co się wyrzuca. Na jedno wyszło.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Smakował całkiem nieźle. W środku czuć było świeżą cytryną i pierwsze smakowały trochę surowo, ale chrupiąca skórka to wynagradzała. Kolejne robiłem bardziej płaskie i były ok. Generalnie wolę takie, bardzo sycące, od mięsnych, które też mają swój urok. Soli polecam dodać dużo, bo na miskę ciasta dałem niecałą łyżeczkę(mieszanka soli z przyprawami) i trochę mało. Generalnie smak ciecierzycy, plus masa warzyw i przypraw daję niezłą mieszankę.

    A pomysł mi się wziął z Pragi, gdzie jadłem kilka dni temu z budki. Tamte były lepiej usmażone, ale moje bardziej aromatyczne i myślę, że zdrowsze.
    [​IMG]
     
  11. wah

    wah Well-Known Member

    Posty:
    892
    Polubienia:
    3 949
    Przyrządzanie pizzy;)

     
    Ostatnia edycja: 25 Listopad 2018
  12. sabat

    sabat Well-Known Member

    Posty:
    570
    Polubienia:
    1 320
    Wiejski stół na weselu to podstawa

    [​IMG]
     
  13. truskakwa

    truskakwa Member

    Posty:
    16
    Polubienia:
    61
    Kociołek. Danie to, jak wskazuje nazwa przygotowuje się w żeliwnym kociołku o grubych ściankach np. takim
    kociolek1_Easy-Resize.com.jpg
    Kociołek wykłada się folią aluminiową, potem liście kapusty, ziemniaki, warzywa i mięso wedle uznania. Zawsze jadłem z cebulą, marchewką, kiełbasą i boczkiem, inne składniki i przyprawy różnie, dobrze pasują karkówka, cukinia, papryka. Proporcje dowolne ale ważna jest kolejność układania składników, te co potrzebują najwięcej czasu na spodzie. Folia ułatwia wyjmowanie gotowego dania, i dzięki niej kociołek mniej się brudzi, kapusta zaś zapobiega przypaleniom ważniejszych składników. Pełny kociołek, dokładnie zamknięty (w przypadku braku śruby można użyć kilku kamieni) stawia się na ognisku na ok. godzinę, czas może się bardzo różnić w zależności od wielkości kociołka, składników i utrzymywane płomienia, powinien być on niewielki, zbyt duży spowoduje że zawartość z zewnątrz się spali a w środku będzie niedogotowana. W razie wątpliwości czy jest już gotowy można otworzyć i spróbować, jeśli ogień będzie mały to przetrzymanie na nim kociołka kilkanaście minut nie zaszkodzi potrawie. Gotową zawartość najlepiej wsypać do miski i wymieszać.
    Bardzo smaczne, proste do zrobienia jak się umie obsługiwać ognisko, najlepiej nadaje się na lato kiedy na dworze można nie tylko zrobić ale i zjeść.
     
  14. kr2y510

    kr2y510 konfederata targowicki

    Posty:
    12 100
    Polubienia:
    20 250
    Ja zawsze wykładałem ściany "rozwalcowaną" słoniną w plastrach (krojoną na zimno po wyciągnięciu z zamrażarki i rozciągniętą nożem na desce) lub rozwalcowanym boczkiem. Potem liście kapusty.
    Aluminiowa folia - trzeba wypróbować.
     
    wah i truskakwa lubią to.
  15. sabat

    sabat Well-Known Member

    Posty:
    570
    Polubienia:
    1 320
  16. tosiabunio

    tosiabunio Grand Master Architect Członek Załogi

    Posty:
    6 504
    Polubienia:
    12 812
    Tak się obiera super świeżego granata, tutaj prosto z drzewa. W praktyce jest to trochę bardziej skomplikowane, choć zasada jest podobna (często to robię).
     
    kompowiec i sabat lubią to.
  17. kr2y510

    kr2y510 konfederata targowicki

    Posty:
    12 100
    Polubienia:
    20 250
    Kwaśnica kr2y510wa.
    Ja opanowałem tę pożywną zupę i gotuję sobie od czasu do czasu duży gar tej zupy. Żywię się wtedy wyłącznie tą zupą z dodatkiem chleba lub kartofli przez dwa/trzy dni. Nie daje tej zupy do lodówki, trzymam ją na kuchence. Lenistwo wrodzone. Mało roboty, a duży efekt. Zajebista na przeziębienie i na kaca.
    Bazą tej zupy jest mięso i kapusta kiszona.
    Proporcje są takie - na 1kg mięsa - 0.5kg kapusty kiszonej. Można mniej można więcej.
    Co do mięsa to ja daję zawsze woła i wieprzka. Ostatnio dałem 0.6 kg łopatki wołowej, 0.2 kg boczku i 0.37 kg kapusty kiszonej (tak mi się w samoobsługowym wzięło). Jednak należy zadbać, by było trochę tłusto, bo zupa będzie "głodna".
    Z przypraw to:
    - czosnek 1 łebek lub półtora
    - pieprz (ja daję i biały i czarny)
    - sól
    - lauer
    - ziele angielskie kilka ziarenek
    - i TAO przypraw pozostałych według uznania (ja stosuję starą pogańską/słowiańską zasadę, że ilość przypraw ma być nieparzysta, a najlepsza ilość to 13, 15, 17 lub 19)


    myjemy wołowinę i kroimy wpierw w poprzek włókien a potem w paski lub kostki
    kroimy wieprzka podobnie, a jak boczek to tak jak do jajeczniczki
    mięso jebs do gara

    połowę czosnku do gara (ja go wcześniej na desce rozcieram z solą)
    potem zalewamy wodą, dajemy przyprawy i czekamy aż się zagotuje

    następnie przekładamy na mały gaz, tak by zawartość gara była na granicy wrzenia lub poniżej
    czekamy aż wołowina zmięknie i będzie zjadliwa (trwa to co najmniej godzinę)
    ja szlamu z wołowiny nie wybieram - to jest białko i od tego się nie umiera.

    teraz jak już wołowina jest zjadliwa dajemy resztę czosnku i bierzemy się za kapustę kiszoną.
    kroimy ją na małe kawałki (ja ją wyciskając z plastikowej torebki kroję w cienkie paski)
    wodę z kiszonej kapusty (jak jest w torebce) też do gara.

    gar trzeba zagotować
    po zagotowaniu na mały ogień i czekamy 15-20 minut.

    Kwaśnica gotowa.
     
  18. sabat

    sabat Well-Known Member

    Posty:
    570
    Polubienia:
    1 320
    Wczoraj jadłem brukselkę smażoną z boczkiem. Pycha ale do tego żurawina i musi być chili i kurkuma.
    Coś takiego jak na zdjęciu :

    [​IMG]
     
    osman, nazimno, wah oraz 2 uzytkowników lubi to.
  19. wah

    wah Well-Known Member

    Posty:
    892
    Polubienia:
    3 949
  20. wah

    wah Well-Known Member

    Posty:
    892
    Polubienia:
    3 949

Poleć forum

  1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.