Bitcoin

T

Tralalala

Guest
I o co opierają się te wykresy? Zapewne o przeliczone usd.
Cena na giełdzie opiera się na ofertach kupna i sprzedaży.

Nie. Mogę mieć dogecoiny, litecoiny i sto innych koinów.
Wciąż są to coiny.

Dobrze, to równie dobrze możemy nadać wartość banknotom z gry "monopol", ograniczyć ich ilość do skończonej liczby i wierzyć że mają jakąś wartość. Tylko co praktycznego zrobię za pomocą takich banknocików? co praktycznego zrobię za pomocą btc?
Łatwiej podrobić banknoty do monopoly niż złoto. Skolei złote monety łatwiej podrobić niż btc. Z dupy strzelam bo nigdy nie podrabiałem złotych monet, a atak 51% na btc istnieje teoretycznie. Ale tak samo łatwo jest podrobić banknoty w porównaniu do złotych monet jak złote monety do btc.
Serio? Co praktycznego w btc? No nie wiem jest to pieniądz. Takie coś co wymieniasz za jakieś dobro.

Aha, i o czym to świadczy? Wiele rzeczy było "pierwszych". Był myspace. Zdechł. Teraz jest facebook. Czy zdechnie i jego miejsce zajmie znowu coś innego? Może w przyszłości się okaże że btc jest niedoskonały pod jakimś względem, może powstaną koiny o lepszych właściwościach, who the fuck knows?
Już istnieją, problem w tym, że te rzeczy w większości można wprowadzić w btc. Btc jest rozpoznawalne, najsilniejsza sieć POW, najwięcej devów oraz jest ośrodkiem wymiany pomiędzy altami.

udzie kupują bitcoina tylko po to żeby wymienić go na fiaty. W dużej mierze popyt na btc wiąże się z kryminalizacją narkotyków. W akapie nikt by się nie pierdolił w kupowanie dragów za btc. Jeżeli diluję koksem i potrzebuję paliwa do fury, to zamiast btc wolę żeby kupcy zapłacili mi paliwem. Gdybym dostał btc to musiałbym się bawić w zamianę bitcoinów na paliwo i jeszcze byłym na tym stratny zapewne (spready)
Popyt na btc związany z darknetem to bujda która dawno została obnażona przez brak ruchu kursu w trakcie upadku SR.
No skoro wolisz barter, który jest mniej efektywny od wymiany opartej na pieniądzach to twoja sprawa. Chociaż pewnie używasz pieniędzy co?

Za fiaty też. Niektórzy nawet płacą w naturze.
Z dupy tekst. Przypomnę, że była to odpowiedź na założenie, że ludzie nie będą kupowali broni czy ćpania za btc, gdy broń i ćpanie staną się legalne. Co oczywiście w przypadku legalnej broni czy ćpania miejsce ma. Nawet na wcześniejszych stronach masz właściciela sklepu z bronią który akceptuje btc. Co do ćpania to nie poszukaj sklepów z RC, ostatnio jeden widziałem nie pamiętam czy z Czech czy z Polski.

@pLT
Jak masz jakieś pytania apropo tego xapo to jeden trader ma i używa to mogę przesłać pytania. Inni oczywiście też mogą śmiało zadawać pytania;d

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Tralalala Perfekcyjne podrobienie złotej monety jest niemożliwe lub możliwe ale nieopłacalne, trzeba użyć platyny aby waga się zgadzała ale cena platyny przewyższa cenę złota. Zresztą wówczas też można to wykryć prześwietlając. W innym przypadku albo waga, albo średnica czy grubość, albo dźwięk będzie inny.

T

Tralalala

Guest
LOL. No i jak myślisz, co oni później robią z tymi bitcoinami? Zamieniają to na fiat, bo przecież muszą to zrobić żeby zapłacić podatki za swoje legalne biznesy.
Nieprawda, część wogle nie zamienia na fiaty, część wymiania tylko część, a część wymienia wszystko. Swoją drogą sporo osób działających w crypto nie rejestruje działalności i nie płaci podatków.

Ale nikt nie kupuje złota albo ropy bezpośrednio za btc.
Nie wiem czy to na tej miała być wypłata w złocie. Któraś z kanadyjskich to miała mieć. Mi wygląda na to, że właśnie się tam handluje złotem i można wypłacić tak samo jak fiaty.

