Broń czarnoprochowa

T

Tandor92

Guest
Praktyką nie tyle w sensie użycia CP do obrony, a w sensie trzymania broni załadowanej - to największa kwestia dyskusyjna. Reszta nie różni się zbytnio od współczesnej broni.

Z niewypałami miałem na myśli bardziej zawilgocenie prochu/kapiszonów. Jeżeli tego nie ma, to liczba niewypałów z broni załadowanej po miesiącu powinna być równa załadowanej zaraz przed strzałem, a ta nie jest duża.

Z tego co wiem, No. 11 są za duże na rewolwery, choć to zależy od kominków. Słyszałem dużo dobrego na temat kapiszonów Remington a niezawodność, szczególnie w przypadku samoobrony jest warta tych dodatkowych 10 groszy za strzał.

Dzięki za odpowiedzi.

D

Deleted member 427

Guest
A jednak władza się zabezpieczyła:

Osoba, która kupi rewolwer czarnoprochowy nie ma możliwości zakupu prochu. Proch czarny dymny nie znajduje się w wolnej sprzedaży, a każda osoba, która chce się ubiegać o zakup prochu musi posiadać Europejską Kartę Broni Palnej na broń czarnoprochową. Aby uzyskać kartę, musimy złożyć wniosek w Wydziale Postępowań Administracyjnych Komendy Wojewódzkiej Policji i wnieść opłatę skarbową w wysokości 105 zł.

Z broni czarnoprochowej można korzystać tylko na strzelnicy. Strzelanie poza nią grozi karą pozbawienia wolności. Broni tej nie można również nosić naładowanej.

http://finanse.wp.pl/kat,1035583,ti...enia,wid,15190201,wiadomosc.html?ticaid=1fce5

Cptkap

Well-Known Member
701
3 229
Broni tej nie można również nosić naładowanej.

Kurwa!!
a ja już sobie strój naszykowałem!

JL5ew.jpg

T

Tandor92

Guest
@Kwawador, rozumiem, że kiedy w artykule jest napisane, że polska gospodarka jest słaba bo jest krajem kwitnącego ultra neoliberalizmu, a jedyną drogą powrotu do szybkiego rozwoju są pakiety stymulacyjne Keynesa i zmniejszenie rozwarstwienia społecznego to też wierzysz na słowo?

Osoba, która kupi rewolwer czarnoprochowy nie ma możliwości zakupu prochu.

Ma możliwość, pierwszą opcja jest wspomniana EKB, która nie jest trudna do wyrobienia.

Drugą rzeczą jest fakt, że posiadanie prochu jest legalne bez EKB, a ów proch jest dostępny od ręki np. w Czechach.
Sami strzelcy sportowi CP zwykle nie mają EKB, i w proch zaopatrują się w Czechach albo od znajomych.
Z broni czarnoprochowej można korzystać tylko na strzelnicy. Strzelanie poza nią grozi karą pozbawienia wolności.
Półprawda, nie można strzelać z broni CP w celach rekreacyjnych lub sportowych poza strzelnicą. Natomiast prawo do samoobrony mówi, że można użyć dowolnego środka aby odeprzeć bezprawny atak na własność lub osobę.

Z broni do samoobrony też sobie nie postrzelasz w miejscach publicznych, a jednak służą do jednego celu.

Bzdura, poproszę o dowody.

Można mnie nie lubić, uważać pomysł za głupi, ale proszę chociaż przeczytać to co zostało do tej pory napisane bo powtarzacie zasłyszane bzdury ciągnące się od samego początku. Bo pan z WP piszący 15 artykułów dziennie od 101 sposobów na przedwczesną erekcje, przez rozwiązania na kryzys kończąc na poradnikach o broni zna się najlepiej na wszystkim.

A jednak władza się zabezpieczyła:
Teraz przynajmniej wiadomo, czemu czarnoprochowce są legalne.

Czyli jak? Chcesz mi powiedzieć, że rzekomy zakaz przenoszenia broni ma powstrzymać np. morderce od użycia jej? Bez jaj...

D

Deleted member 427

Guest
Nie wiem, tylko cytuje wp.pl

Najlepiej będzie jak taki rewolwer sobie kupisz, załadujesz go, włożysz do kabury i przejdziesz się po mieście. Jeżeli nie zostaniesz aresztowany, napisz tu na forum, czy władza zezwala na noszenie.

