Cytaty

D

Deleted member 427

Guest
RE: Cytaty

Przez 25 lat obserwowałem w Baltimore wahania wartości i czynszu za wynajem pewnego magazynu w centrum miasta. Pierwszym najemcą był pan Peabody, który płacił 750$ czynszu rocznie. Cena mąki w tym okresie wynosiła 3,75$ za beczkę, tak więc roczny czynsz za magazyn wart był 200 beczek mąki. W kolejnych latach czynsz wzrósł z 750$ do 2000$; interesujące jest, że każdy kolejny najemca płacił rocznie za magazyn za każdym razem kwotę bardzo zbliżoną, praktycznie równą cenie 200 beczek mąki, chociaż oczywiście w dolarach kwota ta wzrosła niemal trzykrotnie. Z pewnością mąka nie jest najlepszą możliwą miarą wartości, ponieważ wartość jej samej zależy od obfitości zbiorów zboża w danym sezonie oraz dość zmiennego popytu zagranicznego. Jednakże, jak obrazuje powyższy przykład, w naszym systemie monetarnym mąka jest w kontraktach długoterminowych lepszą miarą wartości, niż pieniądz.

-- Charles Holt Carroll, Organization of Debt into Currency and other papers

D

Deleted member 427

Guest

Na świecie są dwa rodzaje krajów. Jedne są scentralizowane. Państwa te niezwykle trudno podbić, ale jak już się je podbije – łatwo je utrzymać. Drugie państwa są zdecentralizowane. Te z kolei bardzo łatwo podbić, ale jak już się to zrobi – bardzo trudno je utrzymać.

-- Martin van Creveld (cytując Machiavellego)

http://www.rp.pl/artykul/409025.html?print=tak&p=0

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 521

1341932815_cmi9zi.jpg

hanys

Active Member
171
136

"Nieposłuszeństwo jest prawdziwą podstawą wolności, posłuszni muszą być niewolnicy."

"Nie urodziłem się po to, aby ktoś mnie zniewalał!"

"Najlepszy jest taki rząd, który w ogóle nie rządzi."

"Mądry człowiek nie rzuci racji na pastwę miłosierdzia losu ani nie zapragnie, by zatriumfowała dzięki potędze większości."

"Rząd jest tylko organem wybranym przez naród, aby wypełniał jego wolę; zanim jednak naród zdąży go w swych celach wykorzystać, organ ten dokonuje nadużyć i ulega deprawacji."

"Rząd nigdy sam nie popierał żadnych przedsięwzięć inaczej, jak tylko przez ochocze usunięcie się im z drogi; nie on zapewnia wolność, nie on daje wykształcenie – wszystko czego dokonaliśmy, dokonaliśmy dzięki cechom charakteru właściwym Amerykanom."

"Wszelkie rządy mogą służyć za przykład, jak łatwo można ludzi naciągać, jak łatwo nawet ludzie sami siebie nabierają mając na uwadze własne korzyści."

"Czy obywatel powinien – choćby tylko na chwilę, choćby w najmniejszym stopniu – podporządkowywać swoje sumienie prawodawcy?; po co w takim razie każdy człowiek ma sumienie?"

"Mniej kosztuje mnie, pod każdym względem, narażanie się na karę za nieposłuszeństwo rządowi, aniżeli kosztowałoby mnie posłuszeństwo; gdybym je okazał, czułbym się tak, jak gdybym stracił na wartości."

Henry David Thoreau

D

Deleted member 427

Guest

Hitler nie tylko Niemców kupił, ale w dodatku zwolnił ich z odpowiedzialności. Dziś jeśli huragan spowoduje, że pociągi się spóźnią, Niemiec jest przekonany, że odpowiedzialne jest za to państwo. Takie myślenie o omnipotencji państwa i traktowanie go jako agencji ubezpieczeniowej wystawiającej polisy za wszystko, co zrobimy błędnie lub wręcz głupio, to czyste dziedzictwo nazizmu.

-- Götz Aly

D

Deleted member 427

Guest

P. J. O'Rourke:

Kiedy legislatorzy ustanawiają prawa kupna i sprzedaży, pierwszą rzeczą, która zostanie kupiona i sprzedana, będą legislatorzy.

Demokraci to partia, która mówi ci, że rząd uczyni cię mądrzejszym, wyższym, bogatszym i usunie psie kupy z trawników. Republikanie to partia, która mówi ci, że rząd tak naprawdę nie działa, po czym zostają wybrani i udowadniają to w 100%.

