k94k
Active Member
- 101
- 98
1. Od 1 stycznia 1918 roku znosi się prawo do stałego związku z kobietami które osiągnęły wiek od 17 do 32 lat.
Uwaga : wiek kobiety określa się zgodnie z wpisem w paszporcie a wypadku braku tego dokumentu, wiek na podstawie wyglądu określą komitety dzielnicowe lub starostowie
2. Dekret nie dotyczy kobiet zamężnych mających pięcioro lub więcej dzieci
3. Dotychczasowi właściciele (mężowie) zachowują prawo do kontaktów z żoną
Uwaga : w przypadku gdyby mąż sprzeciwiał się wejściu w życie tego dekretu utraci to prawo
4. Wszystkie kobiety których dotyczy dekret przestają być własnością prywatną a stają się własnością klasy pracowniczej
5. Zarządzanie dystrybucją kobiet powierza się Radom Robotniczym , Żołnierskim i Chłopskim
6. Obywatele mężczyźni mają prawo do korzystania z kobiet nie częściej niż cztery razy w tygodniu nie dłużej niż trzy godziny
7. Każdy członek pracowniczego kolektywu zobowiązany jest płacić 1% od swych zarobków na fundusz szkolnictwa
8. Każdy mężczyzna, chcący skorzystać z narodowego mienia (kobiety) powinien przedstawić zaświadczenie od komitetu związkowego o przynależności do klasy pracowniczej
9. Mężczyzna nie należący do klasy pracowniczej nabywa prawo do korzystania z kobiety pod warunkiem comiesięcznej składki (punkt7) w wysokości 1000 rub.
10. Wszystkie kobiety uznane tym dekretem jako narodowe mienie otrzymują z funduszu narodowego wsparcie w rozmiarze 280 rub. w miesiąc.
11. Kobiety zachodzące w ciążę zwolnione są ze swych obowiązków wobec państwa na 4 miesiące ( 3 miesiące do i 1 przed porodem )
12. Niemowlęta po upływie miesiąca oddają się pod opiekę "Ludowym Żłobkom", gdzie wychowują się i otrzymują wykształcenie do 17-letniego roku życia
13. W przypadku urodzenia bliźniaków rodzice otrzymują w nagrodę 200 rub.
16. Winni rozprzestrzeniania chorób wenerycznych będą stawać przed sądami rewolucyjnymi.
Radzie poleca się wnosić poprawki i udoskonalać dekret
Znalazłem na forum Prawda 2.
Co nie oznacza, że akurat te dokumenty są nieprawdziwe.Forumowa Prawda jest taka sama, jak radziecka Prawda.
Dekret Włodzimierzowskiego Sovdep-a "O emancypacji kobiet" od 1 stycznia 1918r.
1. Z dniem 1 marca 1918 roku w mieście Włodzimierzu anuluje się prywatną własność kobiet (małżeństwo anulowane, jako stary przesąd systemu kapitalistycznego). Wszystkie kobiety stają się niezależne i wolne. Każda dziewczyna, który nie ukończyła 18 lat ma gwarancję pełnego bezpieczeństwa swojej osoby. "Komitet Czujność" i "Biuro Wolnej Miłości".
2. Każdy, kto obraża kobietę przekleństwem czy próbuje ją zgwałcić, będzie potępiony przez rew-trybunały w najszerszym zakresie rewolucyjnego czasu.
3. Każdy zgwałcił dziewczynę w wieku poniżej 18 lat, będzie traktowany jako więzień stanu i będzie potępiony przez rew-trybunały w najszerszym zakresie rewolucyjnego czasu.
4. Każda dziewczyna, która osiągnęła wiek 18 lat, staje się własnością republiki. Ona powinna być zarejestrowana w "Biurze Wolnej Miłości" przy "Komisji Nadzoru Technicznego" i ma prawo wybierać sobie z mężczyzn w wieku od 19 do 50 tymczasowego współlokatora-towarzysza.
Uwaga. Zgoda mężczyzny nie jest wymagana. Mężczyzna, który został wybrany, nie jest uprawniony do wniesienia protestu. Podobnie, prawo to jest przyznane i mężczyznom w wyborze wśród dziewcząt, które osiągnęły wiek 18 lat.
5. Prawo do wyboru tymczasowego współlokatora jest dostępne raz w miesiącu. "Biuro Wolnej Miłości", korzysta z autonomii.
6. Wszystkie dzieci urodzone z tych związków stają się własnością republiki i są przekazywane matkom w sowieckie żłóbki, a po osiągnięciu 5 lat do dziecięcych "domów-komun". We wszystkich tych miejscach, i wszystkie dzieci są wychowywane na koszt publiczny.
Uwaga. Tak więc wszystkie dzieci, wolny od uprzedzeń rodziny, dostać dobre wykształcenie i wychowanie. Z nich wyrośnie zdrowe, nowe pokolenie bojowników o "światową rewolucję".
A nie było już kiedyś na forum o tym, że ten dekret to fałszywka? Tak mi się coś kojarzy. Chociaż znając czerwone bydło, takie coś spokojnie mogłoby być prawdą.
Jak jest na tylu ruskich stronach i różne miejscowości mają jego różne wersje, to...A nie było już kiedyś na forum o tym, że ten dekret to fałszywka? Tak mi się coś kojarzy. Chociaż znając czerwone bydło, takie coś spokojnie mogłoby być prawdą.
Nie do końca:Wg tej strony to fake:
(wytłuszczenie moje)Jacek Torlin napisał:Tymczasem nie… W niektórych rejonach Rosji carskiej zaczęto nawet wprowadzać te przepisy w życie.
Sympatyzujesz z raw-paleo, mov-nat czy co?W ogóle, to w zeszłym roku wlazłem na całkiem spore drzewo przy pomocy linki i muszę przyznać, że to zajebiste uczucie, chyba połknąłem bakcyla. Kwalifikuje się to jako nowo-sport