T

Tandor92

Guest
To może cytuj wartościowsze treści, co?

Czyli jak, prawo niczego nie wyznacza i wszystko trzeba sprawdzać empiryczne, ta?
Nie jesteś w stanie stwierdzić, czy morderstwo jest nielegalne bo jeszcze nikogo nie zabiłeś? Spoko.

Najlepiej będzie jak zaczniesz mnie pouczać po lekturze nieco wyższych lotów niż artykuł WP. Zacznij od tego http://www.romb.org.pl/?id=57

D

Deleted member 427

Guest
Jeszcze raz: kup broń, załaduj, włóż do kabury i przejdź się po mieście. Bo ja w dalszym ciągu nie wiem, co można, a czego nie można. w 3RP najlepiej założyć, że nic nie można.

T

Tandor92

Guest
Nie wiesz?

Ty już to wiesz: nie można i już. Już się nie wykręcaj, że tylko cytowałeś, bo miał być to niezbity dowód na zakaz przenoszenia.
Przecież:
Teraz przynajmniej wiadomo, czemu czarnoprochowce są legalne.
Ja muszę chodzić z bronią 15 lat aby wam udowodnić legalność, no bo prawo niczego nie mówi, ale ty możesz przeczytać artykuł z WP aby być pewnym, że broni przenosić nie wolno. Znajdź mi osobę skazaną za przenoszenie załadowanej broni to będzie jakiś dowód (niezgodny z prawem ale to inna sprawa). A jak nie masz to daj sobie spokój z tymi cytatami, które nawet siły prawnej nie mają.

Co nie jest zakazane jest legalne, więc to na tobie stoi ciężar udowodnienia.

Znam przypadki rekwirowania ASG, i to ma znaczyć, że są nielegalne? Po prostu policjant-ignorant nie znał się na prawie, zabrał, sprawdził i oddał. Czasami to trwa miesiące. Ale, czy to ma znaczyć, że ASG jest nielegalne? Że tysiące osób popełnia przestępstwo, bo jakiś niekumaty gliniarz może im zarekwirować "broń"?

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=78616 było?

@Tandor
Na mój gust teoria WP jest prawidłowa. Na broń CP nie wymaga się pozwolenia jednak nie zmienia to faktu, że wciąż jest to broń palna. Sytuacja prawna broni CP jest inna niż limitowych wiatrówek bowiem w przypadku tych drugich jest wprost stwierdzone, że nie podpadają pod ustawę, a zatem nie są w ogóle bronią. Czyli z wiatrówką do 17J możesz sobie robić co ci się podoba*; strzelać w ogródku, przewozić naładowaną publiczną komunikacją, bawić się nią będąc najebanym, itp. itd. CP natomiast niestety nie.

*Tylko trzeba pamiętać, że te 17J szmocy to ma być faktyczna maksymalna moc karabinka. Nie liczy się co było napisane w sklepie, na pudełku, na świstku wsadzonym do pudełka przez producenta itp. itd. więc jak ktoś będzie kozaczyć to mu wiatrówkę zwiną i przekażą do badania w laboratorium balistycznym i dopiero mając wyniki tego badania zdecydują co dalej i będzie to jak najbardziej legalne.

T

Tandor92

Guest
Nie było ale dobrze, że jest. Nie chciało mi się tego szukać, ale może komuś się przyda.

Proszę nie powoływać się na gust tylko na ustawy. Na mój gust nóż jest groźniejszym narzędziem od kastetu, ale jakoś tak jest, że nóż jest całkowicie legalny (nikt nigdy nie ograniczył noszenia noży powyżej iluś tam cm jak to się często powtarza), a kastet nie i nie da się do niego wyrobić pozwolenia (czyli jest jeszcze bardziej niebezpieczny niż współczesna broń palna, na którą można mieć pozwolenie?).