No ale nie bitcoiny. Przecież różne coiny mają różne kursy.
Ale co z tego, że inne coiny? Btc i tak ma najsilniejszą sieć z POWów, najlepszy dev team, najwięcej zwolenników, najwięcej transakcji, największy market cap, najwięcej giełd, bankomatów, OTC, spotkań, najlepszy marketing.

Podrabianie kasy to też są koszty i ryzyko, a czy btc nie da się zhackować? Kto wie? 10 lat temu nawet nie wiedzieliśmy że cośtakiego jak btc powstanie.
No może kiedyś znajdą błąd. Póki co był jeden krytyczny i jak widać btc nadal działa.

No to będzie najbardziej popularną formą elektronicznego krypto. Nadal nie wiem jak ma niby wyprzeć z użytku złoto.
Nie wyprzeć. Złoto już zostało wyparte.

Działa to też w drugą stronę, może się okazać ze płacąc za coś w btc przepłaciłeś o połowę.
W drugą stronę to działa tak sprzedaję A -> kurs btc wzrasta i okazuje się, że mam więcej. Dla kupującego kupuję A i kurs btc spada i okazuje się, że jest dla mnie lepiej.
W przyszłości firmy będą zatrudniały traderów, którzy będą wyciągali jeszcze większy hajs z obrotu.

Ta sama zasada dotyczy miningu. Obliczasz koszty, kopiesz, kopiesz dwa miechy. Przychodzi rachunek za prąd a na drugi dzień okazuje się że wartość wykopanych przez ciebie bitcoinów spadła o 90% i jesteś ma minusie...

BTC to żadne pieniądze tylko czysta spekulacja.
Btc to inwestycja, jak wszystko. Gdy kupujesz mąkę po 1zł za kg i zakładasz, że opchniesz po 1.5zł, a jednak nikt nie kupi powyżej 0.9zł to masz stratę. Każde działanie wiąże się z ryzykiem.

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 224
Tralalala Perfekcyjne podrobienie złotej monety jest niemożliwe lub możliwe ale nieopłacalne, trzeba użyć platyny aby waga się zgadzała ale cena platyny przewyższa cenę złota. Zresztą wówczas też można to wykryć prześwietlając. W innym przypadku albo waga, albo średnica czy grubość, albo dźwięk będzie inny.
Lol. Poczytaj o podrabianiu sztabek/monet wolframem (rdzeń). Praktykowane na szeroką skalę, nawet niektóre rządy zostały w ten sposób wyjebane (a niektóre podobno wyjebały - juesej). Przechodzi testy gęstości i spektrometr (zarówno ICP jak i XRF), test magnezem z lodówki też, ale już z miernikami pola magnetycznego sobie nie poradzi. Oblewa testy dźwiękowe.

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Grzechotnik, Tralalala Wszystko można wstawić ale tak jak napisałem albo waga przy wzorcowych wymiarach albo wymiary przy wzorcowej wadze nie będzie się zgadzać. Kwestia sprawdzenia. Przy sztabkach nie wiem czy są jakieś jednolite wzorcowe wymiary stąd może ten przekręt. Czytałem o tym. Przy monetach wszystkie obecnie sprzedawane mają określone wymiary i wagę. Stąd monet zazwyczaj się nie podrabia. A jak już to niechlujnie licząc na naiwnych i szybką okazyjną sprzedaż.

T

Tralalala

Guest
A dlaczego nie wypłacają btc na fiaty? Mówiłem o tym, założę się że co najmniej 50% trzyma je w oczekiwaniu na wzrosty ceny.
Nie wiem nie pytałem, to były dane przedstawione przez osobę zatrudnioną w jednym z procesorów płatniczych.

Tylko że i tak to jest loteria. Może być zysk lub strata.
Loteria to jest jak rzucasz monetą. Kurs to nie loteria to wynik działania ludzi.

