kompowiec
freetard
- 2 581
- 2 646
Nie, chodzi o to żeby była alternatywa dla YouTube... tak kończy się centralizacja. Zawsze.
YouTube nie powstało aby wrzucać śmieszne, dziwne, ciekawe filmiki, vlogi etc. Ale dla tego aby właściciele YouTube mogli jeździć Ferrari i ruchać modelki. Jeżeli hajs od reklamodawców się nie zgadza to należy podjąć działania aby się zgadzał. Można przy tym popełnić masę błędów (jak MySpace, NaszaKlasa, Goldenline). YT jest towarem a nie prawem
państwo ma monopol na przemoc, czyli jest instytucją publiczną tj. terroru? Chyba niezbyt rozumiem Twój punkt widzenia.Jednak mozna tez powiedzieć, ze jeśli jestes jedynym dostarczycielem jakiejś usługi to staje sie ona jakby towarem użyteczności publicznej
http://www.vid.meZ dobrych newsów, to jest nowa fajna platforma video, nazywa się www.vid.me
Diaspora to open source serwis społecznościowy, bardzo popularny w niemczech od momentu kiedy ilość cenzury na FB była nie do przyjęcia dla tamtejszych użytkowników.Nie znam diaspory, i jak powiedziałem na gab jeszcze się zalogować nie mogę, więc nie odpowiem. Jedno wiem, ludzie, których zdanie mnie interesuje tam są, a to akurat dla mnie najważniejsze.
Ale YT i FB to miękkie faje i posłusznie robią dokładnie to co chcą rządowcy więc nawet o tym nie myślę.Decentralizacja znaczy co dokładnie? Każdy ma swój własny serwer i własną stronę? Jakoś tego nie widzę. Wystarczyłoby, żeby youtube, czy facebook pokazało fakolca próbom cenzurowania ich i stanęło po stronie twórców. Nawet poszli na drogę sądową, jako nieodpowiedzialni za twórców a po prostu jako dostarczyciel platformy, a się ugięli. Na innej platformie ktoś może się nie ugiąć.
na alternativeto.net znajdujesz wszystko bez problemu...Vid.me to dla mnie nowość. Jeśli generalnie jest znany, to sory za moje zapuszczenie.
Ale wymaga zewnętrznego hostingu. Więc w sumie niewiele różni się od Fb.Diaspora to open source serwis społecznościowy, bardzo popularny w niemczech od momentu kiedy ilość cenzury na FB była nie do przyjęcia dla tamtejszych użytkowników.
Mnie też. Mnie generalnie frapuje większość politycznych bytów lgnących na Fb jak muchy do gówna. Libertarianie, czyli zadeklarowani wrogowie państwa, są w pierwszej kolejności do odstrzału. Ja nigdy nie będę mieć tam konta.Ale swoją drogą, to mnie frapowali narodowcy zakładający fanpage na FB. Dali wrogowi na tacy swoich zwolenników. Gdy Unia Europejska ogłosi stan wojenny, to za takie lajki będą obozy reedukacyjne.
Jeszcze widzę minds na horyzoncie ale widzę że on jest jeszcze bardziej upodobniony do FB i to w chuj: http://www.minds.com/Ale wymaga zewnętrznego hostingu. Więc w sumie niewiele różni się od Fb.
Był w pełni rozproszony, anonimowy Nightweb, ale padł. Masques zastopował w rozwoju. A Sane pożera straszne zasoby.
Na dziś dzień nie ma niczego, co zastąpiłoby Fb.
Z tego co słyszałem oni tam włażą w celu "promocji" swoich idei co jest śmieszne.Mnie też. Mnie generalnie frapuje większość politycznych bytów lgnących na Fb jak muchy do gówna. Libertarianie, czyli zadeklarowani wrogowie państwa, są w pierwszej kolejności do odstrzału. Ja nigdy nie będę mieć tam konta.
Znów wymaga zewnętrznego serwera, zawsze może skończyć się tak, że właściciel serwera zachowa się jak Fb.Ostatecznie zostaje chyba tylko XMPP.
Gdyby to było kilka kont intelektualnych tuzów libertarianizmu, to mogę zrozumieć. Ale oni tam działają w większości na zasadzie "wyłącznie Fb", czyli by dowiedzieć się o jakimś spotkaniu, lub uczestniczyć w czym, to musisz mieć tam konto.Z tego co słyszałem oni tam włażą w celu "promocji" swoich idei co jest śmieszne.
To już jest w ogóle frustrujące - jeśli jest się jakimś fanem czegoś to wszelkie eventy są właśnie na FB a pozostałe części sieci jak choćby własna strona internetowa są traktowane po macoszemu. Szczególnie dobrze to widać na stronach lokalnych czy administracyjne komunikaty.Gdyby to było kilka kont intelektualnych tuzów libertarianizmu, to mogę zrozumieć. Ale oni tam działają w większości na zasadzie "wyłącznie Fb", czyli by dowiedzieć się o jakimś spotkaniu, lub uczestniczyć w czym, to musisz mieć tam konto.
Nie znam diaspory, i jak powiedziałem na gab jeszcze się zalogować nie mogę, więc nie odpowiem. Jedno wiem, ludzie, których zdanie mnie interesuje tam są, a to akurat dla mnie najważniejsze.
Decentralizacja znaczy co dokładnie? Każdy ma swój własny serwer i własną stronę? Jakoś tego nie widzę. Wystarczyłoby, żeby youtube, czy facebook pokazało fakolca próbom cenzurowania ich i stanęło po stronie twórców. Nawet poszli na drogę sądową, jako nieodpowiedzialni za twórców a po prostu jako dostarczyciel platformy, a się ugięli. Na innej platformie ktoś może się nie ugiąć.
Vid.me to dla mnie nowość. Jeśli generalnie jest znany, to sory za moje zapuszczenie.
PS. i dziwić się, że youtube schodzi na psy. Jak tam rządzą takie feminazistki chcące ze świata zrobić safe space dla siebie i swoich współtowarzyszek.
Dla zdolnych programistów open source zaimplementować taką pierdołę raczej nietrudno.youtube chyba lepsze bo mozna wybrac predkosc odtwarzania
Za bluźniercze uwagi na temat islamu zamieszczone w mediach społecznościowych sędzia w Pakistanie skazał szyitę na śmierć - poinformował prokurator generalny kraju. Szyici w sunnickim Pakistanie stanowią mniejszość.