Wiatrówki do 17J od FAC (wiatrówki powyżej 17J), różnią się tylko tym, że te drugie należy zarejestrować i, że ew. nielegalne użycie FAC podpada pod przestępstwo a nie wykroczenie jak to ma miejsce z słabszymi kuzynami. Poza tym, niczym się nie różnią, więc mają wspólne zasady dotyczące przenoszenia, strzelania itp.

http://www.romb.org.pl/assets/files...ia oraz ewidencjonowania broni i amunicji.pdf
Znajdź mi tutaj coś o broni czarnoprochowej. Podpowiem tylko, że cały artykuł dotyczy broni na pozwolenie (a broń CP nią nie jest).

D

Deleted member 427

Guest
Jako że nic już nie rozumiem, co tu jest pisane, mam proste dwa pytania:

1. Czy można nosić załadowane czarnoprochowce w 3RP po ulicach?
2. Czy jak kupie proch w Czechach albo na Tajwanie, albo chuj-wie-gdzie, to czy zostanę aresztowany w 3RP za posiadanie prochu?

Oczekuję odpowiedzi TAK/NIE

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Coś o broni czarnoprochowej znajduje się w art. 7 ust. 1 ustawy o broni:

W rozumieniu ustawy bronią palną jest każda przenośna broń lufowa, która miota,
jest przeznaczona do miotania lub może być przystosowana do miotania jednego
lub większej liczby pocisków lub substancji w wyniku działania materiału
miotającego

Czy CP jest przenośną bronią lufową Jest.
Czy CP miota pociski? Miota pociski.
Czy miota w wyniku działania materiału miotającego? Owszem.

No więc na mój gust jest bronią palną. Jak nie widzisz w ustawie wyłączenia CP spod pojęcia broni palnej to dalsza dyskusja jest pozbawiona sensu. Ja nie widzę. Co więcej, lektura art. 11 gdzie jest mowa o "broni palnej rozdzielnego ładowania" utwierdza mnie w przekonaniu, że tego wyłączenia nie ma.

T

Tandor92

Guest
1. Czy można nosić załadowane czarnoprochowce w 3RP po ulicach?
Tak, nigdzie nie ma zakazu. Kwestie transportu publicznego są niejasne, ale niech będzie na moją niekorzyść, że nie można.

2. Czy jak kupie proch w Czechach albo na Tajwanie, albo chuj-wie-gdzie, to czy zostanę aresztowany w 3RP za posiadanie prochu?
Nie, posiadanie prochu jest legalne bez żadnych papierków. Jest nawet oficjalny tekst jakby brak zakazu komuś nie wystarczał http://pub.sn.pl/ow3_ik.nsf/0/a16f71901ac317f9c12576f5005052b7/$FILE/I KZP 0029_09 publ.pdf

@Ciek, ależ oczywiście, że jest bronią palną. Tylko co to ma do rzeczy? Rozporządzenie o transporcie dotyczy broni na pozwolenie, co wyłącza bezpozwoleniowe CP. A tam, są wyszczególnione bronie których załadowanych przewozić nie wolno jak broń na pozwolenie sportowe.

Znajdź mi ustawę/rozporządzenie, które zakazuje przenoszenia załadowanej broni i nie będzie tam wykluczona CP.
Jedyne ograniczenie to transport publiczny, który tyczy się każdej broni.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
@Ciek, ależ oczywiście, że jest bronią palną. Tylko co to ma do rzeczy? Rozporządzenie o tansporcie dotyczy broni na pozwolenie, co wyłącza bezpozwoleniowe CP. A tam, są wyszczególnione bronie których załadowanych przewozić nie wolno jak broń na pozwolenie sportowe.

Znajdź mi ustawę/rozporządzenie, które zakazuje przenoszenia załadowanej broni i nie będzie tam wykluczona CP.
Jedyne ograniczenie to transport publiczny, który tyczy się każdej broni.
A czy ja pisałem gdzieś, że nie możesz mieć naładowanego CP? Pisałem właśnie o komunikacji publicznej.

