Kiedy tak będzie w Europie?! Ach, się rozmarzyłem...Zastosowanie w praktyce:
Embedded media from this media site is no longer available
Krzysiu, chujowizny jest znacznie więcej:
- ustanowienie maksymalnej dopuszczalnej długości pozwolenia na broń na 5 lat
- wprowadzenie obowiązkowych, a nieokreślonych badań medycznych
- wprowadzenie zakazu posiadania broni konwertowanej z samoczynnej na samopowtarzalną - jako tzw. ‘broni szczególnie niebezpiecznej’ czymkolwiek by to było. Jedyny wyjątek dla osób już taką broń posiadających, przy założeniu, że są ‘aktywnymi sportowcami’ w ‘uznanej organizacji sportowej’
- Ograniczenie pojemności dozwolonych magazynków (20 do broni krótkiej, i 10 do broni długiej)
- Konieczność rejestracji magazynków o pojemności wyższej niż ww w WPA, mimo, że magazynki NIE STANOWIĄ istotnej części broni, ergo nie da się ich zidentyfikować
- Zakup magazynków tylko za okazaniem pozwolenia na broń,
- Naruszenie zasady proporcjonalności - karą za posiadanie niezgłoszonego magazynka może być nawet UTRATA POZWOLENIA NA BROŃ,
- Zmiana kategorii broni palnej na bazie podpiętego magazynka - jeśli do karabinu centralnego zapłonu podepnę magazynek na 10 naboi, to jest to kategoria B7, jeśli podepnę magazynek na 30 jest to kategoria A7 - ALE TYLKO NA CZAS PODPIĘCIA MAGAZYNKA
- przerzucenie do kategorii A broni długiej którą ‘szybko i bez pomocy specjalistycznych narzędzi da się skrócić do długości poniżej 60cm
http://vadimpacajev.com/dyrektywa-o-broni-palnej-co-tak-wlasciwie-przeglosowano/
https://www.change.org/p/firearms-united-global-nie-zgadzamy-się-na-kryminalizację-posiadaczy-broni-dyrektywą-ue?
250, ale przy ogniu ciągłym. A jak się tak grzało, to na ogół z trójnogu - ładowniczy, strzelec i lufowy (z fajną azbestową rekawiczką do wyciągania lufy). Zanim wymienili taśmę, to lufowy już zdążył wymienić lufę.Bardzo ciekawy filmik ( i również kanał ) mówiący o tym jak to wypadało by znać się na budowie broni przed korzystaniem z niej, zwłaszcza jak to jest broń historyczna. Na filmach wojennych strzelają ile wlezie z tej broni a bardzo ciekawą rzeczą jest to, że po każdych 250 strzałach należało zmienić lufę w MG42. A już blokowanie zamka i to, ze zamek przesuwając się do przodu nie blokuje komory nabojowej tylko po prostu w pewnym momencie uderza w spłonkę i powoduje zapłon pocisku - ciekawe. Biorąc pod uwagę szybkostrzelność 1200 strz/min - kilkanaście sekund i zmiana.
Ostatnio się dowiedziałem, od właściciela pobliskiej strzelnicy, któremu to wyjawił jego znajomy, pies kryminalny, że jeszcze dwa lata temu na Słowacji można było kupić bez pozwolenia amunicję i hukowce na ślepaki. One miały lufę zakołkowaną, reszta była normalna. Kupowałeś co chciałeś, jak wiatrówki, a jak czegoś nie było to zawsze rusznikarz mógł przerobić. Przywrócenie takiej broni sprawności wymagało tylko wymiany lufy, w zależności od modelu broni, ale generalnie niespecjalnie ciężka sprawa technologicznie. Tak mieli pozyskać złom handlarze, u których zakupy robili chłopcy, którzy odwiedzili swego czasu redakcję Charlie Hebdo. Podawały to gazety, zdaje się, że za służbami francuskimi. Dzisiaj też można to kupić, wymagany jest dokument tożsamości i później rejestracja na policji. Złapali ostatnio w pl ekipę, która handlowała sprzętem takiego pochodzenia - były zdjęcia z większą ilością skorpionów, samopały, ale też i groźne floberty 4mm. Stąd pewnie ten zapis w dyrektywie.Aha... jest tam kilka kwiatków:
- broń akustyczna ma być traktowana tak samo jak broń palna
Broń to wynalazek szatana!
Siły USA/ONZ w Somalii czyniły wielkie wysiłki, aby skonfiskować broń znajdującą się w rękach Somalijczyków. Doprowadziło to jedynie do koncentracji broni w rękach najniebezpieczniejszych klanów, gdyż najbardziej chętni do oddawania broni byli spokojni obywatele używający jej tylko w celach obronnych a więc najmniej odpowiedzialni za orgie przemocy. Zaś ci za przemoc odpowiedzialni nie kwapili się oddawać broni. Walka USA/ONZ w Somalii z posiadaniem broni była przedłużeniem walki toczonej w USA i przyniosła takie same efekty: gdy poza prawem jest posiadanie broni, broń posiadają jedynie ci, którzy stoją poza prawem.
Zaglądałem sobie przed chwilą na fb i takie ostrzeżenie mi się pojawiło przy wyłącznie jednym wpisie na całej tablicy:
Nic przypadkowo nie kliknąłem, ostrzeżenie było tam od pojawienia się wpisu. Interesujące, że obserwuję różne fp-e m.in. komusze i fb nie sugeruje mi nieobserwowania fp-y promujących zbrodniczy system.
W sensie: gdy ten fp coś zmieni?Nie, to po prostu podpowiedź pokazująca się przy losowych funpagach, gdy jakiś nowy ficzer wprowadzą.