Gość niedzielny
Well-Known Member
- 968
- 2 124
Podatki od tego automatycznie nie zmaleją...
Ministerstwo Finansów szacuje, że sprzedaż paliw będzie w tym roku o 2,5 proc. wyższa niż w minionym. Ma to się przełożyć wzrost przychodów z akcyzy. Eksperci hamują hurraoptymizm rządu - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
MF chce uzyskać z akcyzy 27,1 mld zł. Tymczasem z szacunków Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego wynika, że sprzedaż paliw skurczyła się o 4-4,5 proc. Według szacunków Leszka Wieciecha, dyrektora generalnego POPiHN, szara strefa paliwowa odebrała budżetowi co najmniej 4 mld zł wpływów podatkowych.
- W sytuacji gdy sprzedaż paliw spada, wpływy z podatku akcyzowego od nich też będą w tym roku spadały, a nie rosły - powiedział DGP Andrzej Szczęśniak.
Przypomnijmy, że rząd najprawdopodobniej będzie musiał zweryfikować założenia dotyczące wpływów z akcyzy na alkohol i papierosy. W styczniu doszło do załamania sprzedaży na rynku wódki. Był to efekt dużego wzrostu zamówień pod koniec ubiegłego roku. Gdy rząd zapowiedział podwyżkę stawek, gwałtownie wzrosły zamówienia na wódkę, co doprowadziło do zapełnienia magazynów dystrybutorów. Na 2014 r. rząd założył wzrost przychodów z akcyzy, ale już teraz wydaje się on mało realny. - W pierwszym kwartale 2014 r. wpływy z akcyzy od wyrobów spirytusowych mogą być sześć, siedem razy niższe niż przed rokiem - twierdzi Grzegorz Ślak, prezes Akwawitu.
Sprzedaż papierosów spada już od 10 lat. Po 11 miesiącach ubiegłego roku dochody z papierosów były o 1,9 proc., czyli 327 mln zł niższe niż rok wcześniej i sięgnęły prawie 16,8 mld zł, chociaż wg rządowych planów miały być wyższe.
Państwo ściga samo siebie...
Albo biurokratyczny polski smok zaczyna zjadać własny ogon.Trafne podsumowanie w komentarzach:
Policja popiera sąsiedzką czujność, ale apeluje, żeby interwencję zostawić wykwalifikowanym służbom i ograniczyć się tylko do obserwacji.
Kiedyś jeden z moich nauczycieli z liceum mówił, że reszta świata jakby chciała przysporzyć problemów rządowi Rosji, to wysłałaby uzbrojenie na te tereny do ludzi i oni sami już by rozpoczęli wojnę domową, secesje itp Nie wiem na ile to twierdzenie ma sens, wiem tyle że o innych sprawach pierdolił głupoty, więc pewnie nie ma sensu, ale może ktoś bardziej światły ode mnie skomentuje to stwierdzenie.Wiele wskazuje na to, że już wkrótce Rosjanie będą mogli chronić swoje życie i mienie korzystając z broni palnej. Oddolnej inicjatywie „Mój dom – moja twierdza” udało się zebrać 100 tysięcy podpisów pod odpowiednim projektem ustawy.
Z inicjatywą „Mój dom – moja twierdza” wystąpił ruch obywatelski „Prawo do posiadania broni”. Rosjanom błyskawicznie udało się zebrać ponad 100 tysięcy podpisów. Pomysłodawcy są zdania, że każde działanie obywateli, które ma na celu ochronę życia lub majątku przy użyciu broni palnej jest całkowicie uzasadnione. Zezwolenie pozwoli raz na zawsze uniknąć sytuacji, w której właściciel w samoobronie lub w obronie najbliższych jest oskarżony o umyślne spowodowanie obrażeń bądź śmierci napastnika. Teraz projekt oceni rosyjska Duma.
Propozycja zakłada m. in. rozszerzenie definicji „mieszkania” . Rosjanie chcą, by przez to rozumiano także miejsce tymczasowego pobytu: hotel, pensjonat, dom wczasowy.
Wielu deputowanych Dumy popiera projekt ustawy. Są wśród nich m.in. członek Komisji ds. Bezpieczeństwa, Dmitrij Gałoczkin. Gałoczkin od lat przekonuje, że taka ustawa w rzeczywistości rosyjskiej jest wręcz niezbędna. Wspiera go w tym zastępca szefa frakcji „Jedna Rosja” Aleksiej Żurawiow.
Read more: http://www.pch24.pl/rosjanie-zalegalizuja-samoobrone-,21287,i.html#ixzz2uJyh6300
Emiraty Arabskie znoszą wizy dla Polaków:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Emiraty-znosza-wizy-dla-Polakow-3075204.html
Coś pamiętam pozytywnego o prywatnej służbie zdrowia tam.
marceli_naliterebe napisał:Ja za Polskę, flagi i świecidełka nie oddam funta kłaków, ale jak zobaczę, że ruscy rabują mój dobytek i gwałcą sąsiadkę, to nie będę bezczynnie stał.
Chyba lepiej żeby stał bezczynnie bo jeszcze się mu oberwie od libertarian za te wszystkie mordy i gwałty, które rzekomo sprowokował.Ja za Polskę, flagi i świecidełka nie oddam funta kłaków, ale jak zobaczę, że ruscy rabują mój dobytek i gwałcą sąsiadkę, to nie będę bezczynnie stał.