Tylko jest mały problem, to rozporządzenie, które podlinkowałeś faktycznie mówi o sprzęcie na pozwolenie. Na mój gust to niedobrze dlatego, że masz spore prawdopodobieństwo, że badając twoją sprawę sąd przeczyta sobie w ustawie np. "Tej samej karze podlega, kto (...) przechowuje oraz nosi broń i amunicję w sposób umożliwiający dostęp do nich osób nieuprawnionych" i zamiast kierować się rozporządzeniem, do czego faktycznie nie ma podstaw, to się pokieruję "doświadczeniem życiowym", czy co tam standardowo się w uzasadnieniach wyroków pisze, i na tej podstawie dojdzie do wniosku, że jak masz Colta w kaburze przy pasku to każdy może ci go wyjąć i ... Jak lubisz zabawy w sądach, masz trochę kasy i nie straszny ci krótki areszt albo jesteś pewien, że nie ma osób nieuprawnionych do dostępu do CP (druga kwestia dyskusyjna)to spoko, wolnoć Tomku w swoim domku. Natomiast ja na podstawie ustawy nie jestem w stanie powiedzieć jak taka przygoda by się skończyła. Być może udałoby się znaleźć jakiś wyrok w tej sprawie ale szczerze mówiąc nie chce mi się odpalać Lexa w niedzielę wieczorem bo jest obawa, że się porzygam. Jak jutro znajdę trochę czasu to poszperam w czynie społecznym.

To jest Polska, kolego, tu się ścigało bimbroników po zmianie ustawy w ogóle bez jakichkolwiek podstaw prawnych. Zerknij na notkę na wiki, polewka w chuj, dasz głowę, że dziadki z SN nie orzekną podobnie w twojej sprawie? :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber#Aspekty_prawne
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=391&kat=4
Dr hab. w katedrze PK (obecnie prof. UJ) nie dał rady rozkminić tej sprawy. Ja jestem tylko skromnym magistrem i szczerze mówię - u nas zawsze chuj wie :) To w ogóle jest ciekawa sprawa, ja np. uznaję, że właśnie od tego wyroku SN "demokratyczne państwo prawne urzeczywistniające zasady sprawiedliwości społecznej" pozostało tylko "demokratycznym państwem urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej" :)

T

Tandor92

Guest
A czy ja pisałem gdzieś, że nie możesz mieć naładowanego CP?
Na mój gust teoria WP jest prawidłowa.
Nosić załadowaną =/= jeździć komunikacją publiczną.

Dobra, może źle ciebie zrozumiałem.

jesteś pewien, że nie ma osób nieuprawnionych do dostępu do CP (druga kwestia dyskusyjna)

Oczywiście, że jestem pewien. Uprawnienia mogą dotyczyć wyłącznie przedmiotów na pozwolenie. Do CP nie ma żadnych nieuprawnionych osób bo każda osoba (także niepełnoletnie - tak nastolatkowie mogą strzelać i strzelają z CP) może ją posiadać.
Konia z rzędem dla osoby która wskaże osobę nieuprawnioną do broni bez pozwolenia.

Mówię, że nie ma prawnego zakazu dla noszenia załadowanego czarnoprochowca, a nie, że żaden policjant czy sędzia się do tego nie doczepi. Tego nikt nie zagwarantowuje.

Warto nosić ze sobą ustawy i rozporządzenia, podkreślić co trzeba i wiedzieć jak sprawa wygląda. Jeżeli dobrze pójdzie to obędzie się bez zarekwirowania.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Tandor, zgadzam się z tobą Tak na chłopski rozum to jak coś nie jest wyraźnie zabronione to jest dozwolone. Przeszukałem Lexa i poklikałem w googlach i nigdzie nie widzę nic sensownego, co mogłoby przemawiać za zakazem noszenia nabitego CP. Ja nie widzę konkretnej podstawy prawnej by kogoś ścigać za spacerowanie z coltem przy pasie, gdybam tylko do czego ktoś mógłby się ewentualnie próbować przypierdolić. Tylko u nas bywa z tym różnie, zerknij na to orzeczenie dot. bimbru, które podlinkowałem, w szczególności kawałki takie jak "Argument przytoczony przez Sąd Okręgowy, że nigdzie w ustawie nie ma ogólnego administracyjnoprawnego zakazu produkcji alkoholu, a przecież karalne jest tylko to co bezprawne, nie jest przekonywujący" :) Widzę całkiem niezłą argumentację, którą można byłoby się bronić, a co z tego wyniknie to nie mam pojęcia. Niemal 100% pewne jest natomiast to, że miałoby się problemy z pierwszym napotkanym mundurowym :)

Do góry Bottom