Czy? Jak? Czym? Co? - różne problemy i porady komputerowe

inho

Well-Known Member
1 635
4 521

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 987
15 158
Krzywią teraz i małe, bo niby cool.

Ja mam stary (bo pewnie ma z 8 lat) monitor 23" FullHD Samsung z telewizorem - ma pilota, odbiera współczesną telewizję cyfrową naziemną, itd. ale generalnie jest zaprojektowany pod bycie monitorem. Jeśli chcesz coś większego, to pewnie 32" telewizor spełni tę samą rolę - ważne jednak, aby poprawnie wyświetlał obraz z komputera (podany przez HDMI), czyli piksel w piksel bez żadnych overscanów i innych zjebanych rzeczy.

Widzę, że wciąż są monitory z tunerem TV dostępne: https://www.komputronik.pl/category...]=3269&a[112670][]=1&filter=1#!#products-list

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
A ja sobie poczekam aż te nowe standardy dojrzeją i będzie wiadomo, kto robi poważne produkty, a kto szmelc. HDR może być fajne (i mówię to jako daltonista!), podobnie jak 10 czy 12 bitowe kolorki, ale w przyszłości, nie teraz.

Na razie mamy zamieszanie, rózne dziwne próby implementacji tych nowych standardów w kompromisowych bieda-wersjach i sporo marketingowego szumu. W sumie wstrzymałbym się jeszcze teraz z wymianą sprzętów albo zrobił bardzo poważny research, żeby się nie naciąć.

Jak na razie wymarłe, energożrące technologie jak plazma i CRT górą... Kiedy wejdą te nowe OLEDy, to wtedy rzeczywiście będzie pozamiatane i warto będzie się szarpnąć na coś lepszego.

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
A ja sobie poczekam aż te nowe standardy dojrzeją i będzie wiadomo, kto robi poważne produkty, a kto szmelc. HDR może być fajne (i mówię to jako daltonista!), podobnie jak 10 czy 12 bitowe kolorki, ale w przyszłości, nie teraz.

Na razie mamy zamieszanie, rózne dziwne próby implementacji tych nowych standardów w kompromisowych bieda-wersjach i sporo marketingowego szumu. W sumie wstrzymałbym się jeszcze teraz z wymianą sprzętów albo zrobił bardzo poważny research, żeby się nie naciąć.

Jak na razie wymarłe, energożrące technologie jak plazma i CRT górą... Kiedy wejdą te nowe OLEDy, to wtedy rzeczywiście będzie pozamiatane i warto będzie się szarpnąć na coś lepszego.
hqdefault.jpg

szeryf17

"No reason it's a good reason"
803
2 764
Tak patrzę że telewizory tańsze jednak nawet 4k w tej cenie można kupić.
Teraz to już kurna nie mam pojęcia

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 987
15 158
Tanie telewizory 4K to wyłącznie jakieś takie polskie biedronkowe marki typu Manta, Medion, Technika(Tesco) itd. Nie wierzę, że to są dobre matryce. Zapewne to matryce TN, z jakimś tam marnym podświetlaniem.

Wybierając monitor, masz znacznie lepszy dostęp do informacji, choćby o typie matrycy. Monitor 4K na pewno będzie poprawnie wyświetlał obraz w tej rozdzielczości, bez żadnych niespodzianek, skalowania itp.

Jak napisał @tolep, wszystko zależy od tego, co chcesz robić. Jeśli głównie oglądać TV, z okazjonalnym podłączeniem komputera (o ile podoła wyświetleniu obrazu 4K), to telewizor zapewne wystarczy. Jeśli jednak ma to być monitor użytkowany na stałe z komputerem z okazjonalnym oglądaniem TV, to wybierz monitor z panelem IPS, w dogodnym rozmiarze (np. 28"), który nada się do pracy na biurku. Wydaje mi się, że 32" i więcej na biurko się nie nadaje.

szeryf17

"No reason it's a good reason"
803
2 764

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 987
15 158
AOC ma podwyższoną rozdziałkę (2560x1440), co do pracy komputerowej by się może przydało, ale do oglądania filmów i TV to przesada (no i nie ma tunera TV). Plus błyszcząca matryca. To taki bardziej gamingowy monitor.

Ten Samsung to zwykłe FullHD, matowa matryca (oba są MVA, co jest okay), wydaje się rozsądnym kompromisem (nie ma VGA, ale to chyba nie problem).

tolep

five miles out
8 594
15 495
do oglądania netflixa w 4k iwszystkiego takiego służy mały box z Android TV który u chinoli kosztuje 50 dolców. Ma 2 GB RAM, 8 lub 16 pamięci wewnętrznej oraz slot na kartę SD, gniazdo USB, interfejs sieciowy wifi i lub ethernet do odtwarzania z NASa lub pendrive lub zewnętrznego hdd, oraz wyjście hdmi

Taki box z prockiem ARM uciągnie każde 4K i zainstalujesz na tyn co chcesz, netflixa, showmaxa, kodi , spotifyi cokolwiek, jak na telefonie z androidem. Box przebija mocą każdy moduł smart w smart tv wbudowany. Gdyby za 5 latt okazał się na cos za słaby to wypierdalasz go do śmieci i kupujesz nowy za następne 50 dolców. A nie cały telewizor. Jesteś niezależny od dedykowanych aplikacji np. samsunga, po prostu instalujesz z google play store co chccesz, całkowicie na legalu.

No i jest to w zassadzie pełnoprawny komputer, z możliwością podłączenia klawiatury i myszy bezprzewodowej

telewizor może być przy tym tani

Ostatnia edycja:

MaxStirner

Well-Known Member
2 799
4 734
Telewizor przecież wciąż powinien mieć dobrą matryce, bo od tego zależy obraz. Procek to w sumie pikuś. Telewizor to w 90% cena matrycy, no moze 85%

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 987
15 158
Mała uwaga - Android TV to nie Android. Mam boxa z Android TV i to takiego raczej za 1000 (dostałem za darmo) i wiele aplikacji, w tym oficjalnych na nim się nie instaluje. Owszem, można szukać jakichś APK i instalować samodzielnie, ale nie będą za dobrze działać ze względu na sterowanie.

I jeszcze, jeśli to ma być urządzenie konsumpcyjne, to właściwie sensowny telewizor smart obleci większość zastosowań. Może bez Kodi, ale oficjalne serwisy, YT, odgrywanie z dysku czy pendrive. W sumie najlepszym wyborem pewnie jest Samsung, bo on to smart ma od dawna rozpykane.

Do góry Bottom