tolep
five miles out
- 8 579
- 15 476
To jest naprawdę nudne. Wskaż w zacytowanych przepisach, gdzie chciałbyś wstawić samoistne poronienie.
To jest naprawdę nudne. Wskaż w zacytowanych przepisach, gdzie chciałbyś wstawić samoistne poronienie.
Działa. <> Samoistne.
Alert "tematu zastępczego" nikomu się nie włączył?
http://fakty.interia.pl/autor/micha...borcji-a-kluczowe-decyzje-tuz-tuz,nId,2279045
To nie jest ustawa, tylko komentarz do projektu ustawy, czyli jak ktoś ( jakiś "autorytet" prawny ) sobie widzi jak to będzie działać. Oczywiście może sobie gdybać do woli.Okej, widze, ze na fejsiku ktos rozwiewał wątplwiości w komentarzu:
Fragment ustawy majacy udowadniac, ze bedzie karanie za poronienie:
Ja nie widze nic o tym, że się będzie karało za poronienie. Czy ktoś moze mi to wytlumaczyc?
[/QUOTE]A tutaj wspomniany komentarz:
Kolo: "Gdyby Pani przeczytała CAŁĄ ustawę to by Pani takich głupot nie pisała - np. ustawa wprost wyłącza karanie kobiet które poroniły a zabieg ratujący życie kobiety jest na mocy postanowień ogólnych Kodeksu karnego wyłączony spod kary (tzw. kontratyp medyczny istniejący od zawsze w polskim prawie karnym). Proszę nie dać się okłamywać - ustawa ma dosłownie kilka artykułów, można ją przeczytać i zobaczyć, że protesty feministek opierają się na kłamstwach (albo analfabetyzmie - nie wiem co gorsze). Pozdrawiam"
I tu moje pytanie do ludzi bardziej ogarnietych niż ja:
Przeczytałem ten fragment ze zdjęcia i dla mnie JASNO mówi sie w niej, ze jezeli zycie matki jest zagrozone i aborcja jest obiektywnie jedynym wyjsciem to MOŻNA jej dokonać. Czy ja coś źle zrozumiałem?
Jest też sama ustawa:
http://www.stopaborcji.pl/wp-content/uploads/2016/03/projekt_2016.pdf
2) art. 152 otrzymuje brzmienie:
„Art. 152. § 1. Kto powoduje śmierć dziecka poczętego, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
(...)
wobec niej nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.
§ 6. Nie podlega karze matka dziecka poczętego, która dopuszcza się czynu określonego w § 2.”;
Czy dobrze rozumiem - to wlasnie tutaj mowa o poronieniu?
No jak? Przecież napisane jest:Tak że odpowiedź brzmi: tak, kobietę nawet jeśli poroni nieumyślnie na skutek swoich działań będzie można wrzucić na 3 latka
Ale będzie musiała udowodnić swoją nieumyślność.
Swoją wypowiedź uzasadnij.
Albo to:Mamy dwie postaci umyślności: umyślność pod postacią zamiaru bezpośredniego (popełnia, bo chce je popełnić) oraz gdy sprawca nie zmierza do tego skutku, ale przewiduje, że dążąc do innego celu może w ten sposób popełnić przestępstwo i na to się godzi (zamiar wynikowy, ewentualny).[...]Wystarczy wykazać sprawcy obojętność, by wykazać mu, że się na to godził.
Zamiar może przybrać formę zamiaru bezpośredniego lub ewentualnego.[...] Zamiar ewentualny charakteryzuje się tym, że sprawca wprawdzie nie ma chęci popełnienia czynu zabronionego, ale przewiduje, że może zostać on popełniony, i godzi się na to. Przyjmuje się, że istotą zamiaru ewentualnego jest to, że występuje on zawsze z jakimś zachowaniem celowym i oznacza akceptację możliwości, że to zachowanie może realizować znamiona czynu zabronionego albo wywołać skutek objęty takimi znamionami. Sprawca, zmierzając do jakiegoś celu, uświadamia sobie zatem, że może popełnić czyn zabroniony, jednakże wykazuje się obojętnością wobec tej możliwości, godzi się na nią.