Gotujemy :D

D

Deleted member 6852

Guest
Chciałam się pochwalić:)Przed chwilą zjadłam pyszny obiadek, który zrobiła polska kucharka.
To było mięso drobniutko mielone, połączone z ryżem, zawinięte w maleńkie listki od kapusty, no takie małe jak listki od sałaty i pachniało cebulką i koperkiem. Potrawa nazywa się gołąbki:)Zjadłam aż 5 sztuk!Może wreszcie przytyję?
A ile ważysz, że chcesz więcej mieć kg?
Bo moja waży 65 i chce schudnąć,
bo kobiety to tylko pytają, jak
jeść żeby nie przytyć,żeby schudnąć
a nie przytyć
 
D

Deleted member 6852

Guest
Powoli dochodzę do stwierdzenia, że umiem zrobić jajecznicę. Boczek w kostkę, dorzucić trochę innego tłuszczu, potem cebula do zeszklenia, sól, pieprz, jaja, chwilę mieszać, gotowe.


View attachment 2052
To sukces ta jajecznica!
Zdjęcie mi się podoba,
zakochana para
:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
D

Deleted member 6852

Guest
Lubię filmy tego faceta,ma talent,
ale faceci lepiej się sprawdzają
w gotowaniu od kobiet.
 
D

Deleted member 6960

Guest
1598529388615.png


Nieubłaganie wielkimi krokami zbliża się jesień. Często jesienią do diety wprowadzamy naturalny antybiotyk, czosnek aby zmniejszyć ryzyko infekcji. Ale jego przedawkowanie może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Ile czosnku dziennie ?

^Już jeden ząbek czosnku dziennie wystarczy, by odczuć jego prozdrowotne właściwości.Dawka większa niż dwa ząbki może podrażnić żołądek, dlatego to absolutne maksimum, zalecane jedynie przy infekcjach. Czosnku nie powinny spożywać osoby zmagające się z nieżytem żołądka i jelit oraz chorobami wątroby.

Czosnek sprawdzi się nie tylko w przypadku infekcji. Posiada on również właściwości przeciwzakrzepowe oraz obniżające ciśnienie krwi. Aby maksymalnie odczuć prozdrowotne właściwości czosnku, najlepiej spożywać go na surowo, np. w formie masła czosnkowego do kanapek czy tostów.
Co ciekawe, warto zgnieść go na około 10 minut przed zjedzeniem, ponieważ zostaje wtedy uwolniona allinaza. Pod wpływem tego enzymu powstają zaś związki, które działają jak naturalny antybiotyk.^

Źródło : https://www.medme.pl/
 

ukos

Well-Known Member
505
977
Kotlety Wieprzowe

1610911020503.png




Odpocznij 5 minut przed podaniem.
 

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 205

View: https://www.facebook.com/gregory.nuckols/posts/10157773909843779

Greg Nuckols napisał:
My friends, I've made an earth-shattering discovery.
So, as we all know, there are many amazing cheeses in the world. Unfortunately, nothing quite melts like American cheese, making it the gold standard for cheeseburgers and grilled cheese sandwiches, even though its flavor profile is pretty boring.
However, I figured out a way to make other cheeses behave and melt just as well as American.
The melting ability of cheese is largely influenced by its water content. However, fats and proteins don't like to stay in solution with water. A way to combat that is via the use of sodium citrate, which is basically a cheat code for making cheese sauces.
So, I melted some nice smoked, aged cheddar in with a bit of milk and about a tbsp of sodium citrate to make a very thick cheese sauce, then I poured it out on a parchment-lined baking sheet to cool. After it cooled, I sliced it up, and by God, it melts just like American cheese, while still tasting like a sharp, smoky cheddar.
I plan to experiment more with this technique (and probably document the steps on the 'gram), but I'm pretty elated at this point. This unlocks a whole new world of cheeseburger and grilled cheese possibilities, and it's not all that difficult or time-consuming.
 
Do góry Bottom