Andrzej poczytalny i skazany

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 264
Bez urazy, ale domaganie się KŚ dla człowieka, który zrobił to czego domaga się dla socjaldemokratów i lewicy niemała część ludzi na tym forum, jest poważną niekonsekwencją. W myśl podejścia głoszonego przez użytkowników, Breivik był przecież wykonawcą kary która brzmi "od...ć wraz z potomstwem".

Nie widzę tutaj żadnego braku konsekwencji. Są tu dwie płaszczyzny odpowiedzialności:
a) 1. Zinstytucjonalizowana – państwowa: na tym polega równość wobec prawa, że za określony typ przestępstwa jest określona kara. Tutaj nie było żadnych kontratypów więc kara wydaje się być oczywista i nie ma żadnego znaczenia, że uważam jego zamach za pożyteczny.
b) 2. Wynikające z prawa naturalnego uprawnienie do zemsty ze strony bliskich osób zabitych bądź też pokrzywdzonych – tutaj w ogóle imho nie ma co dyskutować bo zasada oko za oko, ząb za ząb jest wystarczająco czytelna. Nie mnie się wpierdalać w interesy osób trzecich, aczkolwiek msząc się trzeba wziąć pod uwagę, że powinno to skutkować odpowiedzialności zinstytucjonalizowaną.
Tak więc zarówno kara wynikająca z obowiązującego prawa jak i prywatna inicjatywa w postaci odjebania Breivika są jak najbardziej uzasadnione bez względu na moje osobiste poglądy.

Sytuacja byłaby natomiast inna w przypadku odjebania jakiegoś przywódcy politycznego jeżeli kraj prowadzi napastniczą wojnę lub realizuje inne cuda – niewidy wymierzone w stronę tubylców. W takim przypadku nie widzę podstaw do zinstytucjonalizowanej odpowiedzialności karnej bo jest to forma obrony koniecznej, natomiast bliscy nadal mogliby się mścić, ba, wręcz uważam to za wskazane.

M

Matrix

Guest
Ma wikt i opierunek na 21 lat, możliwość pisania, czytania, oglądania TV. To nie kara, to socjal, z którym walczył przecież. I dlatego to dla niego najgorsza kara. Będzie oglądał w Tv, jak wygrywa światopogląd multikulti i jak na niego się już nigdy nie załapie.

Mirasz

Member
105
24
Chuj mnie obchodzą jego poglądy, pobudki i motywy. Słuszność czy nie jego poglądów nie ma znaczenia. Walił do dzieciaków jak do kaczek. Robił czystkę, a każdy kto ją robi niezależnie od poglądów jest do odjebania. Nic tego nie usprawiedliwi.
Wiedział kutas, że taki czyn zapewni mu medialny show. Ciekawe, czy wybrałby tą drogę zwrócenia publiki na swoje poglądy, gdyby nie to. Teraz chuj napisze książkę i wyjdzie jako milioner. Mam nadzieję, że dojdzie do niego co zrobił i powiesi się "bez udziału osób trzecich.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Nie będzie miał żadnych wyrzutów, dopóki będzie uważał, że zlikwidował wrogów. Z tego co czytałem, to w zamachu bombowym zginął jeden właściciel restauracji i baru, resztę zatrudniał rząd albo ministerstwo, a jedna kobieta miała etat w związkach zawodowych.
Z powodu jednego człowieka rzadko kto się wiesza, a już na pewno nie ktoś, kto uważa, że ogólnie to zrobił dobrze.

Edit:
http://news.sky.com/story/11995/breivik-apologises-to-non-political-victims
Breivik said he wanted to apologise for killing and injuring "innocent" people in the car bombing in the capital's government quarter.
Eight people died in that attack.
"I would like to offer a large apology," Breivik said.
He said sorry to the family of a pub owner who died in the blast, saying it was not his intention to kill "civilians".
When prosecutor Enga Bejer Engh asked if he could say the same to any of the 69 people he slaughtered in his shooting massacre on nearby Utoya island, Breivik said: "No, I do not."

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 264
Miałem na myśli odjebanie go za zamach na Adolfa, a nie jakieś pierdololo odnośnie poglądów.

Mirasz

Member
105
24
Zabijając dzieciaki popełnił mord, na małych ludziach którzy niczego jeszcze nie uczynili. Ktoś mógłby wpaść na pomysł, żeby odjebać całe to forum za poglądy i byłoby to to samo.
W przypadku Hitlera to była normalna walka polityczna i próba likwidacji osób, które miały na koncie konkretne działania przy pomocy takich samych metod (przemoc) jakie i oni stosowali. Nawet gdyby Brewik zabijał dorosłych i zaangażowanych w działanie lewaków potępiłbym go dopóki lewactwo nie likwiduje fizycznie tzw. prawicy. Na razie dyskurs trwa bez wystrzałów i lepiej niech tak zostanie.

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 522
To nie były tylko poglądy i tylko taka sobie luźna gadka. Był wysokim oficerem Wehrmachtu i aktywnie wspierał reżim narodowo-socjalistyczny i za jego słowami szły czyny. Nie wiem jak dla ciebie, ale inwazja na Polskę była całkiem sporym naruszeniem aksjomatu.

Ale wracając do tematu:
reportaż z więzienia Bastoy w Norwegii, ukazujący nieludzkie warunki osadzonych:

największy hardor jest po 3 minucie ;)

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 264
Kupię jakiś sprzęt surfcastingowy i mogę tam posiedzieć kilka latek :)

father Tucker

2 337
6 522
Dobra, mam nowy plan na życie:
1. pojechać do Norwegii
2. kupić broń i duży zapas amunicji
3. pójść na jakiś zjazd tamtejszej partii socjalistycznej i urządzić im wystrzałowe przyjęcie
4. trafić do wygodnego pensjonatu all inclusive na malowniczej wyspie na całe 21 lat
5. powtórzyć od punktu 2. :)

tylko jedno mi nie pasuje w tym więzieniu - brakuje tam spa... ale cóż, nie będę wybrzydzał

father Tucker

2 337
6 522
Przyślę, ale przysyłajcie mi paczki z Polski. :D

Dobra, jakbyście myśleli, że Bastoy to jest coś wyjątkowego, to jeszcze macie zdjęcia z aresztu/więzienia Ila pod Oslo, gdzie Andrzej dotychczas siedział:

http://www.obmawiamy.pl/25/wnetrze-celi-breivika-37585/

A także tam gdzie najprawdopodobniej trafi, więzienie Halden, okrzyknięte najprzyjemniejszym więzieniem o zaostrzonym rygorze na świecie:

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Andrzej powinien zacząć nagrywać Vlogi jak to sobie siedzi w jacuzzi z cygarem, popija whisky i naśmiewa się z tych wszystkich frajerów, którzy na niego pracują :D Taki norweski testoviron hehe

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Dobra, mam nowy plan na życie:
1. pojechać do Norwegii
2. kupić broń i duży zapas amunicji
3. pójść na jakiś zjazd tamtejszej partii socjalistycznej i urządzić im wystrzałowe przyjęcie
4. trafić do wygodnego pensjonatu all inclusive na malowniczej wyspie na całe 21 lat
5. powtórzyć od punktu 2. :)

tylko jedno mi nie pasuje w tym więzieniu - brakuje tam spa... ale cóż, nie będę wybrzydzał
dał nam przykład Andrzej jak poczywać mamy...

Do góry Bottom