Główny temat o broni palnej

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Tu nie ma co prostować. Liczy się to, że widać, że nie ma żadnej korelacji pomiędzy nasyceniem bronią, a współczynnikiem zabójstw z jej użyciem. Liczby bezwzględne mogą szokować tylko tych, których można przerobić na dowolną wiarę ładną gadką. No i największe czarne kółko jest chyba przy Brazylii. Etniczny podział też nie ma tu żadnego znaczenia.

D

Deleted member 427

Guest
I wyczyszczone :)

Ale jeśli to byli Prawdziwi Przestępcy (gang), to mogą wrócić w nocy i zdemolować lokal albo ostrzelać go z samochodu. Dlatego przez najbliższe kilka tygodni właściciel powinien mieć knajpe na oku i może wzmocnić straże.

Hitch

3 220
4 877
I właśnie dlatego chcę mieć broń. A każdego, kto utrudnia mi jej zdobycie uważam za agresora, który chce mnie zabić za nieposłuszeństwo używając za pośrednika tego typu tępego motłochu.

D

Deleted member 427

Guest
Les Baer 1911 - cena: prawie 2000$

Baer_1911_Custom_Carry_Pistol.jpg

Beretta 96A1 - cena: 690$

Skąd taka różnica? Co ma Les Bear czego nie ma Beretta?

D

Deleted member 427

Guest
No to pokaż mi co ma mercedes (Les Bear) czego nie ma Beretta (audi). Do Beretty wchodzi 2x więcej pasażerów (17 vs 8)

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
Traktor będzie ciągnął znacznie większy ciężar niż mercedes, a żuk pomieści więcej ludzi ale chyba nie tylko o to chodzi, prawda? ;)

Liczy się marka, dopieszczenie mechanizmów, jakość materiałów, jak i sama polityka sprzedaży.

military

FNG
1 766
4 727
Kawador, nie wierzę że zadałeś takie pytanie. Baer do Beretty ma to, że Baera producent chce sprzedawać za 2000 dolców, a Berettę - za 600. Jeszcze jakieś wątpliwości?:)

D

Deleted member 427

Guest
@Zbyszek_Z

Beretta to bardziej rozpoznawalna marka niż Les Bear.
Jedyne wytłumaczenie - ten konkretny model Les Bear to egzemplarz kolekcjonerski z wygrawerowanym autografem ojca-założyciela. Bo Beretta to klasa sama w sobie, doskonała broń:

@military

Wiem, ale próbuję dociec czemu :)

military

FNG
1 766
4 727
Pewnie dlatego, że to mniej znana marka. Niby czemu jakieś niszowe filmy o budżecie 1000 dolców trzeba sprowadzać za niedorzecznie grube pieniądze, kiedy wielkobudżetowe blockbustery możesz kupić za 50 zł?

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Bo to taki butikowy 1911. Może nawet ręcznie zrobiony i wypolerowany cyckami dziewic. To jak sprzęt audiofilski - tam dopiero jest naciąganie frajerów.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
pistolety sokolovskiego są jeszcze drozsze...
jakieś 20 lat temu automastery szły za 5000 funciaków...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
No to pokaż mi co ma mercedes (Les Bear) czego nie ma Beretta (audi). Do Beretty wchodzi 2x więcej pasażerów (17 vs 8)
Może to?
This firearm is 8.5 inches long and weighs 2.25 pounds, which is 3 pounds lighter than the average for all Guns.
Przypuszczam, że to się odnosi do innych 1911.

A wracając do porównania. My w Polsce mamy utrudniony dostęp do broni i dla większości z nas liczy się jedynie jej wartość obronna/bojowa. Dla tych co nie mają problemu z dostępem do broni, liczą się inne rzeczy. By tego doświadczyć wpierw musimy mieć do niej dostęp.
Ja przypuszczam, że tu może chodzić o inny stop z którego jest zrobiony szkielet, lepiej dopracowany mechanizm cynglowy (równo i lekko ściąga, nie ma dubletów...), możliwość notorycznego używania mocniejszej amunicji itp.

A co do Beretty. Ja mając wybór (w kategorii 9mm) pomiędzy CZ-75b (lub nowszą) a Berettą wybrałbym CZ.

Bo to taki butikowy 1911. Może nawet ręcznie zrobiony i wypolerowany cyckami dziewic. To jak sprzęt audiofilski - tam dopiero jest naciąganie frajerów.
W większości przypadków jest sporo naciągania. Jednak ci którym słoń stanął na ucho, nie widzą sensu takiego sprzętu, bo i tak nie usłyszą żadnej różnicy.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
The local NBC affiliate reports that “the homeowner had been having problems with someone burglarizing his rental home.” So he waited in the rental house. And when the burglar, Lacey, returned, he parked his pickup truck in the driveway of the house and broke in the front door. But the homeowner was prepared. He fired one shot, killing Lacey.

“You can back away from anything, but home is as far backwards as you can go. At what point do you leave your house to let them have it? Your home is your castle, you can only retreat so far as your home.”

http://www.guns.com/2013/03/16/alabama-man-anticipates-burglars-return-kills-intruder-with-one-shot/

Piękny strzał, milordzie!

D

Deleted member 427

Guest
Tymczasem w Teksasie strzelanina. Naprawdę STRZELANINA - zarówno agresorzy jak i właściciel domu byli uzbrojeni po zęby. Złodzieje zginęli od kul - tylko jeszcze nie wiadomo, czy od kul właściciela, czy przyparci do muru popełnili samobójstwo. TTAG --> Defensive Gun Use of the Day

Do góry Bottom