Zapodaj coś ciekawego

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
1275570,474219,16.jpg

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
http://nt.interia.pl/raport-kosmos/misje/news-astronomowie-odkryli-drugi-uklad-sloneczny,nId,1066333

Astronomowie wykorzystując Kosmiczny Teleskop Keplera dokonali niezwykłego odkrycia. Udało się im odkryć układ planetarny, który jest lustrzanym odbiciem Układu Słonecznego!

Układ planetarny KOI-351 został odkryty przez naukowców z niemieckiej agencji kosmicznej DLR. Wokół gwiazdy centralnej krąży 8 planet, a ich ułożenie jest bardzo podobne do planet Układu Słonecznego. Najbliżej gwiazdy znajdują się planety skaliste, a dalej występują gazowe olbrzymy.

Trzy planety tworzące układ KOI-351 mają okres orbitalny wynoszący 60, 211 i 331 dni, a więc niemal identyczny jak Merkury, Wenus i Ziemia. W niezwykłym układzie planetarnym znajdują się również obiekty obiegające gwiazdę w 7, 9, 92 i 125 dni. Oznacza to, że układ KOI-351 jest znacznie bardziej ściśnięty od Układu Słonecznego. Wszystkie 8 planet jest rozmieszczonych w przestrzeni na dystansie, jaki dzieli Ziemię od Słońca.

Odkrycie uczonych z DLR jest o tyle istotne, że do tej pory nie odkryto drugiego układu planetarnego tak podobnego do Układu Słonecznego. Wiele wskazuje, że jesteśmy bliżej odkrycia drugiej Ziemi, niż nam się wydaje.
No to jeśli jest bardziej ściśnięty, to nie jest lustrzanym odbiciem, a już zrobili mi smaka na coś podobnego do tego i chyba tego, (muszę obczaić). :(

W sumie pomysł Kontr-Ziemi jest stary, ale jary. Szkoda tylko, że nie wykorzystano tego w sztuce w lepszy sposób. Przeciw-Ziemia mogłaby być nie tyle lustrzanym, co negatywnym odbiciem - to co tutaj wklęsłe, tam byłoby wypukłe (Ocean Europejski, Afrykański, etc. Wyżyna Mariańska), no i kontrodpowiedniki ludzi mieliby odmienne poglądy polityczne - socjaliści i etatyści stanowiliby mniejszość, taką jak dziś stanowią libowie. Na takim Antychtonie nasze odpowiedniki kombinowałyby, jak wprowadzić i uzasadnić państwo. :p

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
"Z policjantem poznał się na internetowym forum poświęconym kanibalizmowi"

Na mlodzisocjalisci.pl?

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 855
Gdy (...) amerykański potentat elektronicznego handlu wyczekuje odpowiednich regulacji prawnych ze strony federalnego nadzoru lotniczego FAA (spodziewając się, że wydane one zostaną około 2015 roku), władze Chin już dały zielone światło dla dronowego biznesu kurierskiego, a pierwsze latające roboty dostarczają paczki w niewielkim, ośmiomilionowym mieście Dongguan w delcie Rzeki Perłowej.

http://www.dobreprogramy.pl/Tak-to-...kurierskie-drony-nad-Dongguan,News,49697.html

Oprócz samej esencji newsa bardzo spodobało mi się wyrażenie - "niewielkie ośmiomilionowe miasto". :D

A

Antoni Wiech

Guest
Spytano jednego z polityków o oskarżenia państwa polskiego o torturowanie więźniów (domniemane więzienia CIA na Mazurach) i skierowanie sprawy do Sądu w Strasburgu, i to co odpowiedział:

"Polska nie leży w Strasburgu i będzie kierować się swoim interesem narodowym"

Czy ten polityk to jakiś nacjonalista? Może jakiś prawicowiec? Nie, skądże. To powiedział Leszek Miller! Nagle prawa człowieka itp, itd, przestały się liczyć. Oczywiście, politycy to hipokryci, ale jak usłyszałem to w ustach tego pana, co zabrzmiało jak z jakiejś bojówki naziolskiej to mi szczęka opadła i się zaśmiałem do siebie.

Za SLD powstały te więzienia podobno, więc, wicie rozumicie - interes narodowy jest ważny teraz, można napierdalać Arabów!

Do góry Bottom