Radziecka konstytucja gwarantowała wszystkim pracę. Ciarki mnie przechodzą na samą myśl o tym.

Obwinianie wolnego rynku za problemy ekonomiczne niczym nie różni się od kierowania pretensji do wagi łazienkowej o to, że przytyliśmy.

Nigdy nie pozwól, aby ludzie, którzy kontrolują twoje pieniądze, byli tymi samymi ludźmi, którzy kontrolują twoją broń. Jeśli do tego dopuścisz - będziesz skończony.

Każdy rząd jest parlamentem kurew. Problem w tym, że w demokracji to my jesteśmy kurwami.

Ślepy

neosarmata
75
41
-Ach, mój Boże!- odpowiedział Gaetano tonem, w którym pobrzmiewały akcenty zaiste chrześcijańskiego miłosierdzia-Panie hrabio, toć trza sobie wzajemnie pomagać. Często takiego bandytę mocno przyciskają żandarmi albo karabinierzy, no to cóż, natyka się wtedy na łódź, w której siedzi paru poczciwych chłopaków jak my. No i przychodzi prosić o gościnność w naszym pływającym domu. Czyż godzi się odmówić, kiedy biedaka ścigają? Przyjmujemy go, a dla większego bezpieczeństwa umykamy na pełne morze. Wszak nas nic to nie kosztuje, a nieraz może ocalić życie, a przynajmniej wolność bliźniemu, który przy okazji może nam odwzajemnić przysługę i wskazać bezpieczną przystań, gdzie możemy wyładować spokojnie towar, unikając ciekawych oczu
-Ach tak? - zdziwił się Franz. - A więc i ty, Gaetano, jesteś po troszę przemytnikiem?
-Cóż robić, panie hrabio! - odrzekł Gaetano z uśmiechem niemożliwym do opisania. - robi się to i owo; trzeba przecie z czegoś żyć.
-No, to znasz pewnie tych ludzi, którzy są teraz na Monte Christo?
-Po części. My, żeglarze, poznajemy się po pewnych znakach niczym masoni.
-Jesteś więc przekonany, że nie mamy się czego obawiać?
-Nie, skądże, kontrabandziści nie są złodziejami.
-Ale ci dwaj korsykańscy bandyci... - ciągnął Franz chcąc ocenić z góry ryzyko.
-Ee, mój Boże! Co oni winni, że są bandytami, to wina władz!
-Jak to?
-A tak! Ścigają ich tylko za to, że się dobrali komuś do skóry! Jakby zemsta nie leżała w naturze Korsykanina.
-Co rozumiesz przez dobieranie się do skóry? Zabicie czlowieka? - indagował Franz.
-Zabicie wroga - odparł Gaetano - a to zupełnie co innego.

A. Dumas "Hrabia Monte Christo"

D

Deleted member 427

Guest
Prawdziwą sztuką jest takie wydestylowanie komunistycznego stylu myślenia, żeby jego istota pozostała, choćby nawet wszystkie słowa miały się zmienić. Wtedy wystarczy proste podstawianie. Zamiast "przeklęta spuścizna sanacji" mówimy "45 lat komunistycznych rządów". W zdaniu: "Nie ma dla Polski innej drogi niż socjalizm", w miejsce "socjalizmu" wstawiamy "plan Balcerowicza", a operację cenowo-dochodową zamiast "zgodną z planem" nazywamy "otwarcie zapowiedzianą".

--Lech Stępniewski

http://www.czytanki.hox.pl/par_poli.html

Ślepy

neosarmata
75
41
Dzisiaj cała Polska myśli o was bardzo ciepło i serdecznie. Jesteście naszymi prawdziwymi bohaterami.

To jest ten dzień, w którym w imieniu całego polskiego rządu chciałem powiedzieć, że tak jak państwo polskie i obywatele mogę liczyć na waszą pomoc, tak wy możecie liczyć na wsparcie państwa polskiego.

Policja w Polsce zdobyła respekt i szacunek obywateli i zasługuje na pełne wsparcie władzy państwowej

Fragmenty przemówienia Donalda Tuska do policjantów, 21.07.2012. Padłem. Znowu.

hanys

Active Member
171
136
Gdy coś jest nielegalne, to tworzy czarny rynek
Ten tworzy gangsterów, pieniędzy brudny obieg
Gdy ci się już wzbogacą, a wzbogacą się szybko
Dużo będą płacić przekupnym politykom
Politycy uchwalają to, co gangi zalecają
A potem po wypłatę ochoczo się zgłaszają
To, co widać i słychać, jest proste i banalne
Co jest nielegalne, jest bardziej opłacalne
[...]
Gdy gangi się wzbogacą, to wtedy jest szacunek
Nikt nie pyta bogatych, uczciwi są czy nie
Poważne korporacje u nowego wielkiego brata
Mają swe korzenie w prohibicji latach
  • Źródło: utwór 5 lat z płyty Spalaj się!