Ale to wtedy oceniasz czy będzie dochód czy nie. Inwestycja w btc to działanie bliskie hazardowi. Jeżeli kupisz mąkę za 1zł to działanie to poprzedzasz badaniem rynku, żeby wejść w takie działanie musisz mieć pewność że inwestycja się zwróci, a nawet jak nie uda się sprzedać za więcej niż złotówkę to odzyskasz przynajmniej część kasy. Jak nie uda ci się opchnąć w ogóle to nie zostajesz z niczym, masz mąkę z której można skorzystać w jakimś tam stopniu. Co zrobisz z btc jak nie uda ci się ich sprzedać? Ceny mąki są dosyć stałe, ceny btc nie. Nigdy też nie stanie się tak że mąka kompletnie straci wartość. Z btc może się to zdarzyć.
Inwestując w btc też oceniasz ryzyko. Jak wszędzie.
Zły przykład, co zrobisz z mąką która się zepsuje i nie będzie nadawała do niczego? To jest dokładnie to samo co przestanie funkcjonowania btc. Z tymże mąka się psuje, złoto gubi. A btc działa. I każda sekunda to właśnie pokazuje.

T

Tralalala

Guest
Możesz ją rozsypać na podłodze lub stole, zawołać dzieci i zafundować im trochę radochy z takiej zabawy. Co możesz zrobić z bitcoinem?? NIC. Możesz go tylko komuś oddać.
Możesz projekt wskrzesić lub mieć pamiątkę.
Którego nie da się przewidzieć.
A jednak wciąż niektórym się udaje raz za razem. Ciekawe.
W btc ryzyko jest wyjątkowo trudne do oszacowania.
Nie, sprawa jest prosta. Btc wchodzi, pcha się drzwia i oknami. Albo jesteś w pociągu albo Ciebie nie ma.
No właśnie, działa, ale nie wiadomo jak długo. Na mące masz datę przydatności, przydatne info jeżeli chcesz inwestować w mąkę. O btc nie wiesz nic, równie dobrze może to być jeden wielki rządowy scam, mogą zbierać dane o userach.
Kod źródłowy jest otwarty.

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 224
Grzechotnik, Tralalala Wszystko można wstawić ale tak jak napisałem albo waga przy wzorcowych wymiarach albo wymiary przy wzorcowej wadze nie będzie się zgadzać. Kwestia sprawdzenia. Przy sztabkach nie wiem czy są jakieś jednolite wzorcowe wymiary stąd może ten przekręt. Czytałem o tym. Przy monetach wszystkie obecnie sprzedawane mają określone wymiary i wagę. Stąd monet zazwyczaj się nie podrabia. A jak już to niechlujnie licząc na naiwnych i szybką okazyjną sprzedaż.
Jak gęstość jest jednakowa to wymiary i waga będą identyczne. Weź się wyśpij...

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
Prąd już chyba sobie wyjaśniliśmy co? Ale dla przypomnienia, istnieją baterie, i UWAGA są np. wiatraki! Magicznie powstaje prąd. Każdy może mieć swój.
no i uwaga! z bateryjki czy wiatraka masz prąd... bez prądu twoje bitkojny w walecie są chuja warte bo nawet jak masz chętnego to nie mozesz mu ich przekazać...
no i z bateryjki czy wiatraka nie robi sie internetu który też jest potrzebny do transakcji, bez tego bitkojny w walecie są też chuja warte...

bitcoin to dobra metoda do szybkich anonimowych transferów i tyle...
jako inwestycja sie nie nadaje...

T

Tralalala

Guest
No, niektórym też raz za razem uda się wygrać w ruletkę albo w lotka. Zadziwiające.
Ja pierdolę:D:D:D Ty ogarniasz, że ludzie żyją z tradingu nie od wczoraj?

No i co że jest? Ktoś musiał zaprojektować architekturę. Z tego co mi wiadomo tożsamość twórców nie jest znana... Równie dobrze może to być jakiś eksperyment stworzony przez cia/nsa/chuj wie jakie literki.
Co ma do rzeczy tożsamość w związku z kodem, czyli tym co wykonuje się na twojej maszynie?

no i uwaga! z bateryjki czy wiatraka masz prąd... bez prądu twoje bitkojny w walecie są chuja warte bo nawet jak masz chętnego to nie mozesz mu ich przekazać...
Poczekaj bo nie zrozumiałem Cie. To mam prąd i go nie mam? Czy ja mam prąd a kupujący/sprzedający nie ma? Tylko strona wysyłająca musi mieć prąd, strona otrzymująca wcale nie musi mieć prądu w trakcie transakcji aby ta zaszła. A jak obydwaj chcą mieć prąd w danym momencie to niech sobie to wliczą w umowę.

