Hitch
悟
- 3 220
- 4 876
Oreł nie jest żadnym niereformowalnym prowokatorem i korektę mogłeś osiągnąć bez odcinania go od forum.
Ja też nie jestem, a za chamstwo swoje musiałem odsiedzieć. Sugerujesz, że chamstwo Oreła nie śmierdzi?
Oreł nie jest żadnym niereformowalnym prowokatorem i korektę mogłeś osiągnąć bez odcinania go od forum.
Tutaj właśnie przydałoby się właśnie dowiedzieć, czy parujący pot nie zmieni prochu w bezużyteczną maź.
Widziałem jak Avx z wiatrówki tosia celował (chyba pierwszy raz w życiu) i się przeraziłem.
Tandor, a jak się odbezpiecza taki Cz.P. rewolwer?
Edit: I co jak wypali taka komora nie na linii lufy? Rozsadza bębenek jak granat?
Tutaj chodziło o sytuacje gdzie wystrzelona kula napotyka na drodze obudowę rewolweru.Wystrzeliwuje prosto z bębenka, tak jak w rewolwerach wiązkowych.
Tak, jest więcej zabawy. Czarny proch strasznie brudzi i trzeba czyścić po strzelaniu. Raz dziennie to chyba przesada. Tutaj jest w każdym razie największa niewiadoma. Broń musi być sprawna po załadowaniu trochę czasu aby można było ją nosić. Gościu miał broń załadowaną przez ponad rok i nie miał żadnych wżerów ani problemów ze strzelaniem. Ale trzymał ją w domu. Nie wiadomo jak by było w przypadku noszenia, choć colt wsadzony na pół godziny do wody podobno wystrzelił z 4 na 6 komór!Porównując do współczesnych rewolwerów na pewno jest więcej zabawy z konserwacją. Ale wystrzelanie nawet raz dziennie i załadowania na nowo nie jest jakimś problemem nie do przeskoczenia. Co do parametrów to celność i odrzut sa podobne. Broń czarnoprochowa ma mniejszą moc dlatego takie rewolwery muszą być trochę większe od współczesnych. Jednak pocket który wrzucał Tandor ma moc, która spokojnie starczy a nie jest to jakaś niesamowicie wielka armata.
Większość współczesnych rewolwerów ma tryb SA-DA, tzn. można albo odciągnąć kurek aby potem nacisnąć spust albo od razu nacisnąć spust który jednocześnie naciąga kurek i strzela. Różnica jest taka, że w drugim trybie trzeba włożyć większą energię w naciśnięcie spustu, przez co strzał jest mniej celny (ale to ma znaczenie przede wszystkim w przypadku strzelania do tarczy).Sama "akcja obronna" wygląda tak samo. Musisz wyciągnąć rewolwer, odciągnąć kurek i strzelać. Przy replikach czarnoprochowych musisz odciągać kurek po każdym strzale, ale nie trwa to zbyt długo.
Oczywiście, jak pisałem jest to być albo nie być broni CP do samoobrony. Jeżeli jakimś cudem okazało by się, że po dziennym noszeniu np. połowa komór by nie wypaliła czy to przez wilgoć czy to przez spadnięcie kominków to dyskwalifikuje ją zupełnie. Chyba, że było to z winy strzelca. Np. czasami ludzie kupują kapiszony o zbyt dużym rozmiarze i nic dziwnego, że te spadają.Kwestia otwarta to zawilgocenie podczas noszenia w kaburze i spadanie kapiszonów podczas chodzenia czy wyjmowania. Trzeba by było zrobić eksperyment podczas którego osoba obcykana z taką bronią połaziła by i pobiegała z naładowaną bronią (nie koniecznie po mieście) a potem poszła postrzelać.
I tak i nie. Z CP nie można strzelać poza strzelnicą w celach rekreacyjnych i treningowych. Przy samoobronie jest napisane, że można użyć dowolnej siły do odparcia ataku, nawet nielegalnie posiadanej broni. Krzywe patrzenie prokuratora swoją drogą, mówimy o kwestiach prawnych.Podobno nie można strzelać z takiej broni w innych miejscach niż strzelnicę (trochę lipa jak tak).
Niby małe, ale jaki przypał. Trzeba się kryć nawet przed znajomymi a każda sytuacja (niekoniecznie zagrażająca życiu) to szansa na większą karę dla ciebie niż dla sprawcy. Przecież noszenie broni nie jest równoznaczne z zabijaniem ludzi. W większości sytuacji wystarczy samo pokazanie broni i ew. strzał ostrzegawczy. Jeżeli konieczne było użycie broni przeciw agresorowi, znaczyć to musiało, że był ku temu powód.Tak więc nie wiem czy nie opłaca się bardziej załatwić sobie nielegalnego, współczesnego gana bo w razie użycia chyba na to samo wychodzi (taka sama kara + chyba rok za nielegalne posiadanie). Szanse że pies cię nagle przeszuka nie są takie duże, a łatwiej małego współczesnego gana schować.
Tutaj odpowiedź na część zarzutów, żeby nie było, samych zainteresowanych.
http://forum.strzelanie.com/viewtopic.php?t=2024
http://www.strzelecka.net/viewtopic.php?f=1&t=4164