Siegfried
Active Member
- 108
- 246
Imbir korzeń bardzo drogi . Coś około 10 dni temu płaciłem 17 zł za kg a dziś sprzedają już po 40 zł za kilogram.Herbata z imbirem
Pasztet.
Coraz bardziej chce mi się rzygać od sklepowych wędlin, a ich cena sięgnęła już około 50 zł / kg porcjowanego syfu w marketach, więc warto poszukać alternatyw. Pasztet jest smaczny, tani (ostatnią porcję wątróbki kupiłem za 4 zł / kg), zdrowy (dużo białka i innych składników odżywczych) i bardzo łatwy i szybki do przygotowania.
Sprzęt:
- patelnia,
- blender,
- miska, słoiki średniej wielkości.
Składniki:
- wątróbka drobiowa,
- cebula,
- masło,
- mleko.
Przyprawy i dodatki:
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- czosnek,
- ewentualnie dodatki w stylu ostrej papryki, suszonych pomidorów, suszonych bakalii (śliwki wypadają ok), namoczonego wcześniej pieprzu ziarnistego.
Wątróbkę myjemy, płuczemy i moczymy w mleku, minimum godzinę. Cebulę szklimy na patelni na miksie masła i oleju. Dorzucamy wątróbkę pod ocieknięciu, smażymy z 10 minut. Proporcje dowolne, warto dać minimum kilogram mięsa by było na zaś. Ja lubię wersję wysmażenia gdy po przedzieleniu większych kawałków na patelni wątróbka będzie jeszcze różowa w środku, przekłada się to na czas robienia lekko poniżej 10 minut. W trakcie pojawi się sos. Pod koniec dorzucamy wyciśnięty na prasie czosnek (na kg mięsa myślę minimum 3 ząbki). Jednocześnie rozpuszczamy w osobnym rondlu masło, na 1,5 kg mięsa potrzeba minimum 2 kostki masła. Przesmażone mięso z sosem przerzucamy do miski, dolewamy rozpuszczone masło, dorzucamy przyprawy (do smażenia nie wrzucamy przypraw, zwłaszcza nie dajemy soli) i miksujemy blenderem. Gdy stanie się w miarę gładkie można dorzucić dodatki, ale nie jest to konieczne. No i to już koniec, nie trzeba zapiekać. Nadaje się do spożycia zaraz po wystygnięciu. Da się to przechowywać w zamrażarce, albo można zostawić trochę masła, przerzucić do słoika i zalać od góry masłem i trzymać w lodówce. Nie wiem ile się trzyma, tydzień - dwa spokojnie nawet bez pasteryzowania.
Przepis można urozmaicić:
1. Dodając do smażenia boczku, ale ten dostępny u mnie też jest syfiasty i nie ma takiej potrzeby.
2. Dolewając w trakcie smażenia jakiegoś alkoholu, ja często daję trochę wina, ale coś mocniejszego też styknie.
3. Dodając jakieś warzywa, np. marchewkę, seler.
4. Do smażenia można dodać więcej przypraw, np. liść laurowy i majeranek. Liść trzeba wyłowić przed blendowaniem.
Bez pieczenia, trzyma się w lodówce kilka tygodni, ostatnio jadłem sprzed miesiąca.Bez pieczenia w piekarniku? Wypróbuję ten przepis.
Lubię wiedzieć co jem a te kupne mają różne dziwactwa w środku.Taki pasztet swojej roboty u mnie długo nie poleży a jeszcze z pajdą świeżo upieczonego w domu chleba to po prostu pycha!Bez pieczenia, trzyma się w lodówce kilka tygodni, ostatnio jadłem sprzed miesiąca.