No wiesz jak chcesz bez neta to się wymieniaj kluczami prywatnymi. Chociaż jest net satelitarny, a nie sądzę aby net miał pierdolnąć.

Gazda poruszył ciekawą kwestię, otóż wychodzi na to że przechowywanie bitcoinów i robić transakcji generuje koszty

Błąd. przechowywanie btc może nie kosztować nic.

Wymaga to opłat Złoto wrzucasz do wora, wór wrzucasz do dołu, dół zasypujesz.
To jest koszt w postaci
a) worka
b) szpadla
c) posiadanej ziemiii
d) czasu
e) energii włożonej w wykopanie dołu

Złoto możesz włożyć do plecaka, wsiadasz w samolot, lecisz za ocean. Płacisz bez problemu. Żeby móc zapłacić bitcoinem potrzebujesz a) urządzenia, b) prądu, c) internetu - w obcym kraju z tym może być mały kłopot.
Kurwa Mance, zacznij ruszać łbem. Przecież przelot też kosztujenie nie? To nie jest darmowe kurwa. Komputer, internet i prąd i tak masz nie? No ciekawi mnie w ilu miejscach w np. Holandii można zapłacić złotem.

C

Cngelx

Guest
Ale głupie ideologiczne pierdololo w tym temacie sie zrobiło :)

Ja używam zarówno złota, jak i bitcoin. Oba rozwiązania bezdyskusyjnie są dobre, ale oba mają swoje wady oraz zalety. Oba się wzajemnie uzupełniają, oba mają inne właściwości i zastosowanie.

Porównywanie XAU i BTC jest jak porównywanie oka z uchem. Co jest lepsze?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Myślenie, że wartość złota jest bardziej prawdziwa albo realna niż wartość BTC to myślenie z epoki kamienia łupanego, gdzie ludzie żyli w porozrzucanych enklawach i nie handlowali, bo transport i komunikacja były droższe niż drewno i kamienie, które mieli na wymianę. To myślenie chłopa przywiązanego do ziemi, który nie miał pojęcia o otaczającym go świecie, podczas gdy jego panowie podróżowali i używali spisanych umów, weksli itd. Wartość BTC bierze się z użyteczności jaką ma dla ludzi. To jest wartość realna, bo takie rzeczy jak czas, bezpieczeństwo, dostęp do jakiegoś rynku, niskie koszty transakcji, mają wartość i to coraz większą, a nie są materialne. Teraz, a jeszcze bardziej w AKAPie, będzie era handlu internetowego i idea BTC jest idealna do tego celu. Z praktyką jest gorzej, ale dlatego, że rząd przeszkadza, choćby przez zmuszanie do używania waluty rządowej.

Grzechotnik

Well-Known Member
988
2 224
Teraz, a jeszcze bardziej w AKAPie, będzie era handlu internetowego i idea BTC jest idealna do tego celu. Z praktyką jest gorzej, ale dlatego, że rząd przeszkadza, choćby przez zmuszanie do używania waluty rządowej.
W AKAPie wewnętrzne obroty bitcoinem spadną drastycznie (zapewne w przeciwieństwie do zewnętrznych), bo nie będzie trzeba się kitrać zamawiając broń i dragi, a ludzie w walucie cenią jednak stabilność - więc pewnie wygryzą go cyfrowe waluty złota (http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_gold_currency). E-gold miało się bardzo dobrze, póki nie dopierdoliły się do nich federalne skurwysyny.

C

Cngelx

Guest
@Tralalala: no kolega zamówił i karty nie dostał. Poza tym wymagają jakiś weryfikacji (w tym przez... portale społecznościowe) i innych bzdetów.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Jak padnie rząd to użyteczność btc spada drastycznie.
Jak rząd padnie to będziesz mieć wybór, używać krypto albo mieć konto w jakimś banku w euro albo innych rublach. Ludzie już teraz mogą mieć konta w zagranicznych bankach i trzymać tam zagraniczną walutę, a jednak BTC się trzyma.
Spready bitcoina nie powodują niskich kosztów transakcji. Na transakcji w btc zawsze któraś ze stron musi stracić.
Nowa waluta, zmienna ilość użytkowników, nierównomierne rozdzielenie jej na początku. Nie da się uniknąć wahań kursu zanim waluta się nie upowszechni.

Do góry Bottom