Gotujemy :D

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Ja w Chinach widziałem na ulicy fast food - skorpiony na patyku. Też się nie skusiłem.
Zrobiłem zdjęcie, ale niestety zdjęcia z Chin mi zaginęły.
 
D

Deleted member 6341

Guest
Fińskie przysmaki.

Karjalanpaisti, kaalikääryleet, leipäjuusto – nazwy ulubionych fińskich specjałów brzmią zagadkowo, ale zazwyczaj kryją się za nimi proste i smaczne potrawy, które powinny przypaść do gustu także Polakom.

Karjalanpaisti – karelski kociołek mięsny.
Potrawę często nazywa się gulaszem karelskim i ta nazwa dobrze oddaje charakter specjału. Karjalanpaisti to danie z długo duszonego w kociołku mięsa (niegdyś renifera lub łosia, dziś częściej wieprzowiny albo wołowiny), które wcześniej marynuje się przez kilka godzin w wódce, a następnie obsmaża z cebulą. Nie może zabraknąć również warzyw i ziół, zwłaszcza lubczyku. Gulasz podaje się zwykle z grubymi kromkami żytniego chleba, często posmarowanego masłem, oczywiście fińskim.
1575553611755.png
 

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Pasztet.

Coraz bardziej chce mi się rzygać od sklepowych wędlin, a ich cena sięgnęła już około 50 zł / kg porcjowanego syfu w marketach, więc warto poszukać alternatyw. Pasztet jest smaczny, tani (ostatnią porcję wątróbki kupiłem za 4 zł / kg), zdrowy (dużo białka i innych składników odżywczych) i bardzo łatwy i szybki do przygotowania.

Sprzęt:
- patelnia,
- blender,
- miska, słoiki średniej wielkości.

Składniki:
- wątróbka drobiowa,
- cebula,
- masło,
- mleko.

Przyprawy i dodatki:
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek,
- ewentualnie dodatki w stylu ostrej papryki, suszonych pomidorów, suszonych bakalii (śliwki wypadają ok), namoczonego wcześniej pieprzu ziarnistego.

Wątróbkę myjemy, płuczemy i moczymy w mleku, minimum godzinę. Cebulę szklimy na patelni na miksie masła i oleju. Dorzucamy wątróbkę pod ocieknięciu, smażymy z 10 minut. Proporcje dowolne, warto dać minimum kilogram mięsa by było na zaś. Ja lubię wersję wysmażenia gdy po przedzieleniu większych kawałków na patelni wątróbka będzie jeszcze różowa w środku, przekłada się to na czas robienia lekko poniżej 10 minut. W trakcie pojawi się sos. Pod koniec dorzucamy wyciśnięty na prasie czosnek (na kg mięsa myślę minimum 3 ząbki). Jednocześnie rozpuszczamy w osobnym rondlu masło, na 1,5 kg mięsa potrzeba minimum 2 kostki masła. Przesmażone mięso z sosem przerzucamy do miski, dolewamy rozpuszczone masło, dorzucamy przyprawy (do smażenia nie wrzucamy przypraw, zwłaszcza nie dajemy soli) i miksujemy blenderem. Gdy stanie się w miarę gładkie można dorzucić dodatki, ale nie jest to konieczne. No i to już koniec, nie trzeba zapiekać. Nadaje się do spożycia zaraz po wystygnięciu. Da się to przechowywać w zamrażarce, albo można zostawić trochę masła, przerzucić do słoika i zalać od góry masłem i trzymać w lodówce. Nie wiem ile się trzyma, tydzień - dwa spokojnie nawet bez pasteryzowania.

Przepis można urozmaicić:
1. Dodając do smażenia boczku, ale ten dostępny u mnie też jest syfiasty i nie ma takiej potrzeby.
2. Dolewając w trakcie smażenia jakiegoś alkoholu, ja często daję trochę wina, ale coś mocniejszego też styknie.
3. Dodając jakieś warzywa, np. marchewkę, seler.
4. Do smażenia można dodać więcej przypraw, np. liść laurowy i majeranek. Liść trzeba wyłowić przed blendowaniem.
 
Ostatnia edycja:
D

Deleted member 6431

Guest
' Tuli pan ' na Dzień Kobiet
2 pomidory rzymskie
2 jajka na twardo
natka pietruszki, koperek, szczypiorek, liść kalarepy itp.
Dodatki: sól, pieprz ew. majonez


Jajka gotujemy na twardo.
Pomidory kroimy na pół, na górze robimy nacięcia, wydrążamy środki.
Na talerzu układamy dowolne listki ( natka marchewki , pietruszki i liść kalarepy ).
Jajka kroimy na pół i wkładamy do połówek pomidorków.
Pomiędzy pomidor i jajko możemy dać majonez.
Tulipany układamy na listkach.
Podajemy z dodatkami.

