Bitcoin

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
KOMUNIKAT z dnia 21.11.2013r. - DOTYCZĄCY ŚRODKÓW BTC I LTC SKRADZIONYCH Z PLATFORMY BIDEXTREME

Szanowni Państwo

Użytkownicy zwracający się z do Magnus sp. z o.o. z żądaniem zwrotu środków w kryptowalucie BTC i LTC, które były zgromadzone na platformie Bidextreme, a zostały skradzione - zobowiązani są dołączyć dokument poświadczający legalność pochodzenia kryptowaluty, której zwrotu żądają, a także ujawnienia źródła jej pochodzenia, celem potwierdzenia, iż nie pochodzi ona z np. z kradzieży dokonanej w wyniku ataku hackerskiego, które miały miejsce w ostatnim czasie na innych giełdach.
Użytkownicy Ci zobowiązani są również podać numer NIP lub pesel, a także adresu właściwego dla nich Urzędu Skarbowego celem rozliczenia się z podatku dochodowego osiągniętego w wyniku handlu kryptowalutą.
Każdy kto poweźmie wiedzę o miejscu znajdowania się skradzionej kryptowaluty BTC i LTC, która jest jego własnością zobowiązany jest niezwłocznie zawiadomić organy ścigania.

Mariusz Pilas
Prezes Zarządu

http://www.wykop.pl/ramka/1744846/oto-jak-sie-robi-biznes-na-bitcoinach-po-polsku/

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Dziwne, ponoć sądy nie informują US o niczym, więc to mi wygląda na próbę zniechęcenia ludzi do domagania się kasy (bitcoinów).

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Chyba nie mają prawa żądać takich danych. Starcili pieniądze ludzi i teraz cwaniakują.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Oczywiście, że chodzi o to, żeby zniechęcić użytkowników do wnoszenia roszczeń. Jak kto przehandlował (z zyskiem) w zeszłym roku nawet kilka BTC i nie zgłosił tego w picie to sobie da spokój, bo po co narażać się skarbówce. Banki albo biura maklerskie same obowiązkowo(chyba) przesyłają PIT z rozliczeniem, a w przypadku BTC każdy teoretycznie powinien zrobić to sam, dlatego ja moich BTC nie mam zamiaru nigdy wymienić na gotówkę, bo wtedy miałbym fiskusowi oddać 19%.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Jak na mój rozum to bardziej ryzykuję otrzymując na swoje konto kasę opisaną "sprzedaż BTC mtgox.com" niż coś sobie kupując za te BTC.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
MtGox ponoć właśnie ma dwa razy większy limit na wypłaty do polskich banków niż wcześniej. Podejrzewam jednak, że rosnący kurs i większa ilość userów zwiększyły zapotrzebowanie na transfery o ponad dwukrotność, więc user i tak pewnie jest na minusie.
You’ve been asking for it, and now we’ve managed to negotiate with our bank in Poland to better facilitate SEPA withdrawals. In fact, they’ve doubled our limit. This is great news, and we’re trying to get more all the time to increase the speed of withdrawals.

Ostatnia edycja:

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Libdlabeki wrzucili fajny hejcikujący artykuł o Bitcoinie.

http://www.businessinsider.com/bitcoin-libertarian-paradise-would-be-hell-on-earth-2013-12

Bitcoin "law" is enforced by paid assassins.
The most shocking thing about the indictment of the Silk Road operator Ross Ulbricht was not the amount of money in Bitcoin he controlled (about $28 million). Rather, it was the fact that when other drug dealers ripped him off, he didn't put it down as the price of doing business. Instead, he is accused of hiring a hitman to murder six people he believed had stolen from him. Ulbricht was a Libertarian. In other words, there will be laws in the Bitcoin Libertarian paradise: And the people with the most Bitcoins will decide what that law is, when it should be applied, and how "justice" will be meted out. In Bitcoinistan, the sentence for non-violent financial crimes includes the death penalty, apparently.
Agresja to agresja, na chuj drążyć temat. Kradzież jest agresją. Mogą się cieszyć, że Ulbricht nie zapłacił bonusa za wieszanie na jelitach potomstwa.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
In other words, there will be laws in the Bitcoin Libertarian paradise: And the people with the most Bitcoins will decide what that law is, when it should be applied, and how "justice" will be meted out.

Podoba mi się ta wypowiedź, zawsze miło zobaczyć etatystę srającego do własnego gniazda :). W końcu za dolary nie można wynająć zabójcy, a państwowy pieniądz nie jest narzędziem władzy.

Powstała waluta niezależna od władzy, taka której NIKT nie może kontrolować, której użytkowników nie można łatwo śledzić. Prędzej czy później musiały się znaleźć prymitywy, które Bitcoina zaatakują, a na ich wysiłki czysta rozkosz patrzeć, bo tym razem ani oni, ani ich bóg (którykolwiek z etatystycznego panteonu by to nie był) nie ma tu nic do gadania.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 006
Prędzej czy później musiały się znaleźć prymitywy, które Bitcoina zaatakują.
Wśród nich m.in. znajduję się ja i wciąż uważam, że bitcoin to "koń trojański". Podobnie myślę o pływających gettach, jakie finansują globalistyczne świerwa bastardyzujące libertarianizm, jak np. Thiel - bilderberska wesz.

Aterlupus

Well-Known Member
474
971
Prędzej czy później musiały się znaleźć prymitywy, które Bitcoina zaatakują, a na ich wysiłki czysta rozkosz patrzeć, bo tym razem ani oni, ani ich bóg (którykolwiek z etatystycznego panteonu by to nie był)
Wśród nich m.in. znajduję się ja
Więc przyznajesz żeś etatystyczny agent? :eek:

A na poważnie, niepotrzebne cierpiętnictwo, zwłaszcza że twoje negatywne nastawienie to nie "hurr durr przestępcy używajo" tylko sceptycyzm wobec skuteczności, odniosłem się do twoich wątpliwości (a przynajmniej do tych którymi się z nami podzieliłeś), nie wiem co o tym sądzisz, ale podtrzymuję - bitcoin to nie waluta zarządzana przez siedzących w piwnicach ludzi którym można przystawić pistolety do głów i nakazać współpracę.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Wśród nich m.in. znajduję się ja i wciąż uważam, że bitcoin to "koń trojański". Podobnie myślę o pływających gettach, jakie finansują globalistyczne świerwa bastardyzujące libertarianizm, jak np. Thiel - bilderberska wesz.
Nie wiem, czy masz rację, czy nie, ale Twoja wizja świata jest zbyt smutna jak dla mnie, więc ją pragmatycznie odrzucę. Ale takie pytanie - czy możesz sobie wyobrazić taką prolibertariańską inicjatywę, o której nie powiesz, że jest spiskiem agentury? Czy apriori uważasz, że to nie jest możliwe?

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 522
Bitcoin nie jest legalnym środkiem płatniczym? I chuj, polski fiskus i tak go opodatkuje :D

http://finanse.wp.pl/kat,1033767,ti...tki,wid,16271761,wiadomosc.html?ticaid=111df8

najlepsze jest to:
Szymon Woźniak z Ministerstwa Finansów: Nie stoimy na przeszkodzie rozwojowi bitcoina. Jednak oczekujemy od jego użytkowników deklaracji, czy oczekują od państwa ochrony i regulacji, czy pozostania państwa z boku
No ciekawe, co na to użytkownicy :p

Państwo nie zamierza jednak uchylać się od pobierania podatków.
A gwałciciel nie uchyla się od gwałcenia kobiet.

Do góry Bottom