D

Deleted member 427

Guest
Zawsze istnieją nieliczni, obdarzeni większymi talentami od pozostałych, którzy czują na sobie jarzmo niewoli i nie ustaną w wysiłkach zrzucenia go. Są to ludzie, których nie da się przyzwyczaić do uległości i którzy - jak Odys na lądzie i morzu stale wypatrujący dymu ze swego komina - nie mogą przestać upominać się o swoje naturalne przywileje i wspominać swych przodków i ich zwyczaje. To oni właśnie, będąc jasnego umysłu i silnego ducha, nie godzą się jak ogłupiałe masy patrzeć wyłącznie na czubki swoich nosów, chcą spoglądać dalej, za siebie i przed siebie, przywoływać wydarzenia przeszłe po to, by lepiej oceniać te, które dopiero nadejdą, i zarówno jedne, jak drugie zestawiać z aktualnym stanem rzeczy. Ludzie ci, choć nie brakuje im mądrości, wciąż nad sobą pracują, ucząc się i studiując. Jeśliby nawet wolność miała zniknąć z powierzchni ziemi, oni wymyśliliby ją na nowo. Nie potrafią pogodzić się z niewolnictwem, nawet jeśli jest ono dobrze zamaskowane.

-- Étienne de La Boétie

D

Deleted member 427

Guest
Moim celem nie jest uchwalanie praw, ale ich uchylanie.

Ekstremizm w obronie wolności nie jest złem, umiarkowanie w dążeniu do sprawiedliwości nie jest cnotą.

-- Barry Goldwater

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 727
Ekstremizm w obronie wolności nie jest złem, umiarkowanie w dążeniu do sprawiedliwości nie jest cnotą.

-- Barry Goldwater

Inni przypisują to Karlowi Hessowi, który pisał mowy i przemówienia dla Goldwatera.
https://pl.wikiquote.org/wiki/Karl_Hess
Karl Hess Club napisał:
"I would remind you that extremism in the defense of liberty is no vice! And let me remind you also that moderation in the pursuit of justice is no virtue!"
-- Karl Hess, for Sen. Barry Goldwater; attribution to Cicero
http://www.karlhessclub.org/

• Like
Reactions: Alu
D

Deleted member 427

Guest
Mamy do czynienia z oświeconą komuną. Zamiast jednego mamy teraz do wyboru 5 PZPR-ów z 5 sekretarzami i 5 naczelnymi organami prasowymi. Cała "demokracja" polega na tym, że możemy sobie wybrać jednego z wodzów, ale nie mamy prawa decydować o posłach, a tak w rzeczywistości, nie naszych przedstawicielach, a ich żołnierzach. To wodzowie ich wybierają na etapie tworzenia list wyborczych. Więc co to za demokracja? Jeśli dziś powiem, że Tusk ma brudne buty zostanę uznany za pisiora, a gdy jutro skrytykuję Kaczyńskiego to zostanę okrzyknięty pisowskim zdrajcą. To dom wariatów.

-- Kukiz

Hikikomori

少し変態
538
318
Boję się, że są u nas młodzi ludzie, którzy nie pójdą głosować. Mój znajomy wyznał niedawno, że "kilka miesięcy temu rozmawiał z 18-latkiem mówiącym, iż zamierza wyjechać z Polski, bo nie ma pracy, no i w ogóle... On nie może już wytrzymać tego, co robi Kaczyński, który sieje nienawiść; sytuacja w Polsce jest nie do zniesienia, gdyż Kaczyński zieje jadem".

D

Deleted member 427

Guest
Socjalista wcale nie tęskni za wspólnotą kominiarzy; nie chce ich ściskać ani spędzać z nimi wieczorów. Domaga się tylko, żeby wszystkie kominy były czyszczone i żeby wszyscy kominiarze otrzymywali godziwą zapłatę. A ponadto nie pozwala nikomu być właścicielem sadzy z własnego komina.

-- Chesterton

D

Deleted member 427

Guest
Aby uczynić z ludzi niewolników, należy dać im pieniądze, których nie zarobili.

-- James Cook

W innej wersji: Jeśli zależy ci na ludziach, nie dawaj im pieniędzy, których nie zarobili.

Do góry Bottom