Another example is gun control. Many American libertarians decry any suggestion that regulations should be tightened, insisting people have the right to arm themselves to make themselves safer. But the statistics show this argument to be nonsensical: those who carry firearms, even for protection, are much more likely to be shot and increase the risk of death for those around them. These trends have been confirmed time and again in serious epidemiological studies, yet despite the very act of carrying risking the safety of others, the ideological position of individual rights trumps the facts for a sizeable contingent of the US population.
Czy w Teksasie złodzieje boją się szabrować domy po przejściu huraganu i powodzi?
Szukałem info o szabrownictwie, które często się pojawia przy okazji każdej katastrofy naturalnej, m.in. tak było w Nowym Orleanie kilkanaście lat temu. Teraz nie natrafiłem na nic grubego i powszechnego oprócz kradzieży benzyny z baków.
Obejrzałem pewien materiał, w którym przytoczono statystyki morderstw i napadów z bronią w ręku w Arizonie. Jedne z najgorszych w USA. Jest to też stan z jednym z największych wskaźników posiadania broni. Czy istnieje jakiś konrargument
daj linka....Obejrzałem pewien materiał, w którym przytoczono statystyki morderstw i napadów z bronią w ręku w Arizonie. Jedne z najgorszych w USA. Jest to też stan z jednym z największych wskaźników posiadania broni. Czy istnieje jakiś konrargument(poza oczywistymi, że państwo nie powinno zabraniać posiadania broni do obrony). Dane się zgadzają, według tego przynajmniej co patrzałem. A może sprawa jest bardziej skomplikowana? Ktoś może pomóc?
daj linka....