1583486410442.png

Przepis : 'Smaker'
 
D

Deleted member 6852

Guest
Pasztet.

Coraz bardziej chce mi się rzygać od sklepowych wędlin, a ich cena sięgnęła już około 50 zł / kg porcjowanego syfu w marketach, więc warto poszukać alternatyw. Pasztet jest smaczny, tani (ostatnią porcję wątróbki kupiłem za 4 zł / kg), zdrowy (dużo białka i innych składników odżywczych) i bardzo łatwy i szybki do przygotowania.

Sprzęt:
- patelnia,
- blender,
- miska, słoiki średniej wielkości.

Składniki:
- wątróbka drobiowa,
- cebula,
- masło,
- mleko.

Przyprawy i dodatki:
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek,
- ewentualnie dodatki w stylu ostrej papryki, suszonych pomidorów, suszonych bakalii (śliwki wypadają ok), namoczonego wcześniej pieprzu ziarnistego.

Wątróbkę myjemy, płuczemy i moczymy w mleku, minimum godzinę. Cebulę szklimy na patelni na miksie masła i oleju. Dorzucamy wątróbkę pod ocieknięciu, smażymy z 10 minut. Proporcje dowolne, warto dać minimum kilogram mięsa by było na zaś. Ja lubię wersję wysmażenia gdy po przedzieleniu większych kawałków na patelni wątróbka będzie jeszcze różowa w środku, przekłada się to na czas robienia lekko poniżej 10 minut. W trakcie pojawi się sos. Pod koniec dorzucamy wyciśnięty na prasie czosnek (na kg mięsa myślę minimum 3 ząbki). Jednocześnie rozpuszczamy w osobnym rondlu masło, na 1,5 kg mięsa potrzeba minimum 2 kostki masła. Przesmażone mięso z sosem przerzucamy do miski, dolewamy rozpuszczone masło, dorzucamy przyprawy (do smażenia nie wrzucamy przypraw, zwłaszcza nie dajemy soli) i miksujemy blenderem. Gdy stanie się w miarę gładkie można dorzucić dodatki, ale nie jest to konieczne. No i to już koniec, nie trzeba zapiekać. Nadaje się do spożycia zaraz po wystygnięciu. Da się to przechowywać w zamrażarce, albo można zostawić trochę masła, przerzucić do słoika i zalać od góry masłem i trzymać w lodówce. Nie wiem ile się trzyma, tydzień - dwa spokojnie nawet bez pasteryzowania.

Przepis można urozmaicić:
1. Dodając do smażenia boczku, ale ten dostępny u mnie też jest syfiasty i nie ma takiej potrzeby.
2. Dolewając w trakcie smażenia jakiegoś alkoholu, ja często daję trochę wina, ale coś mocniejszego też styknie.
3. Dodając jakieś warzywa, np. marchewkę, seler.
4. Do smażenia można dodać więcej przypraw, np. liść laurowy i majeranek. Liść trzeba wyłowić przed blendowaniem.

Bez pieczenia w piekarniku? Wypróbuję ten przepis.
 
D

Deleted member 6852

Guest
Bez pieczenia, trzyma się w lodówce kilka tygodni, ostatnio jadłem sprzed miesiąca.
Lubię wiedzieć co jem a te kupne mają różne dziwactwa w środku.Taki pasztet swojej roboty u mnie długo nie poleży a jeszcze z pajdą świeżo upieczonego w domu chleba to po prostu pycha!
 

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Wielkanocny chrzan z jajkiem po krzysiowemu.
- słoiczek 300g tartego chrzanu
- kurkuma 3 do 5 korzonków (jak się komuś nie chce ucierać kurkumy, bo się można upierdolić, to wziąć 2-3 łyżeczki kurkumy w proszku)
- 5 do 6 jajek na twardo (ilość jaj zależy od ich wielkości ja dałem średnio-duże 5 szt. zawsze robię ze dwa zapasowe jak wyjdzie za ostry)
- centymetr do półtorej centymetra masła (z kostki 200g licząc wzdłuż najdłuższej krawędzi)
- 2 lub 3 łyżki śmietany 30% (ja daję Zott albo Bakoma - to ma być taka jak do ubijania)
- pieprz (nie przesadzamy - chrzan jest i tak dość ostry)
- sol (jak nie wiadomo ile, to zawsze można dosolić na koniec)

Łączymy powyższe składniki i staramy się z tego zrobić w miarę jednolitą ciapkę. Następnie smakujemy i opcjonalnie dodajemy kolejne jajko, sol, masło, śmietanę itd. Uzyskujemy smak według gustu, a konsystencję według zapotrzebowania na stole.
 
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom